Osveštana TOMINA CRKVA OD MILION EVRA, njegov lik biće na IKONI: U Bajčetini ogroman broj ljudi, patrijarh Irinej služio liturgiju! (VIDEO)
Foto: Damir Dervišagić

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija

Osveštana TOMINA CRKVA OD MILION EVRA, njegov lik biće na IKONI: U Bajčetini ogroman broj ljudi, patrijarh Irinej služio liturgiju! (VIDEO)

Izgrađena je u mermeru, vladičanski tron napravljen je od makedonskog kamena i zlatnog oniksa iz Arizone.

Objavljeno: 10:30h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je danas u Bajčetini, kod Kragujevca svetu arhijerejsku liturgiju i osveštatao Hram Svetog velikomučenika Dimitrija, zadužbinu predsednika Tomislava Nikolića.

foto: Damir Dervišagić

Liturgiji je prisustvovao predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, saopštila je Eparhija šumadijska.

- Priprata crkve nije još oslikana, ali će tu biti ktitorska ikona i na njoj će biti i moj lik. I to je potpuno kanonski, to nema veze sa komentarima i kritikama. Oni koji to komentarišu negativno i kritikuju, ne znaju pravila. Onda bi trebalo da kritikuju i kralja Milutina i sve Nemanjiće, one koji su bilo šta, bilo kada izgradili, što su stavljali svoj ktitorski lik.

- Kada ne bi bilo ktitorske ikone onda bismo odstupili od kanona. Ikona će sigurno biti postavljena, pa će moći da slikaju ono što žele da napadaju, a onda da ne pomisle slučajno da sam se ja uplašio bilo čega, uostalom za to je primer i kripta. Njegova svetost patrijarh Irinej mi je predložio da napravim kriptu u crkvi. Rekao je da je to potpuno u skladu sa kanonima, tako da ću ja to da ispoštujem", naveo je Nikolić i dodao da ne razume one koji negativno komentarišu izgradnju crkve.

foto: Damir Dervišagić

Crkva, čija je vrednost oko milion evra, izgrađena je u mermeru, vladičanski tron napravljen je od makedonskog kamena i zlatnog oniksa iz Arizone.

Ukrašavanje unutrašnjosti je, prema pisanju medija, koštalo između 1.000 i 3.000 evra po kvadratu, a materijal za pojedine delove mozaika za istu površinu oko 2.000 evra. Izgradnja crkve trajala je oko tri godine.

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.