ZORAN ŽIVKOVIĆ: U Srbiji važe mafijaška pravila! Lažu kolike su plate, lažu o broju zaposlenih, lažu čak i o vremenskoj prognozi! (VIDEO)
Foto: prtsc/espreso

espreso intervju nedelje

ZORAN ŽIVKOVIĆ: U Srbiji važe mafijaška pravila! Lažu kolike su plate, lažu o broju zaposlenih, lažu čak i o vremenskoj prognozi! (VIDEO)

Prljave stvari postaju zavera ćutanja, kaže predsednik Nove stranke u razgovoru za naš portal

Objavljeno: 16:49h

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, u intervjuu za "Espreso" govorio je o firmi "Asomakum" koja je u poslednje vreme opet u žiži javnosti, o apsurdnom otvaranju dinarskog računa preduzeća koje je proglašeno ništavnim jer je prema tadašnjem saopštenju MUP-a korišćena falsifikovana lična karta brata tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika, o anonimnim pretnjama "Poješće te mrak" i "Završićeš kao Đinđić" koje dobija, i da li se plaši za svoj život.

Ceo intervju sa predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem pogledajte u videu:

Živković je pričao o poslaničkom pitanju koje je postavio Ministarstvu finansija i ministru Vujoviću, zašto je Srbija po njegovom mišljenju "mafijaška država", dao prognozu za beogradske izbore, i pričao o šansi opozicije, šta se krije iza Vučićevog poziva na "unutrašnji dijalog", kako se boriti protiv jezive kampanje na Pinku, u Informeru i drugim prorežimskim medijima, zašto Vučić prebrojava stalno ko ga "brani" od tzv. "napada" kojima je navodno izložen, da li krivi Borisa Tadića makar malo za ovo što se dešava, ako Vučić promeni stav o nezavisnosti Kosova, očekuje li da svi koji su dosad proglašavali izdajnicima one koji su pominjali nezavisnost promene mišljenje, da li je opozicija blizu ujedinjenja za beogradske izbore...

foto: Espreso

Firma "Asomakum", posle vašeg otkrića da je njen vlasnik u stvari brat predsednika Vučića Andrej Vučić, poslednjih dana opet je u žiži javnosti. Ispostavilo se da je 2. jula otvoren dinarski račun, a do skoro je u APR-u stajalo da je vlasnik upravo Andrej Vučić, pa je izbrisano. O čemu se ovde radi, kako je moguće da preduzeće čije je osnivanje proglašeno ništavnim jer je, prema tadašnjem saopštenju MUP-a korišćena falsifikovana lična karta brata tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika otvori pre nekoliko sedmica otvori dinarski račun?

- Srbija je u poslednjih pet godina postala zemlja čuda, i u njoj je sve moguće. Moguće je da imate premijera koji ima definisanu psihijatrijsku dijagnozu, koji laže svaki dan, i koji je sebe ubedio u istinitost svojih laži, što je vrhunac patologije. Prvi put sam mu to rekao kad je biran za predsednika Vlade 2014. godine. On je odmah rekao da to nije tačno, onda sam mu u toku sednice dao dokaze za to, taj matični broj na koji se pozivao da je njegov, onda je on rekao da je to tačno, ali da mu je ukradena lična karta. Brat Aleksandra Vučića radi u Narodnoj banci Srbije, i to igrom slučaja baš na odeljenju gde se štampaju obrasci za lične karte. Tako da je to puno situacija koje su u vrlo neobičnom odnosu sa stvarnošću i sa mogućnostima za zloupotrebe. Na istoj toj sednici sam rekao Vučiću da ima kandidata za ministra zdravlja koji je poznat kao doktor smrt, i koji se vodi u spisima predmeta na suđenju ubicama Zorana Đinđića. I to je oštro negodovao, ali on se i dalje vodi u tim spisima, i to po iskazu Đure Mutavog koji ima neobično ime i nadimak, ali po njegovom svedočenju je osuđen zemunski klan na skoro 300 godina zatvora. Kad sam to ponovio sada, za istog tog Lončara, onda mi je on rekao da ću uskoro ja imati svoj spis predmeta. Tako da je i to jedna pretnja. Mi živimo u državi gde je laž svakodnevna pojava, lažu o tome kolike su plate, kolika je nezaposlenost, osim prognoze vremena, gde takođe lažu, ali onaj izveštaj vremena šta je bilo u toku dana, o tome već ne mogu da slažu, jer ako je padala kiša teško da mogu da kažu da je bilo sunce. Otišao sam na sajt APR-a, tamo piše Andrej Vučić, onda sam to objavio, i da je direktor i osnivač, i da je otvoren račun u nekoj novoj banci. Dan posle je sve izbrisano. Sad kad pogledate na Asomakum piše da su vlasnik tri crtice. Isto piše i za direktora. Nemoguće da firma u kojoj se navodno ne zna ko je osnivač i vlasnik osniva račun ili da se prepisuje račun iz jedne u drugu, kako sad ide priča. Kad jedna banka kupi drugu vi postajete deponent te sledeće banke, prvo vas pitaju da li hoćete. Koga su pitali? Morate da potpišete obrazac, ne može bez potpisa, jer svako upravljanje računom mora da ima potpis, čak i da je elektronski potpis, neko je morao da ode u Privrednu komoru da to izvadi. Tako da tu laži moraju da plasiraju samo onom delu javnosti koji ne zna gde živi.

foto: Espreso

Zbog postavljanja pitanja o "Asomakumu" dobijate ozbiljne anonimne pretnje. Govore vam da ćete "završiti kao Đinđić", "da će vas pojesti mrak". Kako se nosite sa tim, da li se plašite za svoj život?

- Odavno sam shvatio da ako hoćete da se bavite politikom, morate da budete spremni na dve stvari. Prvo ne možete da budete popularni, čim je neki političar popularan, tu nešto nije normalno. Nema primera da su popularni političari uradili za svoju državu i za svoj narod. To znači da nešto lažu i šire neku demagogiju. Pretnje trpim već 20 i više godina, otkad sam u srpskoj politici nešto postao. Pretnje su svakodnevna pojava, mislim da policijska stanica Stari grad ima jednu posebnu fioku s prijavama i to samo u poslednjih nekoliko godina. A za ono pre toga mislim da postoji ormar. Ne možete da ostanete mirni na to, ali se ne plašim.

foto: Espreso

Kada kažete "Srbija je mafijaška država" na šta mislite tačno?

- Mislim na sva mafijaška pravila. Kad je nešto prljavo, a otkrijete ga, kao što sam ja Asomakum, i neke druge stvari, poput Savamale, helikoptera, one postanu zavera ćutanja. To je verovatno u programima naprednjaka, socijalista, julovaca, i to se zove "omerta". To je staro pravilo, ko je gledao filmove zna za to. Uvek nije taj koji je na čelu države, partije, Vlade, nego neko ko je do njega, da li švalerka, da li neki rođak, da li neki doktor iz Beograda samozvani. On ide iza, on je siva eminencija, i to mogu da vam potvrde svi ljudi koji imaju makar malo hrabrosti. To je kao internet, i to treba da znaju. Kad objavite lažnu sliku, da ste bili sa nekom prelepom devojkom, to ostaje trajno vaša laž. Isto je i kad "muvate" nešto s nabavkama, prodajama, s Arapima, to ostaje trajno. Zato će sudovi nakon promene ove vlasti imati puno posla. Ja sam siguran da će Srbija saznati celu istinu o tome šta se dešavalo u ovih pet godina, a ja nemam nikakav problem da se sazna šta se dešavalo u proteklih 20 godina ili čak 50 godina.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.