SLOBODA MEDIJA NA UDARU: VUČIĆ NAREDIO SVIM TELEVIZIJAMA DA SE LIST KURIR CENZURIŠE!
Foto: Kurir

SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA ADRIJA MEDIJA GRUPE ALEKSANDRA RODIĆA

SLOBODA MEDIJA NA UDARU: VUČIĆ NAREDIO SVIM TELEVIZIJAMA DA SE LIST KURIR CENZURIŠE!

Povodom najnovije naredbe o cenzuri i diskriminaciji koju vlast primenjuje prema jednim novinama obratili smo se novinarskim udruženjima NUNS i UNS, a svakako će ovakav pritisak na medije zanimati i Međunarodnu federaciju novinara

Objavljeno:

Kabinet Aleksandra Vučića drži u potpunoj pokornosti televizije u Srbiji. Otkako je dnevni list Kurir na naslovnoj strani objavio značajnu temu o finansiranju privatne vojske navijača preko “Elektroprivrede Srbije”, predsednik i bivši premijer Vučić umesto da se oglasi tim povodom i odgovori javnosti na ovako važno pitanje, odlučio se za svoj razrađeni mehanizam CENZURU.

Svim medijima koji u programu imaju rubriku “pregled štampe” i koji su do sada čitali šta objavljuje list Kurir, stiglo je interno uputstvo iz kabineta da se svako pojavljivanje lista Kurir zaustavi.

Prvo je direktorka TV Antene u Srbiji Manja Grčič u utorak po podne izdala nalog da se u Vestima televizije B92 u pregledu štampe više ne čitaju samo jedne novine, pogađate Kurir, a isto uputstvo dobila je i televizija Prva.

I televizija Pink je izbacila iz pregleda štampe list Kurir, ali su po Vučićevom nalogu pozvali urednika Srpskog telegrafa da nastavi sa iznošenjem neistina na račun predsednika kompanije Aleksandra Rodića. Verujemo da su nastupi tako “kredibilnih” analitičara najbolja reklama za naše novine.

Televizija RTS koja je javni servis svih građana Srbije, bar po onome što piše u zakonu, takođe je iz pregleda štampe izostavila samo list Kurir.

Nismo bili iznenađeni ovakvom poslušnošću rukovodstva RTS, jer još nijednom u mandatu Dragana Bujoševića nismo primetili bilo kakav izveštaj u kome je Aleksandar Vučić pomenut u negativnom kontekstu.

Razumemo da su kolege u strahu od diktatora koji ne preza ni od jednog raspoloživog mehanizama u diciplinovanju svih televizija sa nacionalnom frekvencijom. Ipak, verovali smo da će bar neko od njih odbiti poslušnost, jer je u pitanju ipak jedno najobičnije čitanje naslovne strane.

Povodom najnovije naredbe o cenzuri i diskriminaciji koju vlast primenjuje prema jednim novinama obratili smo se novinarskim udruženjima NUNS i UNS, a svakako će ovakav pritisak na medije zanimati i Međunarodnu federaciju novinara. Naš dnevni list uskoro pokreće serijal kako Aleksandar Vučić disciplinuje medije u Srbiji i ko su direktni izvršioci njegovih naloga o cenzuri.

Predsednik Adrija Medija Grupe Aleksandar Rodić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.