RAZGOVOR BEZ RUKAVICA: Vučić i Pens u Beloj kući! (FOTO)
Foto: Fonet

OTVORENO O SVEMU

RAZGOVOR BEZ RUKAVICA: Vučić i Pens u Beloj kući! (FOTO)


"SAD nisu neprijatelj Srbije", istakao je i dodao da moramo da radimo na tome da imamo drugačiji stav SAD prema Srbiji

Objavljeno: 09:25h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Vučić je posle sastanka izjavio da je veoma zadovoljan sadržajem razgovora, tonom i načinom komunikacije, temama i saglasjem o većem broju tema o kojima su razgovarali.

IZA ŠTRAJKA U FIJATU STOJI POLITIČKI INTERES, TVRDI ANA BRNABIĆ: Premijerka o "ozbiljno lošoj nameri" iza obustave rada

Vučić je u direktnom uključenju u program Pink televizije rekao da je Pens učinio veliku čast srpskoj delegaciji time što ga je ispratio posle razgovora do kapija Bele kuće.

foto: Fonet / Nenad Orević

On je rekao da je sa Pensom razgovarao o svim otvorenim problemima: odnosima u regionu, bilateralnim odnosima, globalnim problemima i srpsko-ruskim odnosima. "Srbija ne može da odgovori svačijim zahtevima. Mi imamo nezavisnu politiku i ne možemo na sva pitanja da odgovorimo kako domaćin želi. Pens je bio veoma korektan i nije me nijednog momenta stavio u nezgodnu situaciju", istakao je Vučić. "SAD nisu neprijatelj Srbije", istakao je i dodao da moramo da radimo na tome da imamo drugačiji stav SAD prema Srbiji. "Nećemo se po svemu usaglasati, to nije realno i moguće, ali te razlike ne treba da naše odnose čine lošijim. Srbija mora da ima stabilnu poziciju i ne sme da bude ugrožena. Srbija čuva slobodu za njene građane i slobodu u donošenju odluka. Nismo ničiji ljubimci, svi nas poštuju", zaključio je Vučić.

foto: Dragana Udovičić

Prema njegovim rečima, prvi nivo razgovora bili su odnosi u regionu, na drugom mestu su pričali o našim bilateralnim odnosima i kako da privučemo što veći broj američkih investitora. "Treći nivo razgovora je globalni problem sa terorizmom i naravno tema je bila i odnos sa Rusijom", rekao je Vučić i dodao da je bio veoma otvoren, govorio "bez rukavica". Vučić je rekao i da je Pens učinio veliku čast srpskoj delegaciji time što ga je ispratio posle razgovora do kapija Bele kuće. "Ja sam veoma zadovoljan tonom našeg razgovora, i pre svega temama i saglasjem o većem broju tema. Čestitao sam predesedniku Trampu i Pensu na pobedi i rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je to dočekala sa velikim oduševljenjem", rekao je predsednik Srbije. "To govori da Srbija nema antiamerički odnos, i da je želela da pokaže koliko želi otvorene odnose sa SAD", istakao je Vučić. Razgovarali smo, dodao je, o odnosima u regionu, o miru i stabilnosti u regionu I na koji način da pronađemo rešenje za stoogodšnje probleme koji nas muče, da te probleme ova naša generacija reši, da ne ostavimo budućim generacijama.

foto: Fonet

Srbi, preneo je Pensu, suštinski vide napredak, progres, prosperitet. "Govorili smo o tome koliko je važno da se sačua mir I kakav uticaj treba da ima Srbija u regionu", istakao je. Kad je reč o bilateralnim odnosima, govorilo se, kaže Vučić, o tome šta treba da uradimo da povećamo trgovinsku razmenu. "Pens je bio dobro pripremljen, očekujem značajniji priliv američkih investicija", konstatovao je srpski predsednik. U trećem nivou razgovora, o globalnim problemima, terorizmu, i učešću Srbije kao zemlje sa najviše vojnika koje se nalazi pod zastavom UN, Vučić je iskazao spremnost da taj broj uvećamo, jer je to dobro iskustvo i način da unapredimo borbenu gotovost, te da pokažemo prijateljstvo I prema drugim zemljama, zapadnom svetu I SAD. Vučić je rekao da je amewričkom potpredsedniku izneo jasan stav i poziciju Srbije kad je reč o odnosima sa Rusijom, kako Srbija gleda na određene stvari u regionu i gde i na kojim pitanjima ima podršku Ruske Federacije, koju od drugih zemalja nema. Na pitanje kako je Pens na to reagovao, Vučić je odgovorio: "Bio sam veoma otvoren. Govorio sam nešto drugačije, bez rukavica, i u jednom trenutku je Pens rekao da mu se dopada to što govorim otvoreno".

foto: Reuter

Vučić nije izneo detalje tog dela razgovora, ali je istakao, pozivajući se na prisutne tom susretu, da su mogli da budu ponosni načinom na koji je razgovarao sa Pensom. "Niste vi ovde da odgovarate kako neko želi. Moj posao je da Srbija ne bude suprotstavljena SAD. Srbija ima svoju nezavisnu politiku I mi ćemo se truditi ne samo da čuvamo, već I da gradimo prijateljstvo sa SAD", rekao je Vučić. Nije, kaže, na sve što je traženo odgovarao na pozitivan način, ali jeste na racionalan način. Pens je, ističe, dobro razumeo o čemu je pričao. "Govorio sam šta je to što Srbi osećaju I koliko se osećaju zapostavljeno, ponekad I poniženo I da to svi zajedno moramo nekako da promenimo. Jer, mislim da je to uravnotežavanje, da težimo da budemo svi pomalo zadovoljni u region, a ne da Srbi uvek budu tužni I nezadovoljni, poniženi, a drugi zadovoljni", rekao je Vučić. Govoreći o delu razgovora koji se ticao ubistva braće Bitići, Pens je, kaže Vučić, bio korektan: "Nije hteo da me dovede u tešku poziciju", rekao je predsednik. "Mi znamo šta su naše obaveze, nisam hteo da bežim od odgovornosti Srbije za taj zočin, ali ću braniti zemlju od uvreda našeg naroda", dodao je. Preneo je utisak i da su senatori Džonson i Marfi, sa kojima se sastao ranije u toku danina, preneli Pensu sadržaj tih razgovora.

foto: Fonet

Senatoru Mekejnu, sa kojim je trebalo da se sastane, ali nije zbog njegovih zdravstvenih tegoba, poželo je brz oporavak I da se što pre sretnu u Beogradu ili na nekkom drugom mestu. "Mi smo ovde radili, mislim da smo Srbiju dobro predstavili. Moramo vise da radimo I bolje Srbiju da predstavljamo I time ćemo se baviti u narednom periodu", istakao je. Kod Amerikanaca I Nemaca to je, kaže, "objektivizovano", tu nema "mrzim Vučića", nego koliki ti je rast, koliki ti je deficit, javni dug, trendovi najvažniji I to oni vrlo objektivno sagledavaju. Naveo je da je srpska ekonomija na biznis Forumu dobila samo hvale, a bile su gotovo sve najveće američke kompanije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.