DŽENI SEDOV: Mladi Izraelci su otkrili Beograd i obožavaju ga, uvedeni su novi letovi i svi su stalno puni! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Adriamedia.tv

intervju sa zamenicom ambasadorke izraela

DŽENI SEDOV: Mladi Izraelci su otkrili Beograd i obožavaju ga, uvedeni su novi letovi i svi su stalno puni! (VIDEO)

- Malo ljudi zna za ovo, a Srbija je imala veliki udeo u stvaranju savremene izraelske države kakvu danas poznajemo

Objavljeno:

Jedna od lepih priča srpske diplomatije je potpuni uspeh u uspostavljanju i neprekidnom poboljšavanju odnosa sa Izraelom.

Ekonomska saradnja, pre svega izraelske investicije u Srbiju, u stalnom je porastu, između dve države nema nerešenih pitanja, Izrael ističe Srbiju kao pozitivan primer, kad je reč o donošenju zakona o vraćanju imovine otete Jevrejima u Drugom svetskom ratu, a sve više mladih iz Izraela dolazi u Beograd, koji je postao veoma, veoma popularan kao "obećana zemlja" za noćni život, ali i za susret sa bogatom istorijom Jevreja na ovim prostorima.

Vodeću ulogu u približavanju dve zemlje u poslednjih četvrt veka imali su i izraelske diplomate koji su iz ambasade Izraela u Beogradu vodili ovaj projekat. Mnogi od njih ne kriju oduševljenje glavnim gradom Srbije, pa često izjavljuju da im je Beograd postao "druga kuća".

Dobru tradiciju odnosa Izraela i Srbije nastavlja i nova garnitura izraelskih diplomata, koja je došla u Beograd prošle godine. Pravo osveženje u diplomatskim krugovima je harizmatična Dženi Sedov, zamenica ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam.

Ona se rado odazvala našem pozivu, posetila Espreso i tom prilikom popričala sa nama o aktuelnim pitanjima, kad je reč o odnosima dve države.

Ceo intervju pogledajte ovde:

Izrael je nedavno proslavio svoj 69. rođendan. Ove godine je takođe 25. godišnjica od obnavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Srbije. Kako će ambasada obeležiti ove važne datume?

Ove godine, 2. maja, obeležili smo naš Dan nezavisnosti. Odlučili smo da uradimo nešto različito, jer slavimo i 25. godina diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela, i mislili smo o tome kako da dođemo do što više ljudi. Shvatili smo da je najbolji način da uradimo više projekata u različitim oblastima. Na jednoj strani, skoncentrisali smo se na saradnju sa NALED - om, koji je veoma dobra organizacija, i okuplja ljude iz mnogih opština širom Srbije. Uspeli smo da održimo seriju predavanja o brendiranju gradova, o osnaživanju žena i samoupravi. Nastavićemo sa ovim aktivnostima tokom cele godine. Drugi deo cele priče je povezivanje sa civilnim društvom. Pokušali smo da pronađemo mesta koja bi najviše koristi imala od pomoći. Pokušali smo da izađemo van Beograda i da vidimo Srbiju kao celinu. Imamo projekte u Vranju i Čačku, uz pomoć izraelske kompanije "Kavim". Takođe, pomažemo deci i ljudima sa posebnim potrebama, u Beogradu... Pokušavamo, dakle, da razvijemo naš odnos, kako sa civilnim društvom, tako i sa vladinim institucijama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.