Ministar Đorđević za masakr u Rakovici OKRIVIO POLICIJU I BOLNICU LAZA LAZAREVIĆ!
Foto: Fonet / Dragan Antonić

opleo po svima

Ministar Đorđević za masakr u Rakovici OKRIVIO POLICIJU I BOLNICU LAZA LAZAREVIĆ!

Ministar je rekao i da Komisija ustanove Laza Lazarević nije u dovoljnoj meri prepoznala disfunkciju ličnosti Marka Nikolića

Objavljeno:

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici da analize zaključaka ukazuju da stručnjaci organa starateljstva nisu u dovoljnoj meri prepoznavali postojanje porodičnog nasilja nego su ga tretirali kao konflikt u parnici za vršenje roditeljskog prava i zaštite prava deteta jačeg intenziteta koji se mogao kontrolisati.

LJUDI, ŠTA SE OVO DEŠAVA S NAMA?! Muškarac ubio ženu i dete u Centru za socijalni rad u Rakovici!

Đorđević je na sednici skupštinskog odbora za rad rekao da institucije sistema koje su imale zadatak da centru za socijalni pruže obaveštenja o nasilju o porodici, a time pruže pomoć i podršku u procenu nasilja imale su propuste u svom radu, u prvom planu policija. - Postoji indicija da se Đ. M. policiji Policijske stanice Rakovica i Savski venac više puta obraćala za pomoć zbog nasilja u porodici i ugrožene bezbednosti, ali kad su se stručni radnici 2016. godine obratili da o tome dobiju podatke policijska stanica Rakovica im je pružila odgovor da na evidenciji nemaju te prijave, što govori o tome da se nisu na adekvatan način bavili evidentirajnem i procesuiranjem tih prijava ili za to postoje neki drugi razlozi - rekao je on. Istovremeno se vidi da se policijska stanica u Rakovici septembra 2016. godine obratila Centru za socijalni rad sa obaveštenjem da je Marko Nikolić policiji prijavio da Đ. M. i partner njene sestre vrše nasIlje na dete kako bi Centar po tome postupao, dodao je Đorđević. Ministar je rekao i da Komisija ustanove Laza Lazarević nije u dovoljnoj meri prepoznala disfunkciju ličnosti Marka Nikolića. - Nije prepoznala porodično nasilje, a njega kao rizičnog u roditeljskoj ulozi. Evidentno je da je stručna procena bila neadekvatna kao i veštaka - istakao je Đorđević.

foto: Printscreen / Kurir tv

Takođe, navodi da je Centar za socijalni rad od predškolske ustanove dobio podatke koji ničim nisu ukazivali da postoji problem u ponašanju oca. "Na osnovu ovakvih izveštaja i procena centar za socijalni rad je stekao pogrešnu sliku da je otac adekvatan u roditeljskoj ulozi", rekao je Đorjdević. Napomenuo je da još nisu realizovane sve procedure u Centru za socijalni rad u Rakovici jer se članovi tima još uvek nalaze na lečenju zbog ranjavanja prilikom pokušaja da zaustave ubicu u izvršavanju dela. Đorjdević je istakao da je odmah nakon tragičnih događaja u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, komisija Ministarstva za rad izvršila vanredni nadzor. Kaže da je Centar za socijalni rad Novi Beograd, nadlezni organ starateljstva postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ali nisu u svim segmentima ispoštovani standardi stručnog rada propisani pravilnikom o organizaciji i Protokolom o postupanju u slučajveima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima, kao i opštim protokolom za zaštitu dece. On je naveo da je tim stručnjaka organa starateljstva bez obzira na iznete propuste u realizaciji imao značajna ograničenja koja su se pre svega ogledala u izostanku adekvatne komunikacije između institucija sistema koje su nadležne za postupanje. Đorđević je, kaže, izdao nalog direktoru centra za socijalni rad da odmah po dobijanju zapisnika o izvršenom nadzoru nad stručnim radom pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti rukovodioca gradskog centra za socijalni rad odljenje novi Beograd i svih stručnjaka organa starateljstva koji su bili angažovani u radu na organizovanju zaštite od nasilja u porodici i zlostavljanje dece. Ministar je istakao da je doneo obavezujuće upustvo o načinu realizacije obaveza centara za socijalni rad o primeni zakona o sprečavanjuy nasilja u porodici. On je istakao da je već razgovarao sa svim direktorima centara za socijalni rad, a da će 26. jula održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava. Kaže i da će Ministartvo za rad ubrzo izraditi posebno upustvo za rad centara za socijalni rad.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.