VUČIĆ U FABRICI MUNICIJE: Toliko se ratuje u svetu, sve što napravimo prodamo!
Foto: Fonet

RAZVOJ INDUSTRIJE

VUČIĆ U FABRICI MUNICIJE: Toliko se ratuje u svetu, sve što napravimo prodamo!

Početak izgradnje fabrike je bio aprila prošle godine, kada je rečeno da će u tu fabriku biti investirano 90 miliona evra. Investitor je firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimporta SDPR

Objavljeno:

U mestu Uzićima, kod Požege, danas je počela probna proizvodnja u Fabrici streljačke municije i opreme, u kojoj će se do kraja godine zaposliti 470 ljudi.

- Toliko se ratuje po svetu, toliko sukoba ima, sve što napravimo to prodamo - rekao je predsednik Srbije Vučić, koji je prisustvovao početku probne proizvodnje.

Predsednik je rekao da očekuje da će izvoz namenske industrije Srbije 2020. godine premašiti milijardu evra godišnje.

"ŽIVEO ŠEŠELJ! BRAVO ŠEŠELJ!", VIKAO JE VUČIĆ U BRISELU PRE 2 GODINE: Da li je time POKAZAO SVOJE PRAVO LICE?

U fabrici je deo opreme iz Belgije, a Vučić je najavio da će se do kraja godine instalirati još opreme, za sve vrste municije malog kalibra.

- Proizvodiće se milion komada malokalibarske municije i 12 miliona velikokalibarske municije godišnje - rekao je Vučić i dodao da se za posao u fabrici prijavilo 2.000 ljiudi.

Početak izgradnje fabrike je bio aprila prošle godine, kada je rečeno da će u tu fabriku biti investirano 90 miliona evra. Investitor je firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimporta SDPR.

foto: Beta/Miloš Miškov

Početku proizvodnje prisustvoval su i ministri odbrane Aleksandar Vulin, i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran đorđević, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ostvarili smo odlične ekonomske rezultate, bolji smo za 700 miliona evra

Predsednik Srbije preneo je danas da je Srbija ostvarila odlične ekonomske rezultate u prvih šest meseci ove godine, i da se nada da ćemo do kraja godine preći rast od 3,2 odsto, što je, kaže, odlična osnova da sledeća godina bude još bolja i konačno pokažemo da radom možemo da stvorimo nešto više.

On je, u izjavi novinarima, obilazeći fabriku Belom u Uzićima, rekao da sa posebnim ponosom može da ukaže na činjenicu da smo završili sa 33,2 milijardi dinara suficita prvih šest meseci ove godine.

To nam se nije dogodilo ni prošle godine, koja je bila odlična“, konstatovao je Vučić i podsetio da je očekivani i prihvaćeni deficit bio 56 milijardi, što su potvrdile Skupština i MMF.

„Ne znam šta sada da radimo. Ne možemo da pravimo rebalans i da kažemo da bolje stojimo za 700 miliona evra. Dobro je da imamo više novca, više prostora za plate i penzije“, istakao je on.

foto: Fonet / Nenad Orević

Vučić je naglasio da je ponosan što su javne finansije uređene, i dodao da je zabeležen odličan rast u maju i junu, te da je u prva tri meseca bilo samo problema sa proizvodnjom struje i u rudarskom sektoru.

Imali smo rast prerađivačke industrije u maju od 9,2 odsto u odnosu na maj prošle godine. U rudarstvu čak 10 odsto. Proizvodnja struje je bila u minusu za šest odsto, tako da je ukupna stopa rasta u maju 5,5 ili 6 odsto. To je daleko više od 1,2 odsto koliklo je bilo u prva tri meseca. Time ćemo se približiti do kraja godine i dostići onih 3 odsto o kojima smo govorili“, nagalsio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će se preći do kraja godine 3,2 odsto rasta, što su, kako je konstatovao dobre vesti.

Ukazao je da je jun još bolji od maja, ali da za sada nema podatke.

„Baš sam zadovoljan. Stvari idu dobro, to znači i veće plate i penzije, da svi ljudi osete boljitak“, naglasio je on.

Kada rešimo aerodrom Beograda, gledaćemo razvoj drugih

Predsednik Srbije najavio je i da će, kada vlada reši pitanje aerodroma Beograd, gledati da razvija druge, manje aerodrome u zemlji, koje u početku država mora da subvencioniše, jer oni ne mogu da budu profitabilni.

On je, u izjavi novinarima, nakon obilaska fabrike municije u Uzićima, rekao da će, u zavisnosti od toga kakav konačan dogovor bude oko aerodroma Beograd, Srbija gledati da razvija druge aerodrome.

Izrazio je uverenje da će posao oko aerodroma Beograd biti završen za dva do tri meseca, i dodao da država planira da rešava pitanja ne samo aerodroma Ponikve, već i Lađevaca i Niša.

Podvukao je da su važne Ponikve, ali i Lađevci, i istakao da što budemo razvijeniji imaćemo razvijenije male aerodrome.

foto: Nebojša Mandić

„To zahteva ogromne troškove države, svo osoblje i sve drugo mora država da subvencioniše. Ne mogu da budu profitabilni ti mali aerodromi. Kada budemo sigurni da imamo dovoljno za subvencionisanje mi ćemo ih uraditi. Ne mislim da će to biti za dva ili tri meseca, ali imaćemo snage za to“, objasnio je on.

„Postoje različiti interesi, a naš je da ne gubimo mnogo para. Slušam sam ljude koji ne znaju ništa o tome i koji žele da se dodvore kako su nešto uradili. Vlada je obnovila zgradu u Ponikvama, ne neko drugi“, poručio je Vučić.

Značajno veće plate i penzije već ove godine

Značajano veće plate u javnom sektoru, ali i penzije biće već u ovoj godini, poručio je Vučić.

Ostaje jedino da se vidi koliko će to povećanje biti, dodao je.

S jačanjem privrede stvoreni su uslovi za to, rekao je i naveo da je ove godine u prvih šest meseci bilo predviđeno da imamo više od 500 miliona evra minusa u drzavnoj kasi, a da umesto toga mi imamo 270 miliona suficita.

- I s tih 500 miliona minusa mogli bismo da kažemo da je dobro stanje. A mi, umesto toga, imamo 270 miliona evra viška u kasi i to sa svim plaćenim kamatama - rekao je Vučić.

Reššićemo problem manjka inspektora

Vučić kaže da su rezultati u suzbijanju sive ekonomije mnogo bolji nego ranije, ali da još uvek nisu dobri, da ima dosta rada na crno, a da nema dovoljno inspektora.

- Mali je broj tržišnih inspektora. A da zaposlimo ljude, onda iz proizvodnog sektora moramo da izdvojimo za njihove plate. Međutim, i taj problem ćemo da rešimo i da povećamo broj inspektora - rekao je predsednik.

On je, nakon posete Fabrici streljačke municije u Užićima kod Požege, na primedbe jednog od meštana da ima dosta rada na crno i da inspekcije ne rade svoj posao rekao da radom na crno gubi svaki čovek.

foto: Stock

- Kada ja to kažem, onda kažu 'hoćeš da goniš one koji jedva sastavljaju kraj sa krajem'. A time gubi svaki čovek. Time gubimo u penzijama, bolnicama, putevima - rekao je predsednik.

On je dodao da su mnogo bolji rezultati po pitanju suzbijanja sive ekonomije nego što su bili ranije, ali da još uvek nisu dobri.

Kako kaže, iz izveštaja Poreske uprave vidi se da, posebno u centralnoj Srbiji, ne postoje fiskalne kase, ima dosta rada na crno, da ima mali broj inspektora.

Siguran sam da Budimka ima budućnost

Vučić je izrazio je danas uverenje da požeška fabrika Budimka ima budućnost i istakao da je rađeno na dovođenju investitora.

On je, u izjavi novinarima, rekao da je ranije razgovarao i da će razgovrati ponovo sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o ovoj firmi.

„Dovodili smo razne investitore da pregovoraju. Mislim da je cena bila oko 15 miliona evra. Pred kraj se uvek nešto izjalovilo“, ukazao je Vučić.

Istakao je da zna koliko je Budimka važna za ceo požeški, ariljski i ivanjički kraj i da je siguran da ima budućnost.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.