POVERENIK NALOŽIO: Izveštaj o imovini i prihodima Aleksandra Vulina ne sme biti TAJNA!
Foto: Ministarstvo odbrane

da li će ga poslušati?

POVERENIK NALOŽIO: Izveštaj o imovini i prihodima Aleksandra Vulina ne sme biti TAJNA!

Poverenik je našao da je žalba osnovana

Objavljeno:

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je naložio Agenciji za borbu protiv korupcije da novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, dostavi kopiju izveštaja koji je dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. decembar 2015, posle kontrole izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Aleksandra Vulina.

foto: Filip Plavčić

U saopštenju poverenik je naveo da Agencija treba da zaštititi podatke o ličnosti kao što su: imena i prezimena svih lica osim službenih i Aleksandra Vulina, adresni podaci, lični matični broj gradjana, broj bankovnog računa fizičkih lica, podaci o adresi na kojoj se nepokretnosti nalaze, registarski brojevi prevoznih sredstava. Prethodno je Agencija odbila zahtev KRIK-a s obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu. KRIK je protiv rešenja Agencije podneo žalbu povereniku navodeći, pored ostalog, da je tražena kopija izveštaja, a ne i kopija prateće dokumentacije, a da čak i ako izveštaj sadrži poverljive ili lične podatke, Agencija može da ih zaštiti. Poverenik je našao da je žalba osnovana.

foto: Ministarstvo odbrane

U saopštenju se navodi da shodno Zakonu o tajnosti podataka, da bi se neki podatak mogao štititi kao tajni, nužno je da to odredi ovlašćeno lice, i to pisanom i obrazloženom odlukom. Agencija, medjutim, nije navela kojom odlukom i koje ovlašćeno lica je odredilo tajnost, ni koji je stepen tajnosti. Šabić je naveo da Agencija, iako je to po zakonu nesumnjivo obavezna, nije pružila nikakve dokaze ni o uzročno posledičnoj vezi izmedju potencijalnog objavljivanja traženog dokumenta i štetnih posledica koje bi, eventualno, zbog toga mogle nastati po interese Republike Srbije.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.