Dačić: Kod nas se najviše pije bensedin!
Foto: Fonet

u poseti dubrovniku

Dačić: Kod nas se najviše pije bensedin!

Dolaskom na skup procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsednik Aleksandar Vučić i ja smo pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom, rekao je Dačić

Objavljeno:

Dačić, koji je u Dubrovniku učestvovao na skupu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, naglasio je da je važno da postoji dijalog između učesnika ovog procesa, zemalja u ovom regionu, da se traži zajednički pogled na budućnost i da u svemu tome imamo u vidu da EU jeste najpopularnija na Balkanu.

"Svuda se polako preispituje uloga i način funkcionisanja EU. Na Balkanu je taj nivo poverenja i želje da se uđe u EU i dalje veoma visok. Zašto? Govorio sam u Hrvatskoj da se kod nas lek koji se najviše pije za smirenje bensedin. Ideja EU je bensedin u odnosu na tenzije koje postoje na Zapadnom Balkanu i ne samo u Zapadnom Balkanu, već u celom regionu", kazao je Dačić. "Ja još nisam sreo pripadnike naroda koji se toliko stide što su iz jednog dela Evrope, kao što smo to mi koji smo sa Balkana. Ja naprotiv to kažem sa ponosom, ne mislim da su bolji od nas, mislim da su oni izazvali sve te ratove koji su postojali na Balkanu", naveo je Dačić.

foto: Fonet

"Dolaskom u Dubrovnik, na skup procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsednik Aleksandar Vučić i ja smo pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i da je važno definisati koja pitanja su stvar prošlosti, kojim pitanjima treba da se bavimo sada i u budućnosti", izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. "Važno je da se dobar trend u našim odnosima, koji je nastao susretom predsednika Vučića sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, njenim dolaskom na inauguraciju i dolaskom predsednika Vučića u Dubrovnik, da taj trend bude nastavljen i da to iskoristimo za budućnost naših odnosa sa Hrvatskom", rekao je Dačić. On je naveo da je danas na uvodnom panelu Dubrovačkog foruma istakao nekoliko pitanja. "To je da treba svi zajedno da budemo spremni na to da tražimo zajedničke interese u regionu, da ne treba u svakoj ideji tražiti neke skrivene namere pa da se onda plaše toga da je ovo neka zamena za EU ili formiranje neke nove države, već treba da tražimo zajedničke interese - kakav interes ima ovaj region u odnosu na Brisel, Vašington, Moskvu ili neke druge regionalne ili svetske sile", kazao je Dačić. Takođe je naglasio važnost postojanja sastanka koji bi se bavio trilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

foto: Fonet

"Važno je i dobro je da postoji što više ovakvih sastanaka, da postoji dijalog i da se ostavlja što manje prostora za krizne i incidentne situacije", zaključio je šef srpske diplomatije. Dačić je govorio i o sastanku koji će u ponedeljak u Briselu održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači. On je rekao da će njih dvojica sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razgovarati o modalitetima, o formatu dijaloga između Beograda i Prištine. "O nastavku dijaloga će razgovarati predsednik Vučić i Tači zajedno sa Federikom Mogerini. Razgovaraće o modalitetima, o formatu, ali u ovom trenutku sigurno da će se sačekati formiranje vlade (u Prištini) kada je reč o dijalogu u najširem smislu", kazao je Dačić u Dubrovniku. Kada je reč o Kosovu, naveo je on, naravno da svako to gleda sa svog aspekta. "Oni pokušavaju da jedan deo svoje krivice koji imaju, a to je da ne ostvaruju ono što je propisano Briselskim sporazumima, prebacuju na neke opšte probleme, posle očekujemo da oni realizuju ono što smo se dogovorili u Briselu, to pre svega znači da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Dačić. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini organizovaće u ponedeljak ujutru u Briselu neformalni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, objavljeno je na sajtu EU. Kako se navodi, oni će razmeniti stavove o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.