MANDATARKA BEZ VEĆINE: Ovoliko Ana Brnabić u OVOM TRENUTKU ima sigurnih glasova u parlamentu!
Foto: Fonet

ovako stoje stvari

MANDATARKA BEZ VEĆINE: Ovoliko Ana Brnabić u OVOM TRENUTKU ima sigurnih glasova u parlamentu!

Sigurno je da ima bar polovinu tih glasova, a najverovatnije i mnogo više

Objavljeno:

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić trenutno nema većinu u Skupštini Srbije kako bi bila izabrana za premijera. Podrška, koja bi trebalo da obezbedi skupštinsku većinu, kako sada stvari stoje, izostaje upravo od SNS, stranke čiji je lider Aleksandar Vučić predložio Brnabić za predsednika Vlade.

Upravo će podrška biti tema sutrašnjeg sastanka prvog čoveka naprednjaka i predsednika Srbije sa poslanicima njegove stranke, koji imaju malo drugačije mišljenje od njega kada je u pitanju osoba koja bi trebalo da zauzme premijersku fotelju.

Za sada je upitno da li će Brnabić imati podršku sva 102 poslanika SNS, ili će taj broj biti manji. Sigurno je da ima bar polovinu tih glasova, a najverovatnije i mnogo više.

Ako se računa da polovina poslanika SNS glasa za novu premijerku, sa koalicionim partnerima koji su potvrdili da će glasati za nju, ima 105 poslanika sigurno, a ukoliko ceo SNS bude glasao za nju, prolazi bez problema sa velikom većinom od 156 poslanika.

Dakle, najveći i jedini izazov za predsednika Vučića biće da ubedi celokupan sastav, ili bar većinu svoje stranke u parlamentu da glasaju za Brnabić.

foto: Fonet / Nenad Orević

Sa druge strane, zanimljivo je da je većina koalicionih partnera SNS podržala Vučićev predlog za mandatara. SPS, koji u Skupštini Srbije ima 22 poslanika, danas je i javno podržao njen izbor, a prethodnih dana se oglasila i SDPS Rasima Ljajića (10 poslanika), da će je podržati.

Takođe, čini se ni da, za sada, ništa protiv nema ni PUPS (devet poslanika), kao ni poslaničke grupe PS-NSS-USS (pet poslanika) i SVM-PDD (pet poslanika).

Vladajuću većinu u parlamentu podržavaju i pet samostalnih poslanika: Dubravka Filipovski, Mladen Grujić, Dragan Jovanović, Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović.

Međutim, trenutno je situacija takva da Zukorlić i Fehratović neće podržati ovaj predlog. Isti slučaj je i sa JS Dragana Markovića Palme (šest poslanika) koji, iako koalicioni partneri SPS, po sopstvenom priznanju neće glasati za ovaj predlog.

foto: Dragan Kadić

Brnabić nema podršku ni opozicije.

- U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške, i celu nedelju ćemo iskoristiti za njeno obezbeđivanje. Sa sigurno ću mogu da kažem da će poslanici JS glasati protiv, više njih iz SNS nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić - rekao je funkcioner SNS i ministar policije Nebojša Stefanović, koji tokom današnjeg dana nije isključio ni mogućnost vanrednih izbora, ako vlada ne bude izabrana u zakonskom roku.

foto: Fonet

Nešto drugačije govori ministar poljoprivrede i i član Predsedništva SNS Branislav Nedimović, koji je rekao da su juče održane sednice beogradskog, novosadskog i sremskomitrovačkog odbora SNS, i da su članovi stranke pružili "apsolutno punu podršku predlogu za mandatara".

- Mi smo na Predsedništvu odluku doneli jednoglasno, i ovlastili predsednika Vučića da predloži premijera - rekao je Nedimović.

Za izbor novog premijera potrebno je da glasa većina od 250 poslanika u Skupštini Srbije, odnosno najmanje 126. Međutim, ukoliko u zakonskim rokovima (u ovom slučaju do 30. juna), nova vlada ne bude izabrana, raspisuju se vanredni parlamentarni izbori.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Agencije/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.