A ŠTA ĆETE VI DA RADITE? Ružić raspisao tender za posao koji bi trebalo da rade zaposleni u njegovom ministarstvu?!
Foto: Stefan Jokić

šturo, šturo

A ŠTA ĆETE VI DA RADITE? Ružić raspisao tender za posao koji bi trebalo da rade zaposleni u njegovom ministarstvu?!

Zanimljivo je da se dokumentaciji ne navodi ni suma koja je izdvojena za ovaj posao. Stoji samo da je reč o otvorenoj javnoj nabavci

Objavljeno: 15.07.2017. 11:53h

Pre sedam dana ministarstvo na čijem je čelu Branko Ružić raspisalo je javnu nabavku za izradu radne verzije izmena i dopuna Zakona o političkim strankama, a kako je objavljeno, potreban im je "jedan konsultant koji će biti angažovan 20 konsultantskih dana".

 

Ni iz poziva zainteresovanim ni iz konkursne dokumentacije nije jasno na koji se konkretno posao tender zapravo odnosi. U objavljenim dokumentima, zapravo, navodi se sve ono što bi prilikom izrade novih propisa trebalo da rade zaposleni u ministarstvima - izrada polaznih osnova za izmenu Zakona, priprema za javne rasprave, podrška u komunikaciji na javnim raspravama, izrada nacrta Zakona... Zašto se onda raspisuje tender?

 

KOJOM LOGIKOM? Vlada Srbije potrošila 700 miliona dinara za renoviranje toaleta u 142 zdravstvene ustanove!

 

U vrlo šturom odgovoru iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da "imajući u vidu značaj primene Zakona o političkim strankama utvrđena je potreba da se, kad se već pokreće postupak izmene propisa, uradi i ekspertska analiza implementacije zakona u praksi i po potrebi unaprede pojedina rešenja, odnosno odredbe".


FINALNO GLASANJE ZA NAJVEĆU VUČIĆEVU LAŽ: Izaberite jednu od 4 laži koje su dobile najviše glasova!

 

- Zakon se menja zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o opštem upravnom postupku, u delu koji se odnosi na pribavlјanje i obradu podataka po službenoj dužnosti o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija. Istovremeno, s obzirom da su Odlukom Ustavnog suda prestale da važe odredbe koje su se odnosile na obnovu upisa političkih stranaka u Registar političkih stranaka utvrđena je potreba da se Zakon izmeni i u delu gde to nije učinjeno prostim brisanjem predmetnih odredbi - navode u kabinetu Branka Ružića.

 

foto: Nebojša Mandić

Nenadić: Tender bi trebalo da ispita revizor

 

Zanimljivo je da se dokumentaciji ne navodi ni suma koja je izdvojena za ovaj posao. Stoji samo da je reč o otvorenoj javnoj nabavci. Međutim, u odgovorima koje smo dobili iz Ministarstva stoji da će biti izdvojeno najmanje 208.333 dinara bez PDV-a, što bi trebalo da znači da je reč o nabavci male vrednosti. Ipak, to nije naznačeno u javnom pozivu.

 

"Blic" je kontaktirao nekoliko stručnjaka koji bi mogli da konkurišu za ovaj posao, ali su nam rekli da je reč o sumi koju bi možda prihvatio "junior u tom poslu". S obzirom na praksu u Srbiji, sve ovo navodi na sumnju da ovaj iznos neće biti konačan, već će raznim aneksima nakon sklapanja ugovora biti nekoliko puta uvećan.

 

foto: Beta

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je ova suma premala, ako je reč o sveobuhvatnoj izmeni Zakona, a na preterano visokom nivou, ukoliko je reč samo o tehničkim korekcijama.

 

- Zato je veoma važno da se dopuni konkursna dokumentacija u kojoj bi bilo navedeno šta će konkretno biti posao angažovanog konsultanta. Sa druge strane, neobično je što je reč o cifri koja je ispod vrednosti za koju se raspisuje tender - kaže Nenadić za "Blic".

 

On navodi da je u ovom javnom pozivu nekoliko stvari problematično, a pre svega što posao izrade zakona spada u redovne dužnosti ministarstava.

 

- Možda i postoji potreba, jer pitanje analize može premašivati kapacitete tog državnog organa. Ipak, bilo bi zanimljivo da to pogleda državni revizor - zaključuje Nenadić.

 

(Espreso.rs / Izvor: blic.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media