ODRŽANA DEVETA REDOVNA SEDNICA NACIONALNOG SAVETA ROMA: Smenjen predsednik Vitomir Mihajlović
Foto: Romski nacionalni savet

posle 17 godina

ODRŽANA DEVETA REDOVNA SEDNICA NACIONALNOG SAVETA ROMA: Smenjen predsednik Vitomir Mihajlović

Sa ukupno 24 glasa, od ukupno 33 prisutna člana, izglasana je smena predsednika Mihajlovića

Objavljeno:

Na devetoj redovnoj sednici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koja je održana u Beškoj 19. avgusta, smenjen je dosadašnji predsednik Vitomir Mihajlović, a za novog je izabran Tefik Ramadanović, koji je do sada objavljao funkciju predsednika Izvršnog odbora Saveta.

U subotu 19. avgusta 2017. godine, na osnovu člana 10. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, člana 18. Statuta Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i člana 8. Poslovnika o radu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sazvana je deveta redovna sednica, sa sledećim dnevnim redom:

1. Usvajanje zapisnika sa predhodne sednice

2. Predlog po Zahtevu 12-toro članova

3. Međuljudski odnosi unutar Saveta

4. Odluka o davanju saglasnosti za štampanje udžbenika za nastavni predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture" za školsku 2017/2018 godinu, Izvestioci: Marija Aleksandrović i Ljuan Koka

5. Tekuća pitanja

Prva tačka dnevnog reda je nakon kraće rasprave uvojena. Na osnovu druge tačke, govorilo se o smeni dosadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta i o imenovanju novog. Nakog žustre rasprave, u kojoj se moglo čiti više oprečnih mišljenja, stavljen je na glasanje predlog o smeni dosadašnjeg predsednika Saveta. Sa ukupno 24 glasa, od ukupno 33 prisutna člana, izglasana je smena predsednika Mihajlovića, a nakon kraće pauze, stavljen je na glasanje predlog za novog predsednika. Sa 30 glasova ZA, izabran je novi predsednik Nacionalnog saveta Roma - Tefik Ramadanović, dosadašnji predsednik Izvršnog odbora Saveta. Nakon imenovanja predsednika, na glasanje je stavljen predlog za novog predsednika Izvršnog odobra Saveta, za koga je imenovan Miloš Paunković.

Pored imenovanja novog predsednika Saveta i Izvršnog odbora, promenjeni su i predsednici svih odbora u Savetu, kao i zamenici i potpredsednici Saveta. U nastavku sednice, govorilo se o međuljudskim odnosima unutar Saveta, a nakon toga, Ljuan Koka je prezentovao bukvar i slikovnicu na romskom jeziku, kako bi članovi Nacionalnog saveta dali saglasnost za štampanje ovih udžbenika za nastavni predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture".

Svi prisutni članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, postigli su dogovor oko zajedničkog delovanja. U narednom periodu očekuje se nesmetano sprovođenje svih aktivnosti koje će imati za cilj da poboljšalju položaj romske zajednice u Republici Srbiji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.