VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Smenjen sam mimo zakona, ministar je na moje mesto postavio SVOG PULENA bez osnovne škole!
Foto: Filip Plavčić

Razdor u nacionalnom savetu roma

VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Smenjen sam mimo zakona, ministar je na moje mesto postavio SVOG PULENA bez osnovne škole!

Bivši predsednik Saveta otkriva zakulisne radnje oko njegove smene

Objavljeno: 20:53h

Prof. Vitomir Mihajlović smenjen je nedavno sa mesta predsednika u Nacionalnom savetu Roma.

Na ovo mesto postavljen je dosadašnji predsednik Izvršnog odbora, Tefik Ramadanović iz Zemuna.

Ipak, kako navodi Vitomir Mihajlović, on je smenjen mimo zakona, a na njegovo mesto postavljen je čovek koji je šurovao, i koji je i danas dobar prijatelj sa Brankom Ružićem, ministarom državne uprave i lokalne samouprave...

Posle 14 godina: Smenjen Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

foto: Privatna arhiva

Profesor Mihajlović tvrdi da Tefik nije završio ni osam razreda osnovne škole, a postavljen je na jedno tako odgovorno mesto samo jer je ranije u "Galenici" šurovao sa Ružićem.

- Taj čovek završio je šest razreda osnovne i otišao u specijalnu školu. Nacionalni savet u roku od šest meseci mora da ima sednicu. Ukoliko ne održi sednicu u roku od šest meseci, i zakasni samo jedan dan, ide u prinudnu upravu. Tada se savet raspušta a njime upravlja odbor.

S obzirom da sam ja imao veoma loše odnose u Savetu, jer je Tefik Ramadanović, predsednik izvršnog odbora bio nametnut i postavljen, on nikad nije održao sednicu odbora, nego je pet sednica stavio u jednu - otkriva Mihajlović.

On kaže da je tada hteo da uvede prinudnu upravu u Savet. Da se to ne bi desilo, podnosilac zahteva Vladan Stanojević je podneo ovaj zahtev da se sednica održi u roku, a rok je bio 17-ti, pošto je poslednja sednica održana 17. februara, pa je zadnji rok za održavanje sednice trebalo da bude 17. avgust.

- Ovaj čovek je 10 avgusta, kad je video da sam ja zakazao za 19. avgust sednicu, shvatio da imam nameru da ubacim Savet u prinudnu upravu - priča Mihajlović, i nastavlja:

foto: Privatna arhiva

- On je pokušao da održi sednicu sa ovim zahtevom 15. novembra, ali to je bila telefonska sednica i na osnovu toga što je ona bila telefonska njemu ministar odbije ovu njegovu sednicu, ali time uvažava zahtev. Taj zahtev onda nikako ne može da uđe u drugu sednicu, jer se o njemu već jednom raspravljalo. Dana 19. avgusta ja održavam sednicu, Tada dolazi državni sekretar na sednicu u Beškoj i ja ga pitam : "Da li je ova sednica zakonita i legitimina, jer se održava posle šest meseci. Ako zakon kaže da posle šest meseci mora das e uvede prinudna uprava. On je pred nacionalnim savetom "da, ova sednica je legitimna jer je zakon fleksibilan - može šest meseci, a može i šest meseci i tri dana". Pošto mi kasnimo šest meseci, tri dana i 45 minuta jer je on zakasnio, sednica može da se održi. Tada sam rekao da sednica može da se održi, ali tako već ulazimo u zakonski prekršaj i da je ona nelegitimna. Prethodno su svi dobili telefonski poziv od Ružića da svi moraju da izglasaju Tefika. Mene su tada smenili sa 24 glasa. Dižu ruke, a ja se pomeram u stranu.

foto: Filip Plavčić

Mihajlović kaže da je ostao sam na sednici, a njegov zamenik je vodio sednicu. On je rekao tada da će se pravnim aktima boriti za svoja prava. Tefik je izabran, i on predsedava sednicom iako nema pravo kao predsednik jer i dalje nema rešenje od ministarstva da je on i zvanično predsednik, otkriva Mihajlović, i tvrdi da je on i tada bio predsednik, dok ne dobije razrešenje i rešenje od ministarstva.

- Na njegov predlog, bez proširenja dnevnog reda uključuje ovaj zahtev ponovo i tako je izvršena smena. Da bi me što pre smenili, on je napravio jedan falsifikat dokumenata, odnosno nakaradni zahtev koja bi po zakonu trebalo da bude dostavljena tri dana pre početka sednice, ili 24 sata pre. Oni potpisuju njegovu kandidaturu ovako, bez identifikacionih brojeva - priča Mihajlović.

foto: Privatna arhiva

- Za moju smenu isto ovako, da se ne vidi ko je, i to dostavljaju ministarstvu.

foto: Privatna arhiva

- Nakon smene, oni šalju dopis ministarstvu i odmah sednica posle dva dana, šalju izvod iz zapisnika koji je registrovan tamo i šalju izvod. Sa ovakvim izvodom iz zapisnika gde ne postoji zapisnik. U subotu su zaveli dnevni red. Ne vidi se ni koje glasao, ni koji je tok sednice. Bez proširenja sednice oni menjaju i legitimno rukovodstvo. Na njegov predlog menjaju se zamenici predsednika, potpredsednici, izvršni odbor, predsednik izvršnog odbora. To zakon dozvoljava da može da uradi samo predsednik Saveta. On je to predložio iako još nije postao predsednik. On je trebalo da prekine sednicu, da na toj bude samo izabran, pa da na sledećoj kad dobije rešenje može sve da promeni - priča Vitomir Mihajlović.

On tvrdi da je Tefik na toj jednoj sednici neovlašćeno sve promenio. Setili su se na toj sednici da su se svi izabrani, da imaju duple funkcije i da se pre toga nisu razrešili, kaže on. Onda su na kraju dnevnog reda odlučili da se razrešavaju svi funkcioneri i članovi organa i tela Saveta. To znači da i ako su oni birali ta tela, oni ih ovom tačkom i razrešavaju, otkriva bivši predsednik Saveta.

- Oni su morali ovo da donesu prvo, pa onda da odlučuju dalje - kaže Mihajlović, i nastavlja:

foto: Privatna arhiva

- Ono što su oni poslali ministarstvu, oni završavaju sa tačkom četiri, iako mora da ima i tačku pet, u kojoj kaže da je odluka Skupštine tog momenta bila da se potpisivanjem naloga za rukovođenje novčanim sredstvima Savetima romske nacionalne manjine koristi kolektivni potpis. Kad je on video da je ta odluka doneta, da bi obavestio ministarstvo jer on više ne može da podiže novac, sam, on je samo - izbrisao tu tačku i poslao im lažni.

Mihajlović kaže da je oko sebe okupio tim pravnika, koji su videli da ima nepravilnosti, pa su mu dali da se izjasni u roku od osam dana. Kako kaže, on je to uradio i dostavio im sve nepravilnosti u tom zapisniku, njih 20. Pozvao se na sednicu Vladana Stanojevića koja je održana pre toga. Pozvao se i na falsifikovana izjašnjenja i nepravilnosti sednice. To je napomenuo ministru ali nikakav odgovor nije dobio.

foto: Privatna arhiva

- Podneo sam i krivičnu prijavu protiv ljudi koji su falsifikovali dokumenta - kaže Mihajlović.

foto: Privatna arhiva

- Ministar Ružić je i uprkos tome doneo rešenje da se upisuje Tefik Ramadanović kao predsednik Saveta, a da mene razrešuje te funkcije.

Inače, kako je sednica nelegitimna, jer je kasnila tri dana, isto rešenje doneto je za bunjevački nacionalni savet gde se raspustio savet jer nisu održali sednicu šest meseci i tri dana. Za njih može, a za Romski se ne raspušta - tvrdi Vitomir Mihajlović.

foto: Privatna arhiva

- Ružić je ovo uradio da bi na to mesto stavio svog pulena. Odluka je doneta na osnovu količine raspoloženja, a ne na osnovu zakona - zaključuje Mihajlović.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.