OD 500.000 do 2,4 MILIONA MESEČNO! Ovo su funkcioneri sa najmanje 2 državne funkcije! A neki ih imaju i 5!
Foto: Dragan Kadić / Nebojša Mandić / Filip Plavčić / Marina Lopičić

malo im je

OD 500.000 do 2,4 MILIONA MESEČNO! Ovo su funkcioneri sa najmanje 2 državne funkcije! A neki ih imaju i 5!

Svaki peti poslanik u Skupštini Srbiji i bar jedan državni sekretar ili pomoćnik ministra u gotovo svim resorima Vlade ima dve ili više funkcija

Objavljeno: 20.08.2017. 20:00h
  • 28

Preko 50.000 građana Republike Srpske traži državljanstvo Srbije, a ovo su razlozi zbog kojih to čine!

Svaki peti poslanik u Skupštini Srbiji i bar jedan državni sekretar ili pomoćnik ministra u gotovo svim resorima Vlade ima dve ili više funkcija, a pojedini visoki državni funkcioneri u isto vreme rade čak i po pet poslova, pokazuje istraživanje ‚‚Blica".

Kada je 2010. donet novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, činilo se da je odzvonilo državnim funkcionerima koji su obavljali više od jedne funkcije. Međutim, poštovanje novih propisa i strogost Agencije kratko su trajali, pa je tadašnji premijer Aleksandar Vučić 2014. pokrenuo inicijativu, a Glavni odbor SNS je usvojio, da svi njihovi funkcioneri podnesu ostavke na duple funkcije i zadrže samo jednu, uz pretnju izbacivanja iz stranke. Tu inicijativu podržao je tada i prvi potpredsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić, mada je tvrdio da duple funkcije nisu izvor korupcije. Od toga u praksi nije bilo ništa.

foto: Stefan Jokić

Danas u Vladi i u Skupštini Srbije kadrovi iz SNS i iz SPS, kao i drugih stranaka vladajuće koalicije, sede u dve, a neki i u čak pet fotelja. I tu se ne radi o ministrima, koji često po sili funkcije obavljaju još jedan posao, već o njihovim najbližim saradnicima - državnim sekretarima i pomoćnicima ministara, koji su članovi upravnih i nadzornih odbora državnih kompanija, zarađuju u raznim komisijama, agencijama, fondovima...

foto: Nebojša Mandić

Sa najvećim obimom posla suočavaju se funkcioneri u Ministarstvu finansija, pa čak četiri pomoćnika ministra i državnih sekretara obavlja više od jednog posla. Najviše zarađuje Nenad Mijailović, državni sekretar. On nema najviše funkcija, ali su one dobro plaćene. Svakog meseca na njegov račun legne 487.419 dinara i to zahvaljujući plati u NIS-u, gde je predsednik Odbora akcionara. Samo u toj kompaniji mesečno zarađuje 402.829 dinara.

I drugi visoki funkcioneri Ministarstva finansija mogu biti zadovoljni. Primaju nadoknade kao članovi UO Komercijalne banke i samo za tu funkciju mesečno im legne više od 130.000 dinara, a pojedini su i članovi UO Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Rekorder po broju funkcija u Vladi je ipak Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, mada ne prima platu za svaki posao koji obavlja. On je i predsednik mešovite komisije Diposa, član Saveta Univerziteta u Prištini, predsednik Komisije za nestale i kidnapovane, rukovodilac radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograd - Priština.

foto: dragan kadić

Jednu funkciju manje obavlja kolega iz istog resora Nemanja Stevanović, koji u MSP radi kao državni sekretar i tu zarađuje 84.000 dinara. Stevanović je i član Nadzornog odbora "Politike a.d." (120.000 dinara), predsednik NO FAP, predsednik UO RTB Bor - rudnici bakra (50.000 dinara).

foto: Youtube/plusradio010

Među Vladinim funkcionerima koji ne znaju šta će od posla je i Milun Trivunac, koji kao državni sekretar u Ministarstvu privrede prima platu od 85.000 dinara. Trivunac je i predsednik NO Elektromreža Srbije (51.000 dinara), član Komisije Fonda za razvoj (40.000 dinara) i član Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU (36.000 dinara).

Za funkcionerima u Nemanjinoj 11 ne kaskaju mnogo ni oni iz Skupštine Srbije, a to se naročito ne može reći za Dušana Bajatovića, poslanika SPS-a, čija mesečna primanja prelaze 2,4 miliona dinara. Podsećamo, Bajatović je i direktor JP "Srbijagas" (162.309 dinara), član NO "Jugorosgas" (1.668.841 dinara) i član NO Podzemnog skladišta Banatski dvor (618.209 dinara), a prima i paušal iz Skupštine (27.320 dinara).

foto: Nebojša Mandić

Po broju funkcija Bajatoviću je uz rame njegov kolega iz JS Petar Petrović, ali su njegova mesečna primanja daleko skromnija. Osim što je poslanik, gde ne prima platu, on je zamenik predsednika Skupštine Jagodine, član Visokog saveta sudstva (15.177 dinara), Državnog veća tužilaca (15.177 dinara) i NO JVP "Srbijvode" (41.413 dinara). On prima i penziju od 58.500 dinara.

Politika je dobro donela i Ivanu Baueru, poslaniku SDPS-a, koji osim poslaničke plate (96.000 dinara), zarađuje i kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd (29.700 dinara) i kao predsednik Odbora PD "Omoljica" (40.000 dinara).

Među poslanicima sa više funkcija je i Igor Bečić, koji u Skupštini prima samo paušal od 30.000 dinara. Najviše prihoda ostvaruje u JP Srbijagas, gde kao službenik, kako stoji na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, zarađuje 130.000 dinara mesečno. Iz Fonda za socijalne osiguranje vojnih osiguranika mesečno mu legne 6.000 dinara.

foto: Nebojša Mandić

Nedavno je veliku buru u javnosti podiglo imenovanje Maje Gojković, predsednice Skupštine Srbije, za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. U njenom slučaju postavilo se pitanje sukoba interesa, ali i stručnosti, s obzirom da se nikad nije bavila niti ima obrazovanje za taj sektor. U njenoj imovinskoj karti ne stoji koliko novca mesečno prima na toj funkciji, već se navodi samo njena plata iz Skupštine Srbije (128.000 dinara).

Dve ili više funkcija, kada je reč od ržavnim funkcionerima, uglavnom obavljaju članovi vladajuće koalicije, a najviše SNS-a, a zatim i SPS-a. Ipak, među njima se našao i Goran Ćirić, koji iako član DS, u PTT-u je je angažovan za specijalnog savetnika i za taj posao mesečno prima 150.096 dinara.

foto: filip plavčić

(Espreso.rs / Izvor: blic.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media