Janković odgovorio: Da li bih isto rekao i novinaru preko puta? Da!
Foto: Marina Lopičić

nespretna šala

Janković odgovorio: Da li bih isto rekao i novinaru preko puta? Da!

U autorskom tekstu za list "Danas" Janković navodi da je sporna izjava "ako ti kažem moraću da te ubijem"

Objavljeno: 17:48h

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković u autorskom tekstu za današnji broj "Danasa" naveo je da poljubac nije seksizam.

Bivši predsednički kandidat i ombudsman gostujući u sredu na N1 na pitanje novinarke Minje Miletić u vezi sa imenom novog građanskog pokreta čiji je lider, odgovorio je: "Mogu da vam kažem, ali onda moram da vas poljubim".

Nakon toga usledile su kritike na društvenim mrežama i optužbe za seksizam, a Janković se potom na Tviteru izvinio, rekavši da se "nespretno šalio" i da se kaje zbog toga. U autorskom tekstu za list "Danas" Janković navodi da je sporna izjava "ako ti kažem moraću da te ubijem".

DŽENI SEDOV: Mladi Izraelci su otkrili Beograd i obožavaju ga, uvedeni su novi letovi i svi su stalno puni! (VIDEO) "Ona se široko koristi u prenosnom značenju – 'ne, to ti neću reći'. U čuvenom romanu Artura Konana Dojla 'Baskervilski pas' koji je posthumno izdat 1901. godine doktor Frenklin na pitanje Šerloka Holmsa odgovara: 'Oh, gospodine Holms, voleo bih da Vam to kažem, ali onda bih morao da Vas ubijem.' (Šerlok duhovito odgovara: 'to bi Vam bila jako ambiciozna zamisao'.) Niko nikad taj dijalog nije tumačio seksistički. Bezbroj je reinkarnacija te rečenice u filmovima, knjigama i životu", navodi Janković. - Ipak, ja nisam rekao 'ubijem' već, tražeći prigodniju reč da bih istakao da se nešto zasigurno NEĆE desiti, rekao – 'poljubim'. Razmotrimo šta moje odstupanje od originala izjavu čini seksističkom? Dakle, nisam pretio da hoću da poljubim, što bi bilo nasilje, već suprotno – (pre)slikovito iskazao koliko bi glupo i neprimereno od mene bilo da javno kažem kako će se zvati pokret pre nego što je ime registrovano, a sekund ranije upitan sam kako se desilo da je prethodno odabranu verziju imena jedan advokat registrovao pre Pokreta - dodaje on.

foto: Dragan Kadić

Takođe, Janković u tekstu ističe da je problem u samoj reči "poljubac" iako se poljubac ne tiče obavezno muško-ženskih odnosa, niti seksualnosti "jer svi znamo da postoji i prijateljski, običajni, roditeljski, bratski i sestrinski, kurtoazni, obredni, Judin…" - Preostaje samo okolnost da je tu reč izgovorio muškarac – ženi. Tu je izvor problema. Dakle, izjava koja sama po sebi nije rodno diskriminatorska, čija ključna reč nije seksistička, prilikom koje nije bilo konkludentnih seksualnih nagoveštaja – postaje seksistička jer je jedan sagovornik muškarac, a drugi žena? - navodi bivši predsednički kandidat. - Ali pogledajmo ponovo definiciju seksizma i videćemo da je seksista upravo onaj ko u neki odnos, stvar, pitanje, situaciju koja objektivno nije rodno, polno, seksualno determinisana – veštački, tendenciozno ili iz predrasude, te odrednice unosi. Da li bih isto rekao da je preko puta mene sedeo novinar, a ne novinarka? Da. Ako ste pomislili da bi to još jače istaklo da nešto NEĆU da uradim, pravite istu grešku seksizma, verovatno sa dodatkom homofobije. Razmislite.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.