TATJANA MACURA: Pre nego što se ministar osvrnuo da li će školske uniforme ukloniti sve socijalne razlike, mogao se pozabaviti pitanjem besplatnog školstva
Foto: Espreso.co.rs

nisu prioritet

TATJANA MACURA: Pre nego što se ministar osvrnuo da li će školske uniforme ukloniti sve socijalne razlike, mogao se pozabaviti pitanjem besplatnog školstva

Uniforme je dizajnirala poznata modna kreatorka

Objavljeno:

Tatjana Macura, narodna poslanica pokreta "Dosta je bilo", osvrnula se na posetu ministra prosvete Mladena Šarčevića jednoj školi u Vrčinu, koja je dobila školske uniforme koje je dizajnirala modna kreatorka Dragana Ognjenović. Macurin tekst na ovu temu vam prenosimo u celosti.

"Pre dva dana ministar Šarčević posetio je jedno odeljenje prvog razreda u osnovnoj školi u Vrčinu i u pratnji nekoliko kamera obavestio javnost kako je čuvena dizajnerka dizajnirala školske uniforme koje će postati obavezne za svu decu za dve godine, a koje ovi mali đaci već sad imaju priliku da nose. Neću se osvrnuti na to da li su uniforme potrebne ili ne. Ne znam. I reakcije dece su različite. U mojoj kući podeljeno mišljenje – jedno dete oduševljeno, drugo očajno. Reakcije roditelja takođe. Međutim, ono u šta jesam sigurna je to da uniforme nisu prioritet i pitanje koje hitno mora da se reši u naredne dve godine kada je u pitanju osnovno obrazovanje. Pre nego što se ministar prosvete osvrnuo na to da li će uniforme ukloniti (baš) sve “socijalne razlike”, mogao se pozabaviti pitanjem besplatnog školstva koje u Srbiji pre svega nije besplatno i možda najočiglednije ističe sve socijalne razlike. Najavljeno je da će uniforme opteretiti roditeljski budžet za 6.000 dinara po detetu. Ukoliko na to dodamo da se cena knjiga kreće i do 17.000 dinara za osnovce, da je za sveske i ostali pribor potrebno izdvojiti najmanje oko 2.000 – 3.000 dinara po detetu, da su u obavezi da obezbede i opremu za fizičko i užinu, dolazimo do zaključka da oni roditelji koji primaju minimalac u najavljenom septembru 2019. godine neće moći da priušte svojoj porodici obrok, da neće imati od čega da plate račune i da će svi morati da se odreknu čak i najmanjeg zadovoljstva. Ostalo je nejasno da li je tokom školske godine dovoljno da imaju jedan ili im je potrebno više kompleta uniformi, da li postoji opcija za zimu i za leto. Zaboravljaju i na to da deca imaju “neobičnu” naviku da rastu, tako da se verovatno mora razmišljati i o takvoj vrsti promena uniforme tokom školske godine. Eto, i moje starije dete poraslo je prošle godine u svim pravcima za dva konfekcijska broja, tako da bih samo zbog toga bila izložena duplom trošku da je ova obaveza kojim slučajem bila na snazi. Mislim da je važno podsetiti ministra Šarčevića na to šta u stvari znači “besplatno školovanje”. To znači da su svi udžbenici, sve sveske i pribor za školu, užine, izleti i ekskurzije plaćeni iz budžeta i da su dostupni svoj deci bez obzira na to da li roditelji mogu ili ne mogu da im bilo šta od navedenog priušte. To je pravo deteta. I to je prvi korak da se otklone sve potencijalne socijalne razlike.

foto: Profimedia

Tek kada svako dete ostvari svoje pravo na besplatno školovanje bez obzira na to kakvih su materijalnih mogućnosti njihovi roditelji, ministar će imati pravo da u javnosti govori o uniformama, za koje takođe mislim da moraju biti plaćene iz budžeta. Ukoliko nekome namećete obaveze morate biti sigurni da mogu te obaveze da plate. Kako je minimalac u Srbiji, pa i prosečna plata sramno niska, o nametanju ovakvih obaveza ne bi ni smelo da bude reči u ovom trenutku. Eh sad…da li su obavezne školske uniforme prihvatljive za džepove roditelja ili nisu, da li su potrebne ili nisu, da li se deci dopadaju ili ne – nije me to navelo da napišem komentar o ovoj odluci ministra. Da napišem ove redove naveo me je njen dizajn, pa koristim priliku da javno postavim pitanja ministru prosvete i dizajnerki: * Da li ste merili koliko je vremena deci potrebno da se presvuku za fizičko vaspitanje i ponovo obuku? Predložena uniforma ima košulju, kravatu, pantalone (dečaci), suknju (devojčice), sako, starke. * Da li su kravate (koju i odrasli ne vole da nose) neophodne i bezbedne da ih deca nose ceo dan? Zamišljam veliki odmor i dečiju igru… * Da li očekujete da se devojčice oblače po predloženom modelu i zimi (mislim na ono kada je napolju -10 stepeni, a i hladnije)? * Da li znate da su starke najneudobnije patike i da nemaju anatomski uložak? * Da li ste pitali roditelje sa platom od oko 200 evra da li mogu da priušte uniformu (svoj) svojoj deci? Znate li da njihova deca često nemaju ni za užinu i sve sveske, da dolaze gladna u školu? * Kako ćete obavezati roditelje da kupe, a decu da je nose ako neće? Koji je sistem kažnjavanja ako odbiju – izbacivanja iz škole, ukori, kazna po džepu roditelja…? * I na kraju, a ovo je najvažnije, čini mi se – zašto da nam deca liče na odrasle poslovne ljude, zar ne mogu da budu samo deca? Poštovani ministre, klasna razlika, koju toliko želite da umanjite ili, bolje reći, prikrijete, danas se najmanje ogleda u garderobi. Deca iz visoke klase idu u privatne škole, one škole koje “brižni” prijatelji njihovih roditelja navodno plate “kao poklon”. Oni ni ne vide vršnjake koji idu u državne škole.

Nisam ni za, a ni protiv uniformi. Protiv sam toga da je uniforma prioritet kada deca u najvećem broju škola nemaju poštene toalete, sapune da operu ruke, toalet papir i ubruse, pijaću vodu dostupnu svima, nemaju besplatne knjige, školski pribor i užinu… Kad sve nabrojano uredite i omogućite da bude dostupno svoj deci, tek tada možete da se bavite uniformom".

(Espreso.co.rs / Dosta je bilo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.