SRBIJA PONOVO PRIJAVLJENA SAVETU BEZBEDNOSTI: Hag povukao potez, kako ćemo odgovoriti?
Foto: fonetap

neverovatno

SRBIJA PONOVO PRIJAVLJENA SAVETU BEZBEDNOSTI: Hag povukao potez, kako ćemo odgovoriti?

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus je vlasti Srbije ponovo prijavio Savetu bezbednosti UN zbog toga što nisu uhapsile i u Hag izručile troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje Tribunala

Objavljeno:

Podnoseći redovan izveštaj o radu suda na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, Ađijus je naglasio da "Srbija nije ispunila svoje obaveze koje proizlaze iz statuta Međunarodnog suda, odbivši da postupi po nalozima za hapšenje optuženih koji su izdati pre gotovo dve i po godine"

Kako je saopštio Tribunal, Ađijus je podvukao da to zahteva hitno reagovanje Saveta bezbednosti, budući da je nesaradnja Srbije značajna prepreka da sud na vreme, do kraja godine, okonča svoj mandat.

- Mi smo spremni i voljni da tim licima sudimo ukoliko ona budu prebačena u Hag, ali čekamo vašu hitnu akciju - poručio je predsednik Tribunala članicama Saveta bezbednosti UN.

foto: Fonettv Fonet

- Republika Srbija ne ispunjava svoje međunarodne obaveze… dok se ovi nalozi za hapšenje i predaju ne sprovedu. Savet bezbednosti ima kapacitet da odgovori na to pitanje i neophodno je da preduzme odlučne korake s tim u vezi.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Sudija Ađijus najavio je i da će Tribunal svoje poslednje presude, prvostepenu generalu Ratku Mladiću i pravosnažnu šestorici lidera bosanskih Hrvata na čelu s Jadrankom Prlićem, izreći do novembra ove godine. Sud će formalno biti zatvoren sredinom decembra.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.