SRPSKE POLITIČARKE ODGOVARAJU VULINU: Tipičan muškarac koji nije išao u vojsku a hoće da bude srpski Če Gevara!
Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Fonet

žestoke reakcije

SRPSKE POLITIČARKE ODGOVARAJU VULINU: Tipičan muškarac koji nije išao u vojsku a hoće da bude srpski Če Gevara!

Vulinova ideja naišla na osudu javnosti, ali i političarki u Srbiji

Objavljeno:

Predlog novopečenog ministra odbrane Aleksandra Vulina da će sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, a one koje su služile vojni rok, ovu višednevnu vežbu odradiće u uniformi i sa oružjem, naišao je na osudu javnosti, kako ženske tako i muške populacije.

Sanda Rašković Ivić za "Espreso" je rekla da joj koncept naoružanog naroda nije blizak, kao ni bilo koji oblik militarizacije društva.

foto: Fonet

- Uz današnje metode visokotehnološkog ratovanja, ova vojna obuka i za žene više će služiti kao podsticaj da, ne daj Bože, zapucamo jedni na druge. Pitam se da li ta Vulinova ideja podrazumeva da i ministar odbrane mora proći obuku, pošto vojsku nije služio, a da li će na obuku sa muškarcima ili ženama, svejedno mi je - rekla je za Espreso Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija.

foto: Dragan Kadić

Dijana Vukomanović kaže da se Aleksandar Vulin ponaša kao tipičan muškarac koji nikada nije služio vojsku, a mašta o tome da postane srpski Če Gevara.

- Koncept opštenarodne odbrane u kojoj su žene bolničarke je zastareo. Stručnjaci danas govore o tzv. hibridnom ratu, i videli smo kako taj rat izgleda na tlu Jugoslavije, a idealtipski primer je Ukrajina. Rat i odbrana se danas vode visokotehnološkim oružjem i metodama, i tu goloruki narod ne može ništa, sem da se nada da neće biti tzv. kolateralna šteta. A Vulin će najviše doprineti odbrani i miru ako se potpuno uzdrži od ratnohuškačkih izjava i ovakvih zastarelih ideja - rekla je Dijana Vukomanović.

foto: Nebojša Mandić

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović, rekla je da Vulinovi ispadi, iako su logično najjači u julu, traju bez kraja i početka.

- Priličan napor treba da se uloži da bi se razumelo šta je zapravo ministar odbrane rekao i na šta je mislio. Ta neodgovorna besmislica, izgovorena u pauzama skakanja sa padobranom i huškačkih i pretećih izjava ministra je imala za cilj skretanje pažnje sa važnih problema i afera ove vlasti. Opasnije, ona je još jednog ogolila činjenicu da je ministar nedostojan pozicije na kojoj se nalazi, nesposoban za bilo kakav potez koji ne izaziva opšti podsmeh ili mnogo gore, preteću opasnost. Važnije, ova izjava je i uznemirila i zbunila mnoge građane. Bilo bi korisno da Vulin nađe malo vremena koje mu primarno okupira posao portparola predsednika Srbije, agresivnog huškača i trovača javnog prostora, da se informiše da je u Vojsci Srbije izvršena profesionalizacija, da je to jedna od retkih ako ne i jedina oblast u kojoj je izvršena reforma. Da je i ženama omogućeno da dobrovoljno služe ili se i profesionalno angažuju u Vojsci - rekla je narodna poslanica Demokratske stranke Maja Videnović.

foto: Kurir

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić kaže za "Espreso" da je Vulin, koji je najnesrećnijim spletom okolnosti danas visoki državni funkcioner i to ministar odbrane, nema ni reč, a kamoli inicijativu o onome za šta prima platu, kao što su uslovi rada i zarade naših vojnih lica, uslovi za vojnike na služenju, pitanjima ključnim za ljude koji svojim životima garantuju našu bezbednost.

- Ne, time se ne bavi, osim paradno pozirajući pred spomenicima i važnim datumima. Ali bi zato sada vojno da mobiliše žene! Znate, to je toliko diletantski i iščašeno, da odmah pomislite šta se sad valja iza brega?! Šta se to dešava što treba sakriti od očiju javnosti, pa nam je Vulin bacio ovu temu u oči da se oko nje vrtimo dok oni ne završe još neki posao oko prodaje neke zemlje, neke teritorije, neke tenderčine, neke struje, brisanja podataka o Asomakumu i bratu Vučiću - rekla je Marinika Tepić, poslanica Nove stranke.

foto: Dragana Udovičić

Ovo mišljenje ne deli poslanica Dubravka Filipovski, koja misli da je Vulin objasnio svoj stav, i da se ova tema politizuje i izvlači iz konteksa.

- Neću da učestvujem u tome na bilo koji način.Mi smo po rezoluciji SB UN 1325 u obavezi da žene uključujemo u sektoru bezbednosti, mirovnim misijama...Nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove ukoliko nema podršku civilnog stanovništva. Reč je o obuci prve pomoći i civilne zaštite u vanrednim situacijama čiju neophodnost su najbolje pokazale poplave iz 2014. godine - rekla je Dubravka Filipovski.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.