OVO JE KRIVIČNO DELO I NEKO ZA TO TREBA DA ODGOVARA! Naprednjak Martinović mahao poverljivim vojnim dokumentima o Živkoviću! (VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić/Zorana Jevtić

ko mu je to dao?

OVO JE KRIVIČNO DELO I NEKO ZA TO TREBA DA ODGOVARA! Naprednjak Martinović mahao poverljivim vojnim dokumentima o Živkoviću! (VIDEO)

Martinović je u skupštinskoj raspravi čitao zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o vojnoj sposobnosti Zorana Živkovića

Objavljeno: 22:05h

Na jučerašnjem zasedanju Skupštine koje je imalo jednu tačku dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, izneo je u javnost dokumenta koja direktno povređuju privatnost poslanika Zorana Živkovića.

Martinović je u skupštinskoj raspravi čitao zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o vojnoj sposobnosti Zorana Živkovića.

Naime, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, onaj ko je poslaniku Srpske napredne stranke dostavio dokumenta iz vojnog odseka, počinio je krivično delo.

Međutim, Martinović je u svom izlaganju citirao delove dokumenta, postavljajući pitanje zbog čega je predsedniku Nove stranke 2010. godine data dozvola za pištolj "zbrojevka".

Zaštićena dokumenta vojnog odseka ne smeju da budu javna, pa je njihovo citiranje u javnosti politička zloupotreba institucija.

Poslanica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić zahtevala je odgovor Ministarstva odbrane kako je moguće da je poslanik SNS Aleksandra Martinović juče na sednici pokazivao lične podatke predsednika Nove stranke Zorana Živkovića iz vojne evidencije.

- Kako se to dogodilo, ko je to učinio? Zahtevam da se hitno sprovede postupak zbog protivzakonitih radnji. A ako je to legalno, onda ja isti izvod iz evidencije zahtevam i o ministru Aleksandru Vulinu - poručila je Tepićeva.

I Borko Stefanović je ovo nazvao "neviđenom sramotom".

Povodom ovog slučaja reagovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je naredio pokretanje postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u oba ministarstva.

Naime, vrsta ličnih podataka i način na koji su korišćeni ukazuje na to da su službena lica u Ministarstvu odbrane izvesno a u Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo verovatno, stavljajući lične podatke kojima raspolažu u zakonom utvrđene svrhe na raspolaganje trećem, neovlašćenom licu, povredila odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i tako počinila kažnjive prekršaje.

foto: Fonet

Međutim, sve okolnosti govore da se radi o postupcima koji predstavljaju i znatno ozbiljniju povredu zakona nego što je to prekršaj, odnosno da se radi o izvršenju krivičnog dela.

Poverenik i ovom prilikom podseća da je čl. 146 st. 3 KZ-a predviđeno da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine.

Posao državnih organa je da štite podatke o ličnosti građana, a ne da ih kompromituju i zloupotrebljavaju. Svaka zloupotreba tih podataka morala bi privlačiti pažnju svih nadležnih i povlačiti za sobom odgovarajuće konsekvence. To posebno važi za gotovo otvoreno neskriveno stavljanje na raspolaganje od strane organa vlasti podataka iz službene evidencije pripadnicima bilo koje političke opcije, da bi ih oni koristili u međusobnim političkim obračunima - stoji u saopštenju poverenika.

Aleksandar Martinović nije odgovarao na pozive Espresa da pojasni otkud mu sporni dokument.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.