ON JE BIO NAJOZBILJNIJI KANDIDAT ZA PREMIJERA: Kako je u Vučićevoj kombinatorici Vujoviću izmakla fotelja i da li je Dačić opet ušao u igru?
Foto: Stefan Jokić

kombinacije, kombinacije

ON JE BIO NAJOZBILJNIJI KANDIDAT ZA PREMIJERA: Kako je u Vučićevoj kombinatorici Vujoviću izmakla fotelja i da li je Dačić opet ušao u igru?

Puno je zakulisnih igara iza izbora prvog čoveka srpske Vlade poslednjih dana...

Objavljeno:

Posle inauguracije novog predsednika Srbije, najvažnija srpska politička tema jeste ko će biti novi predsednik Vlade, umesto Aleksandra Vučića.

Pored kandidata koji se pominju kao moguća imena za njegovog naslednika u Nemanjinoj 11, najozbiljniji ime, čovek u koga je imao puno poverenje i koga smatra jednim od najvećih stručnjaka u Vladi bio je, kako saznaje Espreso, ministar finansija Dušan Vujović.

foto: Fonet

Najozbiljnijem kandidatu za ovo mesto ta funkcija je ponuđena, međutim, isprečili su se neki drugi razlozi zbog kojih Vujović u ovom trenutku ne može u vruću fotelju premijera.

Vujović je aprila 2014. izabran za ministra privrede. Nakon ostavke Lazara Krstića, početkom avgusta te godine postavljen je na funkciju ministra finansija, a do izbora novog ministra obavljao je i funkciju ministra privrede.

Funkciju ministra finansija obavlja i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, a ostaje da se vidi da li će se zadržati na tom mestu.

Vujovićevo ime dugo je figuriralo kao najozbiljnije u kombinatorikama Aleksandra Vučića, zbog čega je Vučić saopštima svim ostalim kandidatima da ne računa na njih. Među njima je bio i lider SPS i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kome se to nije dopalo, o čemu je pre par dana pisao Espreso.

foto: Dragan Kadić

Ipak, kombinacija privatnih razloga i visoke diplomatije, kao i izvesno spajanje izbora za gradonačelnika Beograda s republičkim izborima, dovešće do toga da se Vučić ipak odlučio da ga na mestu premijera nasledi šef socijalista.

- Vučić ne želi da izgubi poverenje svog koalicionog partnera zbog izbora koji nas čekaju na jesen. SPS je važan deo koalicije, a Dačiću će lojalnost na ovaj način biti uzvraćena - kaže izvor upućen u ovu problematiku.

Ovo takođe znači da Srbija neće dobiti prvu ženu premijera, iako su mnogi videli Anu Brnabić na čelu Vlade. Ona će, kako stvari stoje, potencijalno dobiti mesto prvog potpredsednika.

foto: AP

Vučić ima 30 dana od stupanja na dužnost da predloži ime novog premijera.

Novi predsednik Srbije poručio je da će o novom premijeru najpre razgovarati s predstavnicima izbornih lista.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.