NOVA MANDATARKA: Očekujem apsolutnu podršku u Skupštini! A odgovorila je i PALMI!
Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

lepo dočekana

NOVA MANDATARKA: Očekujem apsolutnu podršku u Skupštini! A odgovorila je i PALMI!

Ministarka, Ana Brnabić, danas je posetila Vrnjačku Banju da bi se uverila kako protiče uvođenje novog informacionog sistema eZUP

Objavljeno: 16:51h

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić danas je posetila opštinu Vrnjačka Banja da bi se uverila kako protiče uvođenje novog informacionog sistema eZUP, kao i primena Zakona o opštem upravnom postupku u ovoj lokalnoj samoupravi. Tom prilikom ona se sastala sa predsednikom opštine Vrnjačka Banja, Bobanom Đurovićem i načelnikom opštinske uprave, Slavišom Paunovićem. - Nakon Loznice, uverila sam se da informacioni sistem eZUP funkcioniše i u Vrnjačkoj Banji. Apelujem da se i svi drugi organi uprave što pre priključe u ovaj sistem, jer postoje svi uslovi da on funkcioniše u celoj Srbiji - naglasila je ministarka Brnabić i dodala da javni službenici i institucije na nivou cele države imaju zakonsku obavezu da razmenjuju podatke po službenoj dužnosti. U 2016. godini samo iz matičnih knjiga bilo je izdato preko 3,3 miliona izvoda, a celokupan broj dokumenata iz različitih evidencija prelazi 6 miliona. Potencijal uštede za građane samo za izvode iz matičnih knjiga iznosi preko 3 miliona sati i 245 miliona dinara godišnje. Ukupan potencijal ušteda u vremenu procenjuje se na preko 6 miliona sati na godišnjem nivou.

foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Ministarka Brnabić je istakla da se uključivanjem svih organa uprave u informacioni sistem eZUP od građana više ne sme tražiti da obavljaju „kurirske“ poslove za državu i raznose svoja dokumenta od šaltera do šaltera.

- Svi organi uprave moraju da razmenjuju podatke po službenoj dužnosti, čime država postaje servis građana i privrede, a upravo reforma javne uprave počiva na promeni tog odnosa - dodala je Brnabić i pozvala građane da ostvare svoje pravo i ne nabavljaju potrebna dokumenta umesto službenika.

Brnabić PETI gej premijer u svetu: Verujem da će za par dana sve ovo izbledeti!

- Zajednički cilj celog društva treba da nam bude država po meri građana i privrede i zato ovaj projekat predstavlja suštinsku promenu navika u kojoj je važna saradnja između organa uprave i građana - naglasila je ministarka Brnabić i dodala da će sistem sukcesivno početi da koristi jedan po jedan organ javne uprave, a da bi do kraja godine svi organi trebalo da razmenjuju podatake na ovaj način.

OVO JE MESTO NA OSTRVU KRK IZ KOJEG JE NOVA SRPSKA PREMIJERKA: Cura sa sela, sa glisera u VLADU! (FOTO)

Ministarka je dodala da se prilikom pokretanja informacionog sistema eZUP vodilo računa i o zaštita podataka o ličnosti, gde za svaki upit službenik mora imati saglasnost podnosioca, koja se izjavljuje prilikom podnošenja zahteva.

"Očekujem podršku"

Kako je juče predsednik Vučić predložio za novog mandatara, jedno od pitanje novinara bilo je i da li očekuje podršku u Skupštini da postane 15. premijer Srbije.

Izjavila je da radi na ekspozeu, da je fokusirana na to, te da očekuje apsolutnu podršku u Narodnoj skupštini, ali nije želela da iznosi bilo kakve detalje pre nego se obrati poslanicima, prenosi Blic.

List prenosi i da su je građani dočekali "oduševljeno".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.