DALI SMO 65.000 EVRA ZA RUSKI HELIKOPTER, ali to nije kraj! I NIKO NE ZNA KOLIKO ĆE NAS JOŠ KOŠTATI!
Foto: Fonet

ko je ovde lud!?

DALI SMO 65.000 EVRA ZA RUSKI HELIKOPTER, ali to nije kraj! I NIKO NE ZNA KOLIKO ĆE NAS JOŠ KOŠTATI!

Iako je premijerka Ana Brnabić potpisala ovu odluku, te mora biti upoznata sa detaljima i tumačenjem, iz njenog kabineta odgovaraju da je za ova pitanja nadležno isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova

Objavljeno:

Srbija će manje od mesec dana boravka posade ruskog helikoptera za gašenje požara, koji je preksinoć došao u Niš, platiti čitavih osam miliona dinara ili 65.000 evra.

Za troškove održavanja helikoptera "Mi-8" koji je Vlada Srbije unajmila od Rusije za gašenje požara, novac je izdvojen iz tekuće budžetske rezerve, a mogući su i dodatni troškovi u slučaju da se ovaj helikopter zaista i upotrebi, navedeno je u Odluci o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja, koju je donela Vlada a potpisala premijerka Ana Brnabić.

Helikopter su u Nišu preksinoć preuzeli predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) na aerodromu "Konstantin Veliki". On je u Srbiju stigao sa zakašnjenjem s obzirom da se u molbi koju je naša Vlada uputila ruskom Ministarstvu za vanredne situacije letelica traži na period od 15. jula do 31. avgusta, a i sama odluka je potpisana sa zakašnjenjem, 20. jula.

Prilikom preuzimanja helikoptera, domaći zvaničnici objasnili su da, ukoliko bude potrebe, helikopter može i duže da ostane u Srbiji kao i da je Rusija spremna da uputi dodatne letelice za gašenje požara. O tome koliko će nas ova pomoć koštati, nisu pričali.

Helikopter odlukom Vlade jeste označen kao međunarodna pomoć, te se za njegovo korišćenje Rusiji neće plaćati naknada, ali Srbija preuzima teret održavanja od 8.000.000, dinara, kao i dodatne troškove u slučaju da on bude "angažovan na zaštiti i spasavanju".

Iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra, koji će se se brinuti o helikopteru, prvo su nam rekli da "Srbija ništa ne plaća za usluge letelice" a na pitanje šta onda predstavlja cifra od osam miliona dinara iz odluke Vlade, odgovaraju da su "to troškovi realizacije, koji podrazumevaju hotel, ručkove, gorivo i slično" za posadu od pet članova, kao i da taj novac "ne ide Rusiji".

Iz centra napominju da je održavanje helikoptera "dogovor između Vlade i aerodroma" te da bi najbolje bilo da se za detalje obratimo upravo Vladi.

Ipak, ni iz Vlade, MUP-a Srbije ili kabineta premijerke nisu nam odgovorili gde ide pomenuta svota, koliki su troškovi ukoliko helikopter bude boravio u Srbiji duže od navedenog perioda i koliko bi nas koštalo unajmljivanje dodatnih letelica.

Iako je premijerka Ana Brnabić potpisala ovu odluku, te mora biti upoznata sa detaljima i tumačenjem, iz njenog kabineta odgovaraju da je za ova pitanja nadležno isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.