Nedelju dana posle izbora Britanci i dalje pišu o njoj:  BRNABIĆ JE DOKAZ IZUZETNE TRANSFORMACIJE KONZERVATIVNE SRBIJE!
Foto: Fonet

ne prestaju da se bave njome

Nedelju dana posle izbora Britanci i dalje pišu o njoj: BRNABIĆ JE DOKAZ IZUZETNE TRANSFORMACIJE KONZERVATIVNE SRBIJE!

Kad je reč o političkim razlozima, Brnabić je, ocenjuje britanski list, "idealan kandidat" predsednika Aleksandra Vučića kako bi umirila zapadne kritičare

Objavljeno:

Nedelju dana od izbora Ane Brnabić za premijera Srbije svetski mediji ne prestaju da se bave razlozima i posledicama njenog imenovanja, pa tako britanski "Telegraf" danas donosi priču o njoj, uz ocenu da njen izbor ima više veze s planovima predsednika Srbije, nego sa njenim seksualnim opredeljenjem.

Živković: Opozicija u dve kolone na beogradskim izborima!

Ipak, navodi "Telegraf", unapređenje 41-ogodišnje Brnabić smatra se dokazom "izuzetne transformacije" u konzervativnoj zemlji, u kojoj je homosekusalnost postala legalna 1994. godine i gde su do pre samo nekoliko godina učesnici Parade ponosa bili meta nasilja i zlostavljanja krajnje desničarskih nacionalista.

Kad je reč o političkim razlozima, Brnabić je, ocenjuje britanski list, "idealan kandidat" predsednika Aleksandra Vučića kako bi umirila zapadne kritičare.

"Telegraf" podseća da je Vučić odneo ubedljivu pobedu na predsednickim izborima u aprilu ove godine, čime je, konstatuje se, učvrstio svoju poziciju i poziciju SNS kao neprikosnovenu snagu u srpskoj politici.

List, kao i drugi zapadni mediji, elaborira tetu da su Vučićevo snažno držanje vlasti u svojim rukama i bliski odnosi sa Moskvom izazvali strahovanja na Zapadu da je poslao Srbiju niz put autokratije, i dalje od od evropskih integracija.

Tu, navodi se, "na scenu stupa Brnabić, obrazovana na Zapadu".

- Nešto poput početnika u politici koji je proveo veći deo svoje profesionalne karijere u biznisu ili NVO sektoru i imala je malo vremena da stekne političko iskustvo da vodi zemlju - primećuje "Telegraf" napominjući da je na ministarskoj funkciji Brnabić bila samo 10 meseci.

Ekspert za srpsku političku scenu na Univerzitetu Harvard Dimitar Bečev za britanski list kaže da će Brnabić "zadovoljiti zapadnu publiku i političare"

Prema njegovim rečima, ona zna kako treba raditi sa Zapadom:

- Reći prave reči i napraviti prave poteze. Ona će dobro izgledati sa distance, ali će na unutrašnjem planu imati malu vrednost. Ona će bez sumnje biti u Vučićevoj senci - kaže Bečev.

"Telegraf" ocenjuje i da brz uspon Brnabić na vlasti znači da će ona imati malo vremena da kreira svoju spostvenu političku bazu, tako da neće biti u mogućnosti da izazove "svemoćnog predsednika". Ipak, list podseća da je Vučić odbacio tvrdnje da je premijerka malo više od njegove lutke i da je reč o ženi koja "ima mozak". Brnabić je, kaže se još, pokušala da umanji značaj svoje seksualne orijentacije, navodeći da niije "portparolka LGBT populacije", niti da želi da bude označena kao gej političarka.

Ona zna da je njeno seksualno opredeljenje razbesnelo neke njene zemljake, za koje kaže da im je više mesto u prošlosti, nego u budućnosti, zaključuje "Telegraf".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.