Rogozin: Ulazak Crne Gore u NATO uperen je direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije!
Foto: Boško Karanović

iskreno!

Rogozin: Ulazak Crne Gore u NATO uperen je direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije!

Srbija će imati dobru vladu, ali će uslovi biti takvi da nikada neće biti primljena u EU, rekao je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin

Objavljeno:

Kako kaže, ulazak Crne Gore u NATO uperen je direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije.

Nakon inauguracije predsednika Aleksandra Vučića Rogozin je za Sputnjik rekao da je važno da su u Beograd za tu priliku došli svi balkanski lideri, te da to naglašava ulogu Srbije kao najveće i najautoritetnije države u regionu od koje mnogo toga zavisi.

Rogozin je komentarisao i stavove američkih zvaničnika koji se protive uticaju Rusije na Balkanu, posebno Brajana Hojta Jia, koji je takođe prisustvovao inauguraciji, a koji taj uticaj opisuje kao "zlokoban". "Apsolutno me ne zanima šta tamo neko govori. Vidite, ako ja budem slušao sve koji govore neke gluposti, neću dobro spavati. Zato ih i ne slušam", rekao je Rogozin, uz opasku da prvi put čuje za Jia, a da su to što on govori "gluposti".

OVO JE ETNIČKO ČIŠĆENJE: Gradonačelnik Bujanovca oštro o Srbima!

foto: Boško Karanović

U kontekstu priče o tome da Rusija gubi na Balkanu, Rogozin je komentarisao i izjave senatora Džona Mekejna, tvrdeći da je on "odavno poludeo", da ga poznaje, da se sastajao s njim, rekao mu sve što misli i da je od tada, kako je rekao, besmisleno bilo šta komentarisati. A u vezi s navodima da je "Rusija propustila šansu da zaustavi uticaj NATO na Balkanu", potpredsednik ruske vlade smatra da je Crna Gora za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju, da je to sa članstvom u NATO upereno u suštini protiv Srbije, a ne Rusije, tačnije da je "izazvan sukob između rođene braće i sestara". To se isto dogodilo s Rusijom i Ukrajinom dodao je, optuživši Amerikance da su "posejali to zrno neprijateljstva". Njima je, kako je rekao, važno da imaju rat, jer je profitabilan. Upitan kakvu vladu očekuje od Srbije, kaže - imaćete dobru Vladu, ali i dodaje da će uslovi biti takvi da Srbija neće nikad biti primljena u EU.

"Prvo, gde da vas prime kada otuda svi beže. Kod njih je tamo skandal. Englezi odlaze, a ovamo vas ubeđuju da se ide u EU. Njima se ne sviđa, a žele da se vama sviđa. Ne može tako. Nešto tu ne valja. Kako se kaže, bog ti dao ono što sebi ne želim", primetio je Rogozin, a zatim rekao: "Što se tiče uslova stupanja Srbije u EU, vi ćete morati da se odreknete Kosova. Vi to nikad nećete uraditi. Nijedan najprozapadniji Srbin nikad neće izdati svoju otadžbinu. Može se dogovarati o ekonomiji, kursu, porezima, ali to je već pitanje izdaje. A bez odricanja od Kosova, Srbe neće primiti u EU", uveren je Rogozin.

foto: Reuters

Kaže i da će zbog toga pristupanje biti dugovečan proces, kao što je u slučaju Turske, ili "će vas razbiti na delove i tada deo po deo primati". Rogozin je uveren da je u toku igra između EU i Rusije ko će Srbiju privući sebi bliže, ali, kako kaže, igre u stvari nema, jer će, tvrdi, Rusija i Srbija uvek biti zajedno, dok je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa evropskim državama. "Ona ih može imati i bez stupanja u tu banju", zaključuje. Evropsku uniju Rogozin opisuje kao realizaciju uličnih parola, gde su ljudi na čelu EU, Evropske komisije... "sve bivši momci sa barikada, sve bivši studenti huligani livaki, maoisti, trockisti, koji su vremenom shvatili da se treba presvući, počeli da se umivaju, tuširaju, da oblače odela i sad su Evropska komisija". "To je EU. Da li je Srbiji potrebna ova ulična ideja. Ja ne verujem u EU. Ja verujem u Evropu, verujem i volim Evropu. Ruska inteligencija se uvek vaspitavala na korenima Dostojevskog. Evropa je za nas druga otadžbina. Međutim, ako nastavi da sprovodi imigracionu politiku, uskoro će tamo biti sasvim drugačiji sistem, pa i vi sami teško da ćete poželeti da stupite tamo", poručio je Rogozin. Inače, najavio je da će Srbija uskoro dobiti migove, a upitan kada će se to dogoditi, rekao je "predsednik će vam reći". "Ja bih vam rekao, ali smo se dogovorili da vam on kaže. Nisu tamo samo migovi, već mnogo toga… tenkovi, transportni avioni. Ozbiljna i velika pomoć", najavio je.

"Dve mačke i nekoliko pasa koji laju do Kosova..."

Takođe, uz objašnjenje da je rusko-srpski centar u Nišu nastao kako se iz Moskve ne bi prebacivale snage i sredstva u slučaju protivpožarne potrebe, već da se to radi iz Srbije, ali i imajući u vidu da je nužno stvoriti centar za deminiranje imajući u vidu ratove na Balkanu, Rogozin je rekao da ne shvata zašto su se u SAD toliko "uplašili" tog humanitarnog centra, kad je tamo samo nekoliko Rusa i dve mačke. "Tamo su dve mačke i nekoliko pasa koji glasno laju, a to se do Kosova čuje. Još četiri pripadnika civilne službe pred penziju su neverovatna pretnju za americku državnu bezbednost", pokomentarisao Rogozin, te dodao: "Nama u tom obliku Centar nije potreban, već smo mislili da je potreban njima zbog stalnih požara, a onda trče kod nas i mole za pomoć. A sad govore da je strašno što tamo pas laje. Idiotizam". A što se tiče statusa Centra, kaže da je rečeno da će odluka biti doneta i da je oni čekaju. Govoreći o eventualnoj izgradnji sistema protivvazdušne i protivraketne obrane u Srbiji, Rogozin pretpostavlja da bi se tek tada digla silna buka. "Ako se boje tri psa, zamislite šta bi se desilo, izvinite na izrazu, oni bi se uneredili, zašto ih dovoditi do tog stanja. Radićemo sve na svojoj teritoriji", kaže Rogozin. Razgovor za Sputnjik Rogozin je zaključio rečima da se s Rusijom ne može razgovarati uz pomoć sankcija, ali i da mu je jasno da na zapadu Srbe smatraju balkanskim Rusima. "I vi to ne možete nikako da promenite. I koliko god se trudili da im se dopadnete, nikada im se nećete dopasti. Treba biti svoj, poštovati svoje pretke, svoju pravoslavnu veru, imati svoju istinu. Svet poštuje samo takve, verujte mi, kao Srbe i kao Ruse".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.