UPLAŠIO SE MIRE MARKOVIĆ? Slobodanu Miloševiću puštali film "9 i po nedelja", on se vadio da ga BOLI GLAVA
Foto: profimedia

neverovatno

UPLAŠIO SE MIRE MARKOVIĆ? Slobodanu Miloševiću puštali film "9 i po nedelja", on se vadio da ga BOLI GLAVA

Ima tih ljudi koji svojim karakterom odrede sudbinu nacije. Jedan od takvih je verovatno bio i Slobodan Milošević

Objavljeno: 15:12h

Njegov profil skenirala je američka CIA, a na osnovu tih informacija su se diplomate pripremale za susrete sa najmoćnijim političarem u zaraćenoj Jugoslaviji.

Ima, međutim, i onih priča - više anegdota - koje na prvu loptu ne govore mnogo o našim kreatorima sudbine, piše magazin "Nedeljnik". Nekome bi te priče poslužile za puku zabavu i prepričavanje u kafani. Nekome možda i za dublju analizu...

Tek, jednu od takvih anegdota o Slobodanu Miloševiću, Nedeljniku je svojevremeno, u ekskluzivnoj ispovesti, ispričao Miodrag Miki Savićević, dugogodišnji direktor Geneksa.

foto: profimedia

Anegdota o kojoj je reč događa se godinu dana pošto je Ivan Stambolić "ustoličio Miloševića". Dakle, proleće 1987. godine.

- Preuzeo sam Smučarski savez Jugoslavije. Ja koji ne mogu da stanem na skije, ali sam to uradio zbog Kopaonika, da bi kao predsednik Saveza uticao na kalendar takmičenja, i da što više afirmišemo skijaški centar. Ivan je već počeo da skija. Zove on mene i kaže da se spremim na put u Ljubljanu.

Kako idemo? Dolazi šofer po tebe, ja ću organizovati sve, biće i večera u vozu. Dođem ja u salonska kola, a domaćin je bio Stane Dolanc. Bili su tu Stanetov pratilac, kao i Slobodan. Pita Slobodan otkud ti ovde, ja mu kažem da "idem i ja, a Ivan posle ide sa mnom na Planicu, na završetak sezone u ski-skokovima". I bila je pristojna večera, pričali smo, šalili smo se... - priča Savićević, i zatim otkriva zanimljivu anegdotu:

foto: profimedia

- Posle večere, pita Dolanc tog svog pratioca ima li neki dobar film. Kaže on ima jedan, malo je golicav. Daj da gledamo to. Slobodan kad je čuo da je "golicav" kaže: ja ne mogu, boli me glava, idem nešto da čitam. "Ostani malo, ne moramo da gledamo film", kaže Dolanc. Prvi Stambolićev komentar je bio "kakav drkadžija". A film je bio onaj fenomenalni, zvao se "Devet i po nedelja" - ispričao je Savićević.

Da li ova priča govori nešto više?

Tek, tokom boravka u Sloveniji Ivan Stambolić je rekao Savićeviću:

- Sve je propalo, ovaj je otkačio Slovence, neće da sluša, razlaz sa njima, cepamo Jugoslaviju...

I Milošević se vratio za Beograd mimo protokola.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.