Vučić najavio početak nove faze dijaloga: Kao predsednik Srbije podržavam odluku Srba na Kosovu
Foto: Printscreen / RTS

obraćanje javnosti

Vučić najavio početak nove faze dijaloga: Kao predsednik Srbije podržavam odluku Srba na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od oktobra kreće nova faza dijaloga oko Kosova

Objavljeno: 20:50h

- Pre nekoliko mesesi, pozvao sam javnost naše zemlje da počnemo da govorimo o Kosovu i Metohiji jer je to suština naše političke sadašnjojsti i budućnosti. U zavisnosti od toga imaćemo manje ili više sigurnu sadašnjost i budućnost. Zadovoljan sam što su do sada neki izneli podršku, ali i kritiku.

- Večeras sam izašao pred vas jer jer želim da vam kažem da od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga - rekao je on u vanrednom obraćanju javnosti.

Predsednik Srbije je naveo i da je pripremljen izveštaj o svemu što je do sada urađeno tokom protekle četiri godine kada je reč o dijalogu oko Kosova. On je istakao da će nastavak dijaloga biti nastavljen uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih faktora.

- Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije, jednog od ključnih pitanja za budućnost Srbije - rekao je Vučić i dodao da, prema procenama, na Kosovo sada živi između 110.000-120.000 Srba.

Predsednik je naveo da, kada god ide u Brisel na razgovore "ima mučninu u stomaku" i da zna da se ništa neće desiti, ali je to zaduženje političara, i da je za to dobio podršku na izborima.

Govoreći o odluci Srpske liste da uđe u vladu Ramuša Haradinaja, on je istakao da nije uticao na odluku da li će oni ući u vladu.

- Kao predsednik Srbije, kažem da podržavam ulazak Srba u Haradinajevu vladu.

foto: Printscreen / RTS

- I to kažem čiste saveti. Naime, postojale su tri opcije posle izbora: prva je bila da podrže novu vladu, novih snaga Aljbina Kurtija i Samoopreljenja, a oni se otvoreno zalažu za Veliku Albaniju.

Vučić je naveo da je "zamolio Vladu Srbije da pomoge u koordiniranjuu pojedinih skupova", dodavši da je razgvorao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

Vučić je rekao da se u dosadašnjem procesu više puta osećao teško i neprijatno, ali da je do sada postignuto da Srbi žive malo snošljivije nego ranije.

Našem narodu možemo da pomognemo tek kada imamo ekonomski stabilnu Srbiju, rekao je Vučić.

- Od ovoga nema bežanja, neću bežati od odgovornosti i neću se slklanjati. Mi moramo da zamišlajmo šta ćemo i kako sa našim odnosima i stavovima oko Kosova i Metohije, a ne da bežimo od toga i da živimo u periodu od pre 300 godina - rekao je Vučić.

- Ni večeras nisam bežao od odgovornosti i podržao sam odluku koji su mnogi kritikovali.

- Tucite po meni, nemojte da tučete po našem narodu na Kosovu. Mirniji su, laknulo im je jer će ima deca biti bezbedna na putu do škole - poručio je Vučić.

- Dijalog o Kosovu i Metohiji mora da bude žestok, ali ozbiljan i tolerantan. Biće ga i u parlamentu. Spreman sam da lično odem da razgovaram sa Sinodom i Saborom SPC, SANU, mislim da će tamo biti najteži razgovori, nikome neću pobeći sa megdana jer mislim da je pitanje budućnosti važnije od dnevne sujete - podvukao je Vučić.

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.