Dačić: Kosovo neće ući u Unesko zahvaljujući prijateljima!
Foto: Fonet

OTVORENO!

Dačić: Kosovo neće ući u Unesko zahvaljujući prijateljima!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Kosovo neće nikada ući u Unesko zahvaljujući prijateljima Srbije

Objavljeno:

On je otvarajući 18. kongres Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC) na Univerzitetu Džon Nezbit pomenuo samo neke od velikih zemalja Latinske Amerike koje nisu priznale Kosovo. Među njima su Meksiko, Nikaragva, Gvatemala, Kuba Jamajka, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Paragvaj, Čile, Argentina, Brazil, Urugvaj, Trinidad, Barbados, naveo je Dačić. "To sam sve naučio vežbajući za Unesko. Kosovo neće nikada ući u Unesko, zbog naših prijatelja", istakao je on.

POSLE RAME I BEDŽET PACOLI POHVALIO VUČIĆA: Prihvatio je novu realnost na Kosovu!

Dačić je rekao i da je cilj da se ukinu vize sa svim zemljama Latinske Amerike, dodajući da i sada sa najvećim brojem zemalja imamo sistem slobodnog kretanja bez viza. On je rekao i da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje koja zaostaje za realnim mogućnostima, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene (u 2016. godini izvoz Srbije u zemlje Latinske Amerike i Kariba iznosio je 31,2 miliona USD a uvoz 201,05 miliona USD). On je dodao da je cilj Srbije da kreiranjem povoljnog ambijenta, kao i korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike. Zahvalio je i Univerzitetu Džon Nezbit što je organizovao ovaj kongres jer je to u drzavnom i nacionalnom interesu. Ukazujući da je ovo prvi svetski kongres u oblasti Latinoameričkih studija u našem regionu, čime se Beograd ponosno pridružio Antaliji, Moskvi, Rimu, Tel Avivu i Parizu, Dačić je naveo da je reč o skupu od posebne akademske važnosti. Dačić je rekao da Srbija tradicionalno pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa državama regiona Latinske Amerike i Kariba, kojima je poseban pečat dala saradnja iz perioda Pokreta nestvrstanih zemalja, a što predstavlja kompelemrntarnu dimenziju spoljnopolitičkog angažmana, u kojem je ostvarivanje punopravnog članstva u EU osnovni prioritet. Zajedničko zalaganje za odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, uz odlučnu posvećenost dijalogu kao osnovnom načinu za prevazilaženje svih otvorenih pitanja, čine naše odnose komplementarnim, dodatno osnaženim i obogaćenim suštinskim razumevanjem, istakao je Dacičh. Napomenuo je da je Srbija akreditovala svog ambasadora pri Zajednici karipskih država u januaru ove godine. Uz unapređenje ugovornog okvira bilateralne saradnje kroz skoro okončanje pregovora u cilju zaključivanja sporazuma u proceduri, spremni smo da se u narednom periodu fokusiramo na definisanje konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, vojno-ekonomskoj sferi, infrastrukturi, koji bi u kasnijoj fazi mogli da rezultiraju i intenzivnijom ekonomskom saradnjom”, rekao je Dačić.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.