SRBIJA DOBILA NOVU VLADU: Gotova rasprava, a evo kako su glasali naprednjaci!
Foto: AP

epizoda broj 2.

SRBIJA DOBILA NOVU VLADU: Gotova rasprava, a evo kako su glasali naprednjaci!

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izboru nove Vlade, čiji ključni prioriteti će, prema rečima mandatarke Ane Brnabić, biti digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj

Objavljeno: 19:54h

Poslanici su sednicu počeli u 10 časova, a krajnji rok za formiranje vlade je 30. jun.

Brnabić, inače, može da računa na podršku 129 poslanika SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" kao i na glasove koalicionih partnera, što je najmanje 156 poslanika "za".

18.20 Završena je rasprava. Završno izlaganje održala je mandatarka Ana Brnabić, nakon čeg je Maja Gojković zakazala glasanje o novoj Vladi. Poslanici su većinom glasova odlučili da se glasa javnom prozivkom.

17:35 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je opomenu poslaniku SRS Miloradu Mirčiću, zbog primedbe koju je iz poslaničke klupe uputio kandidatu za ministra Zorani Mihajlović.

On je Mihajlović "zamolio" da "povuče haljinu", navodeći da je njena haljina "provokativna".

- Ako bi mogla buduća ministarka Zorana Mihajlović malo ovu haljinu da povuče. Znate, provokativno to deluje. Ne znam kako to vama izgleda, ali ja sam čovek od krvi i mesa - rekao je Mirčić.

16:24 - Radoslav Milojčić DS

foto: Printscreen / RTS

- Mene ne zanima da li je neko služio vojsku ili nije, a da li je neko ko je na studente slao vodete topove na njega može. Na koje okolnosti je ministar Vulin izbegao služenje vojske. SNS je za 5 godina upropastio Vojsku. 72 posto je vojsku napustilo na lični zahtev i 80 posto ima mnaju platu od prosečene. Sem SPS nema niko pravo polovine od vas da sedi u skupštini. Ova vlada nema legitimitet i to je problem i sem SPS to niko nema.

15:26 - Poslanik DS Balša Božović obraćajući se mandatarki Brnabić rekao je da ga brine da ona neće imati autoritet da neke sovje ideje sprovede i u delo.

foto: Printscreen / rts

- Ne možemo u jarbole da ulažemo 220 miliona dinara jer se onda prioriteti ne poklapaju. Vama ili vašem tutoru. U ruci držim rebalans budžeta Grada u kome piše da 20 miliona dinara košta sajt za penzionere u Beogradu. Ne verujem da je to ta vrsta digitalizacije koju ste juče predlagali?! Buni me to da nijedne reči nije bilo o vladavini prava, medijskim slobodama i ljudskim pravima. Da lli se i vi slažete sa odlukom funkcionera SNS da obezbeđenje koje je tuklo novinarku Danasa Lidiju Valtner treba da bude nagrađeno?! - rekao je Božović i podsetio Brnabić na njene reči šta su prioriteti vlade.

15:24 - Srđan Nogo, Dveri, žalio se predsedevajućoj Maji Gojković da nedostaju stenografske beleške četiri minuta njegovog govora.

- Ako ste mi rekli da se ne čujem jer sam visok, moraju da postoje stenografske belešeke.

Predsedavajuća mu je na to pokazala fotografiju na kojoj se navodno vidi kako je poslanik Nogo sam oštetio mikrofon.

15:15 - Poslanica Branka Stamenković, DJB, dala je zamerke na ekspoze mandatarke Brnabić kada je reč o veoma bitnoj temi kao što je zdravstvo.

foto: Printscreen / rts

15:08 - Parlament je nastavio sa radom, izlaganjem poslanika SDPS Vladimira Marinkovića.

14:00 Pauza do 15h

13.52 - Poslanik Đorđe Vukadinović podsetio je mandatarku Brnabić da je dobar deo uvreda sa kojima se suočila dolazio još pre nego što se saznalo da ćete biti mandatar.

foto: Fonet

- Žalili ste se opoziciji na reči fikus, Mirko Cvetković...Demantujte ih i pokažite da nećete biti marioneta u rukama predsednika Republike - rekao je Vukadinović i uputao Brnabić šta će biti sa slučajevima Savamala, Jajinci...

12:02 - Za reč se javio poslanik Dveri Srđan Nogo, ali mu predsedavajuća Maja Gojković nije uključila mikrofon. Nekoliko minuta njegovo izlaganje nije izlazilo u etar, a kada su se Nogo i predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović pobunili uz povike da je reč o cenzuri, predsednica Skupštine im je uzvratila konstatacijom "da se u prenosu na RTS sve čuje"?!

foto: Printscreen

11:33 - Za reč se javila kandidatkinja za premijerku Ana Brnabić koja je prvo istakla žaljenje "što razgovara sa ljudima tako što neko dođe, ispriča šta ima, kaže gomilu netačnih informacija, ustane i izađe".

- Odgovoriću građanima Srbije, to i jeste najvažnije. Ušli smo u drugu fazu reforme državne uprave, zajedno sa resornim ministarstvima završavamo akcione planove i vizione dokumente za obrazovanje i zdravstvo. Država postaje servis građana, građani više nisu kuriri za državu. To nije teško, samo što to niko nije uradio. Povezane su baze podataka da bi automatski državni službenici mogli da ih povuku, a to nije bilo moguće bez matičnih knjiga u elektronskom obliku. Taj posao je konačno završen posle sedam godina, u mom ministarskom mandatu. Pustili smo i projekat "Bebo, dobrodošla na svet". Smešno je verovatno svima osim onima kojima se sada rađaju deca, jer ne moraju da uzimaju tri dana slobodno sa posla da bi tu decu prijavili. Sve u svemu, nisam mnogo uradila, ali uradila sam nešto za ovih deset meseci - obrazložila je Brnabićeva, koja je nekoliko puta nakratko prekidala izlaganje zbog glasnog negodovanja iz redova opozicije.

11.17 - Poslanik SDS Nenad Konstantinović naveo je da je očekivao da Ana Brnabić da novi duh i novi koncept Vladi Srbije oko kojeg bi mogli da se dogovore i vlast i opozicija i zajedno rade na realizaciji istog.

11:02 - Reč je dobila mandatarka Ana Brnabić koja se nadovezala na izlaganje Nenada Čanka i podsetila da je u ekspozeu navela nekoliko puta Vojvodinu, čemu su dokaz kapitalni projekti poput Kliničkog centra Vojvodina, sistema za navodnjavanje, Žeželjevog mosta...

foto: Printscreen / rts

10:58 - Sednica je nastavljena izlaganjem poslanika LSV Nenada Čanka koji je podsetio da je ovo već treći put kako sluša ekspoze nepromenjene većine i da se "treći put u njemu ne pominje Vojvodina".

10:52 - Skupština je prešla na prvu tačku dnevnog reda - pretres o predlogu za izbor Vlade i izlaganje po redosledu prijavljenih govornika.

foto: Filip Plavčić

Reč je dobila poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski koja je poručila da se "divi mandatarki Ani Brnabić, jer se, uprkos uvredama i omalovažavanjima, trudi da nastavi pokrenute reforme".

"Možete da me zovete homopremijerka... ali ja ću menjati Srbiju!" Gotova sednica Skupštine, nastavak sutra!

10:42 - Reč je u nastavku dobio poslanik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović koji je podsetio da je predsednik Vučić zadržao i funkciju predsednika SNS, iako u Ustavu stoji da niko ne može vršiti paralelne funkcije ako su one u sukobu, ali i podsetio da Vlada Srbije ne može imati dva premijera, kako je Vučić najavio buduća zaduženja Ane Brnabić i Ivice Dačića.

foto: Printscreen / rts

- Na osnovu kog člana Ustava je predsednik izmislio dve funkcije premijera - ekonomskog i političkog - pitao je Radulović.

10:25 - Poslanik Dveri Srđan Nogo podsetio je da se Zakonom o potraživanju i obezbeđenju javnim izvršiteljima preko noći daje ogromna moć, dodajući da je za to dovoljno "samo da se pošalje jedan mejl".

10:18 - Poslanica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić zahtevala je odgovor Ministarstva odbrane kako je moguće da je poslanik SNS Aleksandra Martinović juče na sednici pokazivao lične podatke predsednika Nove stranke Zorana Živkovića iz vojne evidencije.

foto: Printscreen / rts

- Kako se to dogodilo, ko je to učinio? Zahtevam da se hitno sprovede postupak zbog protivzakonitih radnji. A ako je to legalno, onda ja isti izvod iz evidencije zahtevam i o ministru Aleksandru Vulinu - poručila je Tepićeva.

Brnabić je juče, predstavljajući ekspoze, rekla da bi bila ponosna ako bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ukoliko je parlament izabere za novu premijerku.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.