VUČIĆ: Od jeseni DEBATA O PROMENI USTAVA! ŠEŠELJ: To mi liči na "trla baba lan da joj prođe dan"
Foto: Filip Plavčić

opa bato!

VUČIĆ: Od jeseni DEBATA O PROMENI USTAVA! ŠEŠELJ: To mi liči na "trla baba lan da joj prođe dan"

Planira se serija razgovora o najvišem pravnom aktu države, stavovi stranaka trenutno podeljeni. Desno krilo opozicije protiv izmena. DS: Prvo promeniti atmosferu u društvu

Objavljeno:

Serija razgovora o promeni Ustava, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, mogla bi da počne već na jesen - saznaju Novosti.

Vučić je u više navrata od stupanja na novu dužnost govorio o nužnosti dijaloga o najvišem pravnom aktu i naglasio je da, iako može da dobije dvotrećinsku većinu u Skupštini, namerava da pokuša da dođe do konsenzusa o ovom pitanju. Zbog značaja ovog pitanja, koje je isturio u prvi plan kao jedan od glavnih zadataka u svom predsedničkom mandatu, Vučić želi da što pre počne razgovore.

foto: Fonet

Da li će za to naći sagovornike u opoziciji, još je neizvesno. Deo opozicionih partija, uglavnom one na desnici, smatra da najviši pravni akt ne treba menjati u ovom trenutku, dok većina na proevropskom opozicionom polu sumnja u mogućnost konstruktivnog dijaloga sa vlašću.

Predsednik političkog saveta DS Zoran Lutovac nedavno je predstavio predlog te stranke za izmene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe. Ipak, on smatra da je "nemoguće voditi relevantan društveni dijalog u ovim okolnostima, gde se svaka kritika doživljava kao neprijateljstvo, a opozicija kao strano telo".

foto: Nebojša Mandić

- Takvu atmosferu treba promeniti odmah jer je to temelj za promenu društva, što uključuje i promenu Ustava kao svojevrsnog društvenog ugovora. Bilo bi najnormalnije da razgovori o Ustavu budu otvoreni i da u njima svi učestvuju, ali za to je potrebno ostvariti bar minimalne preduslove - kaže Lutovac.

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da oni uopšte nisu za promenu Ustava, jer "to sa sobom nosi rizik da se promeni preambula o Kosmetu, koja je i uvedena da bi se sačuvala teritorijalna celovitost Srbije":

- Ustav nije idealan, proizvod je konsenzusa svih stranaka 2006. godine, ali ne vidimo celishodnost da se baš sad menja. U idealnim uslovima mogli bismo da se pozabavimo temom da li smo predsednički ili parlamentarni sistem, jer očigledno nismo nijedno, a oba smo pomalo.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj nam kaže da mu priča o promeni Ustava liči na izreku - "trla baba lan da joj prođe dan":

foto: Filip Plavčić

- Nikome normalnom ne pada na pamet da u ovakvoj situaciji menja Ustav. Treba raspravljati o ekonomiji, zdravstvu, kulturi, a ne gubiti energiju na Ustav. On ima falinke, ali država s njim sasvim dobro može da funkcioniše. Jedino ako tim promenama Vučić hoće da se unapredi u faraona.

Šešelj napominje da se Ustav menja kad je u državi sve potaman, pa onda da se vidi može li i tu šta da se unapredi.

JOVANOVIĆ: OSUDILI NAS NA TAVORENjE

PRVI čovek LDP Čedomir Jovanović kaže da vlast i opozicija moraju da razumeju da nas međusobni sukobi, koji polarizuju i troše društvo, onemogućavaju da razgovaramo o najbitnijim temama za budućnost Srbije:

- Na dijalogu o promeni Ustava i rešavanju problema na Kosovu LDP insistira godinama. Oni koji su osudili Srbiju na tavorenje Ustavom iz 2006. dužni su, više nego iko drugi, da pomognu u skidanju tog tereta. Ako su mogli da čitavo društvo osude na ovakav ustav dogovorima i krađom na referendumu, onda imaju još veću obavezu da razgovaraju o promeni stanja.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.