TOMA NIJE PRVI U DODELI ODLIKOVANJA?! Ovaj čovek je ipak rekorder sa 3.105 dodeljenih ordena! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Beta

DŽABA JE DELIO...

TOMA NIJE PRVI U DODELI ODLIKOVANJA?! Ovaj čovek je ipak rekorder sa 3.105 dodeljenih ordena! (FOTO) (VIDEO)

Nikolić je svakako veoma poznat po deljenju odlikovanja, ali, nije rekorder!

Objavljeno:

Po svemu sudeći, uloga predsednika Srbije, i to ona veoma bitna je dodela odlikovanja.

Danas će predsednik Vučić prvi put dodeliti ordenje.

Doskorašnji predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je tokom mandata uručio 1.210 odlikovanja. Odlikovao je ukupno 383 lica i institucija, dok je 827 odlikovanja pripalo Vojsci Srbije.

foto: Fonet

Odlikovanja i ordenja su obeležila mandat predsednik Nikolića bez premca.

O Tominim kriterijumima ne vredi pričati, pošto sumnjamo da ih je uopšte i koristio. Pa se tako na Nikolićevom spisku za odlikovanje našao i predsednik Republike Sudan Omar Hasan al Bašir, inače optužen za genocid u Darfuru.

Nikolić je odlikovao i premijera Španije Marijana Rahoja. Pored političara, Nikolić je ordenje kačio i umetnicima. Kako stranim, tako i našim, pa su ga dobili i ruski režiser Nikita Mihalkov, ali i Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan i mnogi drugi.

Tokom petogodišnjeg mandata, Nikoliću je uručeno 19 odlikovanja, a poslednji mu je uručio beloruski šef države Aleksandar Lukašenko - Orden Prijateljstva naroda.

Orden Republike Srbije na lenti dobila su 52 predsednika i premijera država, a Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici - ordenom prvog stepena - odlikovani su predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping.

Ipak, iako je Nikolić poznat po deljenju odlikovanja šakom i kapom, što bi rekli - i od goreg ima gori. Naime, njegov rekord potukao je Vojislav Koštunica, koji je za tri godine mandata dodelio čak 3.105 ordena!

Slobodan Milošević je dodelio ukupno 1.155 odlikovanja, a Boris Tadić samo 368.

Inače, Tadić je 2009. godine na proslavi 40-godišnjice revolucije u Libiji dobio orden sa likom sada preminulog libijskog predsednika Moamera el Gadafija, na kojem je ugraviran 1. septembar kao datum obeležavanja ovog praznika. Ovaj orden odmah je po povratku naše delegacije iz Tripolija prebačen u sobu za poklone predsednika Srbije.

Bonus video:

Espreso u obilasku Đavolje Varoši

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.