HITNO ISTRAŽITI SVE NAPADE NA NOVINARE, VLAST DA OSUDI NASILJE: Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji!
Foto: AP

sjajna vest!

HITNO ISTRAŽITI SVE NAPADE NA NOVINARE, VLAST DA OSUDI NASILJE: Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji!

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu velikom većinom glasova - 524 glasa za od prisutnih 673 - usvojio Rezoluciju o Srbiji

Objavljeno: 14:31h

Evropski parlament usvojio je danas Rezlouciju o Srbiji, kojom se pozdravlja napredak Srbije na putu evrointegracija, daje podrška za nove korake ka članstvu u EU i navode prioriteti reformskog procesa.

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu velikom većinom glasova - 524 glasa za od prisutnih 673 - usvojio Rezoluciju o Srbiji.

U rezoluciji Evropskom parlamentu je veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi".

Takodje je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen je sporazum o saradnji i zaštiti izmedju tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

Srbija je "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom", stavili su do znanja poslanici parlamente EU koji su rezoluciju usvojila sa 524 glasa "za" od prisutnih 673.

Evropski parlament je istakao nužnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), a u posebnoj rezoluciji o Kosovu predočio da su vlasti u Prištini odgovorne i da moraju neodložno ustanoviti ZSO.

foto: Reuters

Evropski komesar Johanes Han je sinoć u izlaganju parlamentarcima EU u Strazburu istakao da je "Srbija ostvarila dobar napredak ka članstvu u Evropskoj uniji", istakavši da "ambiciozne ekonomske i strukturne reforme u Srbiji već daju rezultate".

Han je naveo da je Srbija pokazala privrženost miru i stabilnosti, dobrim odnosima sa susedima i nastavila dijalog s Prištinom, krenula u reforme javne uprave i sprovodjenje ambicioznog akcionog plana vladavine prava. Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu moraju posebno raditi na reformi vladavine prava, na zaštiti ranjivih grupa i manjina, "a jednako je važno da i dalje igraju svoj deo uloge u normalizaciji odnosa s Kosovom".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.