Beogradski izbori NEĆE biti održani u seprtembru, a SNS sprema KANDIDATA IZNENAĐENJA
Foto: Dragan Kadić

odlučeno

Beogradski izbori NEĆE biti održani u seprtembru, a SNS sprema KANDIDATA IZNENAĐENJA

Aleksandar Vučić odlučio je ko će biti kandidat za gradonačelnika

Objavljeno:

Beogradski izbori biće održani u januaru sledeće godine, saznaje nezvanično „Blic” u vrhu vlasti.

Tada će biti održani samo izbori za Skupštinu grada Beograda i lokalni izbori u još oko deset opština.

- Iako se spekulisalo da bi istovremeno sa gradskim izborima trebalo da budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi. Vlada na čelu sa premijerkom Anom Brnabić tek je počela da radi i stav je da joj treba dati šansu da pokaže koji su joj dometi - navodi naš sagovornik.

Vrh Srpske napredne stranke još nije odlučio o formatu i načinu na koji će na te izbore izaći.

Kako saznaje "Blic", Aleksandar Vučić odlučio je ko će biti kandidat za gradonačelnika.

- Samo dve ili tri osobe znaju o kome je reč, a Vučić o tome još neko vreme neće obaveštavati javnost. Sigurno je da će kandidat biti iznenađenje, verovatno veće nego što je bio izbor Brnabićeve za premijerku - navodi izvor “Blica”.

foto: Zoran Jevtić

Postoji šansa da naprednjaci i socijalisti na beogradskim izborima učestvuju zajedno, ali će rukovodstva dve stranke o tome tek razgovarati.

Istraživanja o popularnosti eventualnih kandidata za gradonačelnike, kao i za liste redovno se rade, a u septembru bi, prema saznanjima našeg lista, razgovori na tu temu trebalo da se intenziviraju. Ovo je za „Blic” donekle potvrdio i Ivica Dačić.

- Nismo još pričali o izborima, ali je situacija tu jasna. U zavisnosti od zajedničke procene kako više dobijamo, na izbore ćemo izaći zajedno ili odvojeno. Naša spremnost da idemo na jednoj listi postoji - navodi Dačić.

Do sada je istaknuto više kandidata kada je reč o trci za gradonačelnika. Poslednji je lider LDP Čedomir Jovanović najavio da će nositi listu svoje stranke. Pre njega, to je učinio predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji će na tim izborima takođe nastupiti samostalno. Saša Radulović je nedavno u intervjuu za “Blic” rekao da će se unutar tog pokreta glasati o nosiocu liste. Opozicija koju čine Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i politička organizacija čije je formiranje za oktobar najavio Vuk Jeremić još nije odlučila mogu li da sarađuju, u koliko kolona i ko će biti eventualni zajednički kandidat za gradonačelnika.

Saša Janković bi podržao kandidaturu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, dok u DS žele da imaju svog kandidata, a kao najozbiljniji kandidati se pominju general Sreto Malinović i potpredsednica stranke Tamara Tripić.

foto: Fonet

Vuk Jeremić pokušava da na zajedničku listu opozicije ubaci Boška Obradovića i Dveri, ali se tome žestoko protive Šutanovac i demokrate.

Jedna kolona i kvote

„Blic” je ranije objavio da opozicija razmatra mogućnost jedne kolone tako što će DS i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića podeliti kvote, a potom će, na primer, Zoran Živković i Nova stranka nastupiti na kvoti demokrata zbog loših odnosa s Jankovićem, dok bi Vuk Jeremić bio na listi Jankovića. Automatski bi se izbegao kontakt Živkovića i Jeremića. Izvesno je da na kvotu DS Dveri ne bi mogle, a po svemu sudeći, ni Janković ih ne bi primio s oduševljenjem.

Poziv na unutrašnji dijalog

Aleksandar Vučić pozvao je na unutrašnji dijalog o Kosovu. Deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu, a pojedine opozicione stranke od Vučića traže konkrektno rešenje. DS traži da pre razgovora Vučić kaže šta je dogovoreno u Briselu, u SDS smatraju da opozicija treba da izađe jedinstveno, DSS poziv prihvata, dok Dveri još nisu odlučile.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.