PREMIJERKA I MINISTRI NA PRAJDU: Brnabićeva na čelu kolone na sutrašnjoj PARADI PONOSA!
Foto: Petar Lazović

PODRŠKA

PREMIJERKA I MINISTRI NA PRAJDU: Brnabićeva na čelu kolone na sutrašnjoj PARADI PONOSA!

LGBT osobe i neki članovi vlade okupiće se sutra u Beogradu

Objavljeno:

Ana Brnabić biće najviši državni funkcioner koji će učestvovati na skupu u organizaciji LGBT osoba u Srbiji. Ona će sa više ministara stati na čelo povorke koja će pod nazivom Parada ponosa sutra biti održana na ulicama Beograda.

Organizatori su dobili potvrdu da će manifestaciji posvećenoj poštovanju ljudskih prava prisustvovati i ministri Branko Ružić, Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović i najverovatnije Nela Mihajlović, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Članovi Vlade zajedno sa LGBT osobama i svima koji ih podržavaju u ostvarivanju prava okupiće se u 10 časova na beogradskom Cvetnom trgu.

foto: Petar Lazović

- U toku su poslednje pripreme pred Paradu ponosa, koja će krunisati niz manifestacija pod nazivom "Nedelja ponosa" - kaže Goran Miletić iz Organizacionog odbora ove manifestacije. - Učesnicima će, kao i prošle godine, na raspolaganju biti nekoliko ulaza na "Prajd" - iz pravca Slavije, Cvetnog trga, Resavske ulice. Program će biti završen šetnjom od Manježa do Trga republike.

Organizatori kažu da policija radi svoj deo posla i da zasada ne postoje naznake da bi moglo doći do bilo kakvog incidenta.

- Očekujemo da će bezbednost biti na najvišem nivou, ali i da će događaj obezbeđivati manji broj policajaca nego prošle godine - napominje Miletić.

O pravima homoseksualaca i ostalih seksualnih manjina juče je govorila i predsednica Vlade. Ona je naglasila da je nivo diskriminacije manjinskih grupa i pripadnika nacionalnih zajednica u opadanju.

- Kao građanka želim da živim u društvu u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj - navela je premijerka.

Brnabićeva kaže i da je kao predstavnica države ponosna što Srbija ima usvojene antidiskriminacione zakone i što izveštaji međunarodnih tela i organizacija potvrđuju da se oblast ljudskih i manjinskih prava u Srbiji unapređuje.

Deo LGBT organizacija digao je glas što su isključeni iz manifestacija u okviru "Nedelje ponosa".

foto: Fonet

- Time se ne doprinosi poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, već naprotiv - produbljuje se jaz i nepoverenje koje vlada među LGBT organizacijama u Srbiji - saopštio je Gej-lezbijski info centar.

- Nepodobne LGBT organizacije isključene su iz čitave "Nedelje ponosa". Razočarani smo što naši partneri iz ambasada Holandije, Švedske i Nemačke finansiraju konferenciju koja isključuje veći deo LGBT organizacija - dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik GLIC Predrag Azdejković.

Površne ocene

Mnogi me kritikuju. I ja sa tim nemam nikakav problem, jer obavljam javnu funkciju. Ono što mi smeta jeste neutemeljena kritika koja se zasniva na površnim ocenama - rekla je Ana Brnabić. - Ne znam da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nisam dostojna da vodim Vladu ili da sam postavljena da vodim Vladu upravo i samo zbog toga.

foto: Espreso

Dveri u Nemanjinoj

Protivnici gej parade u Srbiji okupiće se danas na narodnom protestu koji će u organizaciji Dveri biti održan ispred Vlade Srbije u 16 časova.

Promocija tradicionalnih vrednosti cilj je i Porodičnog sabora koji od sutra organizuje niz manifestacija pod nazivom "Nedelja porodičnog jedinstva".

Pristalice ovog pokreta na više lokacija u Beogradu organizovaće predavanja, tribine, a sakupljaće i humanitarnu pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.