Krivična prijava protiv Nebojše Stefanovića zbog vođenja hajke i linča Alesandra Rodića: Ministar policije gazi Ustav i zakon! OVO SU TEŠKA KRIVIČNA DELA KOJE JE IZVRŠIO S UMIŠLJAJEM!
Foto: mup

TEŠKA ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

Krivična prijava protiv Nebojše Stefanovića zbog vođenja hajke i linča Alesandra Rodića: Ministar policije gazi Ustav i zakon! OVO SU TEŠKA KRIVIČNA DELA KOJE JE IZVRŠIO S UMIŠLJAJEM!

Iznoseći lažne izjave, optužbe i kvalifikacije, u svrhu ostvarivanja političke koristi za određene političke strukture, Nebojša Stefanović je direktno ugrozio bezbednost Aleksandra Rodića, ali i 800 zaposlenih u Adrija medija grupi, čime su se stekli uslovi da sud odredi pritvor za Stefanovića

Objavljeno: 20:52h

"Adrija medija grupa" (AMG) podnela je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog brutalne hajke koju vodi protiv predsednika AMG Aleksandra Rodića i svih zaposlenih u kompaniji AMG i dnevnom listu Kurir!

TEKST PRIJAVE PROTIV NEBOJŠE STEFANOVIĆA

"Adria media group d.o.o." Beograd, podnosi

KRIVIČNU PRIJAVU

Protiv doktora Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije,

Zbog osnovane sumnje da je dana 08.06.2017. godine u saopštenju za javnost SNS, dana 17.06.2017. godine, dana 22.07.2017 godine i 27.07.2017. godine, sve gostujući u emisiji Dobro jutro na TV Pink, svestan protivpravnosti dela i posledica dela iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja u nameri da privrednom društvu Adria Media Group doo i njenim zaposlenima nanese štetu, ugrozi bezbednost ovih lica i protivpravno ograniči slobodu izražavanja novinarima dnevnog lista Kurir, sa direktnim umišljajem, a u svrhu ostvarivanja političke koristi za određene političke strukture, preduzeo veći broj inkriminisanih radnji kako bi diskreditovao pisanje dnevnih novina Kurir i ostalih izdanja Adria media grupe, te izvršio uticaj na uređivačku politiku Kurira u pravcu izostajanja kritike vlasti, nezavisnog novinarstva i slobode štampe, što bi sve u konačnom ishodu dovelo do toga da javnost bude uskraćena za saznanja u vezi sa aferama izvršne vlasti, dnevni list Kurir kao i ostala izdanja AMG budu marginalizovana ili čak ugašena, a dnevni listovi bliski izvršnoj vlasti preuzmu deo tržišta štampanih medija koji je, kao posledica poštene tržišne utakmice u posedu Kurira.

U tu svrhu, postoji osnovana sumnja da je gore navedeno lice izvršilo sledeća krivična dela:

- zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st 3 KZ u vezi sa krivičnim delom povreda ravnopravnosti iz člana 128 st 2 KZ i

-ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 st 3 KZ

- kao i povreda slobode govora i javnog istupanja iz člana 148 st 2 KZ

Obrazloženje:

Prijavljeni koji obavlja funkciju Ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije u saopštenju za javnost Srpske napredne stranke od 8.6.2017.godine, nazvao je vlasnika Adria media group doo Aleksandra Rodića reketašem, a medije koje AMG izdaje reketaškim , navodeći „da se malo manje bavio omiljenim predmetom svih učesnika Vimbldona Rodić bi znao danas u Srbiji nema zaštićenih niti povlašćenih, da je zakon isti za sve i da važi i za one u vlasti i za one u opoziciji, za medijske tajkune i sve druge građane. Upravo zato nema oduševljenja građana na ulicama Srbije koji kliču zbog Rodićevog ulaska u politiku, ali ima građana koji žele da znaju istinu o njegovim poreksim dugovanjima kršenju zakona i reketu koji godinama sprovodi preko svojih medija nad svima koji misle drugačije ili se suprostavljaju njegovim finansijskim interesima."

DOKAZ:

Saopštenju za javnost Srpske napredne stranke od 8.6.2017.godine

Prijavljeni doktor Stefanović je ponovio delo dana 17.06.2017. godine u emisiji „Dobro jutro" na Televiziji Pink na taj način što je izjavio „Ma ne, ono što je potpuno jasno pre svega za ovu akciju koju radi novopečeni političar Aleksandar Rodić dakle je nešto o čemu govore njemu najbliži saradnici i meni je to bilo veoma indikativno, jasno, znate kada ljudi koji su radili za njega, urednici u tim novinama kada kažu da su radili pod ogromnim pritiskom, da se tekstovi koje su pisali objavljuju ili ne objavljuju da bi on od tih lica na vlasti ili nekih biznismena ili njima povezanih lica ili firmi uzimao novac. Znate, zakon to naziva različitim imenima, narod kaže reket."

Dalje, u istoj emisiji, spiker navodi doktora Stefanovića da kaže šta je u pitanju tj „Jel to poslovna politika, šta je to", na šta ministar odgovara „Pa to je, to je reket i to je bukvalno reket."

U nastavku, ministar Stefanović aludira i dalje na reket, a nakon konstatacije voditelja da to može da se tretira kao iznuda, tako što kaže: „To može, zakon to sada bi tužioci kvalifikovali na različite načine, ali kažem narod to poznaje i zna šta to znači i zna ko se time bavi. A ne igra na Vimbldonu."

DOKAZ:

Transkript iz emisije „Dobro jutro" na TV Pink od 17.06.2017. godine

Takođe gostujući u emisiji Dobro jutro na televiziji Pink dana 22.7.2017. a komentarušići pisanje dnevnog lista Kurir čiji je izdavač podnosilac, naveo je da su u periodu kada je bio hapšen Radisav Rodić, otac vlasnika Adria Media Group doo, Aleksandra Rodića postojale neke optužnice protiv Aleksandra Rodića koje su volšebno nestale!!!!!! Navedena izjava ministra je naravno gruba neistina!!!!!!

Isti je u emisiji Dobro jutro na TV Pink od 22.7.2017.godine naveo i da je Aleksandar Rodić pretio svojim novinarima tj . pretio da će se osvetiti bivšem uredniku Kurira Milanu Lađeviću i njegovoj porodici.

Takođe, imenovani navodi i postojanje tzv „hajke" na Aleksandra Vučića od strane dnevnog lista „Kurir".

DOKAZ:

Transkript gostovanja u emisiji „Dobro jutro" na TV Pink od 22.7.2017.godine

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, dalje, gostujući ponovo u emisiji „Dobro jutro" na TV Pink dana 27.07.2017. godine optužio Aleksandra Rodića, da je „uzimao novac od države uz podršku tadašnje vlasti", što je apsolutno neosnovano, čime je po ko zna koji put prekršio pretpostavku nevinosti zagarantovanu Ustavom RS i čime je po ko zna koji put prekoračio granice svojih ovlašćenja kao ministra unutrašnjih poslova.

Na osnovu svega navedenog, ministar policije bi morao da zna da se drugom na protivpravni način ne sme ograničiti sloboda govora i javnog istupanja, jer to predstavlja radnju izvršenja krivičnog dela iz člana 148 stav 2. KZ, za koju, ako je učini službeno lice u vršenju službe, KZ propisuje kaznu do 3 godine zatvora, prijavljeni je svesno izvršio baš tu radnju i vanistitucionalnim putem, izjavom, ograničio slobodu izražavanja kako novinarima Kurira, tako i svim građanima Srbije i to iz razloga što sloboda izražavanja u biti predstavlja i pravo na prijem informacija putem sredstava javnog informisanja. Ističemo da sama kritika vlasti ni u jednom demokratskom društvu ne dovodi do ograničavanja slobode govora i javnog istupanja, posebno ne od strane službenog lica!!!!

Ujedno, nazivajući i novinare Kurira reketašima tj izjavljujući: „Kad udarite na tu spregu tajkuna, političara, vlasti, novca, onda kreće hajka kakvu i danas vidimo u dnevnom listu „Kurir", ministar Stefanović je direktno ugrozio sigurnost novinara Kurira, ali i povredio ravnopravnost ovih lica po osnovu njihovog ličnog svojstva-profesionalnog uverenja.

MINISTAR JE, TAKOĐE, U SVIM GOSTOVANJIMA NAKON 08.06.2017. PRIZNAO DA JE DELO IZVRŠIO SA NAMEROM, DA JE TA NAMERA UPERENA PREMA UREĐIVAČKOJ POLITICI KURIRA I VLASNIKU ALEKSANDRU RODIĆU, I TO SVE KADA JE DOKTOR STEFANOVIĆ PONOVIO PRETNJE ALEKSANDRU RODIĆU, KRŠEĆI PRETPOSTAVKU NEVINOSTI I OMETAO PRAVDU UTICAJEM NA NEZAVISNE INSTITUCIJE PRAVOSUĐA, TVRDNJAMA DA JE ALEKSANDAR RODIĆ VEĆ IZVRŠIO KRIVIČNO DELO.

Ministar u svojim izjavama, u više navrata koristi termin „reketiranje", koji KZ ne poznaje, i takodje navodi da ne zna za drugi termin, ali je sa druge strane jasno da ministar misli na iznudu, a da po pojmom pritisak na državu podrazumeva objektivnu kritiku vlasti.

Iz svega navedenog, jasno je da ministar, kao službeno lice koristi svoj službeni položaj i ovlašćenja u cilju nanošenja štete Oštećenom, u skladu sa članom 359. KZ, kao i to što je krivično delo ponovljeno PREDSTAVLJA OSOBITU OKOLNOST I RAZLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA.

Ova zloupotreba službenog položaja sastoji se kako u iskorišćavanju službenog položaja ministra policije sa namerom da se autoritet ministarske pozicije upotrebi ne samo za diskreditaciju Adria media grupe i njenog vlasnika Aleksandra Rodića već i za pritisak na pravosudne organe u smislu stvaranja uverenja da je Aleksandar Rodić kriminalac a dnevne novine Kurir njegovo oruđe, iako je ministar svestan da uređivačka politika nema nikakve veze sa vlasništvom u medijima. Ove izjave date su u cilju gušenja slobode javnog informisanja i imaju za cilj da se podnosicu prijave nanese materijalna šteta i to prvenstveno gašenjem dnevne novine „Kurir", pa i ostalih 57 štampanih i 26 digitalnih izdanja, čiji je izdavač Oštećeni, a čime će direktno biti prouzrokovano da 800 zaposlenih i njihovih porodica ostanu bez primanja.

Izjave ministra Stefanovića, nanose i nematerijalnu štetu Aleksandru Rodiću i svim zaposlenima na taj način što im se ugrožava bezbednost i protivpravno se ograničavaju u svom Ustavom zagarantovanom pravu na slobodu izražavanja.

Molimo i tražimo da naslov postupi po podnetoj krivičnoj prijavi, te da osumnjičenog, sa podacima kao u uvodu, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, sasluša, kao i da sasluša oštećenog, te da prikupi sva potrebna obaveštenja, i pokrene krivični postupak podnošenjem odgovarajućeg optužnog akta.

foto: Beta

Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Stefanović izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, ugrožavanje sigurnosti i povreda slobode govora i javnog istupanja.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.