SAMO ŠTO JE POSTAO PREMIJER: Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom
Foto: Fonetap

AAK ODUVEK PROTIV TOG SPORAZUMA

SAMO ŠTO JE POSTAO PREMIJER: Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom

Demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni je zahtev EU za dobijanje viznih olakšica

Objavljeno:

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, čim je stupio čelo vlade, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za to pitanje, umesto dosadašnjeg šefa Murata Mehe.

"Kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je vladi da raspusti komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ovlastio bivšeg poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK) i kosovskog eksperta Špejtima Bulićija da oformi tim koji će biti zadužen za uspostavljanje nove komisije za demarkaciju", saopštio je Haradinajev kabinet, a prenosi prištinski portal "Gazeta ekspres".

Portal podseća da su Meha i Haradinaj bili u ozbiljnom sukobu povodom procesa demarkacije sa Crnom Gorom i navodi da je Haradinaj na jednoj od sednica komisije u parlamentarnom odboru Mehi u lice bacio mapu na kojoj je bila prikazana predvidjena linija demarkacije.

Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova (AAK) optužili su bivšeg šefa komisije da deluje protiv interesa Kosova i da Kosovo gubi teritoriju, a revizija procesa demarkacije bilo je jedno od prvih obećanja novog premijera pre stupanja na dužnost.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, AAK se žestoko opirala dogovoru koji su pre tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igro Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu, napominju prištinski mediji.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.