SARMU PROBO NISI: Napadi na Belog ruše ono malo poverenja prema opoziciji
Foto: Reuters

biće apstinencije birača

SARMU PROBO NISI: Napadi na Belog ruše ono malo poverenja prema opoziciji

Neimenovani izvor je naveo da odbornička grupa "Beli - Samo jako tesno" sarađuje sa SNS u Mladenovcu

Objavljeno: 17:23h

Plasiranje neproverenih informacija o Belom je neodgovorno i ruši ono malo poverenja javnosti prema opoziciji, izjavio je za B92.net Stevan Vlajić.

On kaže da bi to moglo da dovede i do povećanja apstinencije birača.

Idejni tvorac i bivši portparol pokreta "Sarmu probo nisi" Ljubiše Preletačevića Belog navodi da je motiv verovatno borba za neopredeljene glasače i pokušaj da se jedan konkurent izbaci iz igre pred nadolazeće beogradske izbore.

Beogradski list "Danas" ranije je preneo reči neimenovanog izvora "dobro upućenog u rad pokreta oko Ljubiše Preletačevića Belog" navodeći da Beli "dolazi na svaku petu sednicu i na njoj se zadržava eventualno pet minuta”, kao i da je on "totalno nezainteresovan za realne probleme građana". Takođe, neimenovani izvor je naveo da odbornička grupa "Beli - Samo jako tesno" sarađuje sa SNS u Mladenovcu.

foto: Fonet

“Nisam očekivao da navode ‘upućenog’ izvora o karakteru građanskog pokreta ‘Beli – Samo jako’ pročitam u jednom od kvalitetnijih listova u Srbiji – stoga se nadam da ću u sutrašnjem broju dobiti fer mogućnost da na neke stvari odgovorim”, navodi za B92.net Vlajić. Kako kaže, ne želi da se određuje prema motivima autora teksta, kao ni izvora informacija iz teksta, već će se baviti “spornim činjenicama”. “Na samom početku pominje se nezalaganje samog Preletačevića na sednicama lokalne Skupštine – uloga Belog i nije da se bavi konkretnim pitanjima i problemima, već mobilizacijom apstinenata posredstvom satire i digitalnih kanala - jer je tako određeno osnovnim organizacionim dokumentom”, navodi Vlajić. S druge strane, prema njegovim rečima, danas u Skupštini GO Mladenovac građanski pokret ”Beli – Samo jako“ ima 10 odbornika koji se vrlo pažljivo bave lokalnim pitanjima.

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

“Bilo kakva saradnja sa SNS nije i u budućnosti neće doći u obzir – odbornička grupa ‘Beli – Samo jako’ ostala je homogena i pored više dobijenih ponuda. Što se tiče ‘rođačkih veza sa nekim ljudima iz SNS’ razlog je pre svega činjenica da živimo u malom mestu, ali je ovaj argument diskreditacije veoma nespretan i besmislen sam po sebi”, kaže Vlajić. On navodi da “koalicija oko SNS nažalost ima veoma sigurnu i disciplinovanu većinu, pa je građanski pokret ‘Beli – Samo jako’ uveo i princip neuniformnog glasanja koji nije karakterističan za današnji politički sistem – odbornici glasaju po sopstvenoj savesti i preferencijama, na osnovu pregledanog materijala i stave”. “Dakle – ne postoji ‘partijsko jedinstvo’ pri glasanju za svaku tačku jer to nije odlika slobodnog građanskog društva koje želimo da promovišemo. Naravno, stavovi oko suštinskih pitanja i političkog određivanja su jedinstveni. Što se tiče navoda o učešću odbornika BSJ u ‘neustavnom izboru za članove Saveta mesnih zajednica u koje smo delegirali i svoje ljude’, nismo smeli da dozvolimo da zbog pravno-formalnih problema SNS ima 100% članova Saveta mesnih zajednica jer bi tako potpisali izbornu kapitulaciju u selima, a ona su ključna za pobedu nad štetočinskom koalicijom oko SNS“, navodi Vlajić za B92.net. U tekstu lista “Danas” navodi se da je upravo Vlajić napustio pokret zbog navodne saradnje sa SNS. “Što se mene direktno tiče sa mesta portparola sam se povukao iz privatnih razloga koji nemaju veze s navodima ‘Danasa’ i od aprilskih izbora ne učestvujem aktivno u radu pokreta, niti u osmišljavanju nastupa. Postoji šira grupa ljudi koja se unutar pokreta bavi PR, kreativnim i političkim pitanjima, a sebe smatram članom koji pokušava da doprinese povremenim savetima”, zaključuje Vlajić. Luka Maksimović, tj. Ljubiša Preletačević Beli, na predsedničkim izborima održanim u aprilu ove godine bio je treći, iza Aleksandra Vučića i Saše Jankovića, osvojivši 9,43% glasova. Za njega je glasalo 344.498 ljudi.

foto: Fonet

Njegova kampanja zamišljena kao satira i parodija na srpske političare i politički sistem privukla je veliku pažnju domaćih i svetskih medija. Javnost je na Preletačevića obratila pažnju nakon lokalnih izbora 2016. kada je njegov pokret "Sarmu prob’o nisi" u Mladenovcu bio drugi, iza SNS, sa osvojenih 21% glasova i 13 od 55 odbornika.

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.