BRILJANTNA IDEJA ĆE MU DOĆI GLAVE! ŽENE iz SNS-a SE POBUNILE: Smenite Vulina, nećemo u vojsku!
Foto: Stefan Jokić

protive se!

BRILJANTNA IDEJA ĆE MU DOĆI GLAVE! ŽENE iz SNS-a SE POBUNILE: Smenite Vulina, nećemo u vojsku!

Funkcionerke iz SNS oštro se protive ideji ministra da i žene treba da prođu vojnu i civilnu obuku, pojedine tražile čak i njegovu ostavku

Objavljeno:

Ideja Aleksandra Vulina, ministra odbrane, da i žene treba da prođu vojnu i civilnu obuku naišla je na negodovanje i dela ženskog jezgra Srpske napredne stranke. Kako saznaje Kurir, deo funkcionerki SNS oštro se protivi ovom Vulinovom predlogu, a pojedine su tražile i njegovu ostavku!

MAFIJAŠKA KUMA U VRHU POLICIJE: Državna sekretarka 12 puta spasla Mutavog od robije, kriminalcima delila značke!

Nekolicina uticajnih funkcionerki SNS odmah je iskazala svoje neslaganje. One su rekle da to nije dobra ideja, da će naići na veliki otpor javnosti i da je pitanje kako bi uopšte i bila realizovana, kaže izvor Kurira iz SNS.

Nećemo u vojsku

Naš izvor još dodaje da je jedna od funkcionerki, na visokom položaju (ime i prezime poznato redakciji, prim. aut.), kazala da zaposlene majke i ovako malo vremena provode s decom, te da bi vojna obuka samo dodatno pogoršala taj problem.

- Ne znam kako je kolega Vulin to zamislio da izgleda, ali ne pada mi na pamet da i onako malo slobodnog vremena provodim na nekim vežbama ili šta već... Po ceo dan sam na poslu, pa kad bilo koja od nas da bude sa porodicom, decom - prepričao je naš izvor reakciju jedne od istaknutih funkcionerki SNS na Vulinovu objavu.

Gde da ih smeste?

I zaista, kako bi to izgledalo - koliko bi trajala ta vojna i civilna obuka za žene, da li bi žene bile smeštene po kasarnama i kojim, jer je dobar deo njih u katastrofalnom stanju; koliko dugo bi one koje imaju decu bile odvojene od njih, kako bi rešile problem odsustva s posla, ministar Vulin nije pojasnio.

foto: Ministarstvo odbrane

Prema rečima Novice Antića iz Vojnog sindikata, izjavi ministra odbrane ne treba pridavati značaj jer nije utemeljena u zakonu i predstavlja, verovatno, njegovu ličnu izjavu, a ne izjavu Vlade Srbije.

Marketinški potez

- Kao i dosad, to je marketinški potez. Niko nema obavezu služenja vojnog roka, to je dobrovoljno. Tako nešto bi iziskivalo izmene zakona. To je kontradiktorno. Uostalom, to je suprotno strategiji odbrane, Ministarstvo odbrane ima formaciju (aktivnu, pasivnu). Znači, Vulin ne poznaje zakone u ministarstvu koje vodi.

Žarko Trebješanin, psiholog, kaže da ta ideja neće proći i da je potpuno pogrešna:

- To neće proći, ništa od toga. To je pogrešno. Pa to nije bilo ni pre 50 godina, neće ni sad - kaže on.

Dubravka Filipovski:

MORAMO SVI DA SE UKLJUČIMO

Dubravka Filipovski, narodna poslanica u poslaničkom klubu SNS, kaže da bez obuke prve pomoći i civilne zaštite ne možemo biti efikasna država.

- Poplave iz 2014. su to pokazale. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove ukoliko nema podršku civilnog stanovništva. Jedna od ideja je da se civilna zaštita vrati u škole, a druga da se u obuke o prvoj pomoći i civilnoj zaštiti uključi što veći broj građana bez obzira na pol - navodi Filipovski za Kurir.

Anketa

ŽENE O VULINOVOM PREDLOGU

Dragana Bakić, ekonomista

NOTORNA GLUPOST

Notorna glupost! Ne znam kako će to da donese boljitak bilo čemu. Šta sad, idemo svi u rat?! Za šta se mi to spremamo? U redu je da postoji civilna zaštita, da postoji obuka, ali sve to može i u školi da se nauči.

Anita Lazović, profesor

SRPSKOG JEZIKA NAĐITE NAM POSAO

Ne znam čemu služi predvojnička obuka. I ja sam bila student koji je prošao tu obuku, pa smo videli‚ 99. koliko nam je sve to pomoglo. Bolje bi bilo da se ministar Vulin zajedno sa celom vladom potrudi da mladi dobiju posao ili tako nešto. Da obavezuje žene da idu u vojsku... Šta smo, u Izraelu, ne razumem?

Milanka Alkalaj, advokat

NE SME ZA BUDE OBAVEZNO

Nisam za to. Ona koja želi da ide - u redu, ali šta ona koja ne želi?

Jelena Šobac, učiteljica

A KO ĆE DA ČUVA DECU

Nemam iskustva u tome i ne mislim da bi žene u tome nešto pomogle. Za muškarce verujem da bi trebalo da prođu, ali da žene koje imaju decu i toliko obaveza i poslova, samo im još vojska treba...

Miruna Šćekić, diplomirani kulturolog

TOTALNO BEZVEZE

- Mislim da je to totalno bezveze. Bespotrebno! Profesionalno OK, ali da sve služe vojni rok - to je bezveze.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.