DA BI POSTAO PREDSEDNIK, MORAĆE DA IZGOVORI OVE REČI: Vučić će držati ruku na  Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju!
Foto: Dragana Udovičić

ceremonija na andrićevom vencu

DA BI POSTAO PREDSEDNIK, MORAĆE DA IZGOVORI OVE REČI: Vučić će držati ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju!

Odlazeći predsednik, Tomislav Nikolić, sutra će na ceremoniji zvanično predati mesto novom predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Ceremonija počinje u podne i evo kako će ona izgledati.

Objavljeno:

Planirano je da odlazeći predsednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu

Srbija će sutra dobiti novog predsednika, budući da pobednik predsedničkih izbora u Srbiji, Aleksandar Vučić, polaže zakletvu, čime će početi da teče njegov petogodišnji mandat.

U Skupštini Srbije, sve je, kako prenose mediji, spremno za taj svečani čin.

Zakletvu će položiti u Narodnoj skupštini oko 12.00 časova, nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

foto: Vlada Srbije

Tekst zakletve glasi:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba, Ljubiša Diković, podneće raport novom predsedniku.

SNS na emitovanje spotova o Aleksandru Vučiću potrošila 4 miliona evra?

Kako je planirano, Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde će u svečanoj sali oko 13:10 časova biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika.

foto: Zorana Jevtić

U kabinetu budućeg predsednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Vučić je prozvao Minju Miletić uživo pred milionima ljudi. A ONDA MU JE NOVINARKA ODGOVORILA NA TVITERU! (VIDEO)

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spadaju predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, da postavlja ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.