U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!
Foto: Wikipedia

Ovaj čovek je rehabilitovan

U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!

U dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima

Objavljeno: 20:27h

Nikola Kalabić je bio komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u Otadžbini i saradnik nemačkog okupatora tokom Drugog svetskog rata.

U dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima na području okupirane Srbije. Njegova sudbina neposredno posle rata, odnosno uloga u hvatanju Draže Mihailovića je decenijama bila predmet kontroverzi i urbanih legendi.

Rođen je 1906. u Podnovlju kod Dervente, na severu Bosne, od oca Milana i majke Joke. Nikolin otac se razveo od Joke posle Prvog svetskog rata, i zatim se ženio još tri puta. Nikolu je u početku vodio sa sobom, tako da se on školovao u mestima očevog službovanja, a nakratko i u Novom Pazaru. Završio je šest razreda gimnazije, a zatim je upisao geodeziju u Beogradu.

ODLUKA KOJA ĆE PODELITI JAVNOST U SRBIJI I REGIONU: Rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić!

Na studijama je upoznao godinu dana mlađu koleginicu Borku, rođenu u Rajkovićima kod Valjeva. Borka i Nikola su se venčali 1929. godine u Valjevu, a sledeće godine, trećeg avgusta, rodili su im se blizanci Mirjana i Milan. Prvu službu su dobili u Beogradu. Usledio je premeštaj u Aranđelovac, i najzad u Valjevo, gde su Kalabići ostali da žive. Nikola Kalabić je do početka Drugog svetskog rata radio u valjevskoj katastarskoj upravi.

foto: Youtube printscreen

Na početku Drugog svetskog rata, pristupio je četničkoj organizaciji Koste Pećanca, koji ga je postavio za vojvodu cerskog i valjevskog. Nakon kraćeg vremena Kalabić je Pećancu poslao uniformu i objavu, s porukom da ga napušta zato što je krenuo sa Nedićem.

Kalabić je saznao za pukovnika Dražu Mihailovića, pa je leta 1941. godine otišao na Ravnu goru. Njegova prva dužnost bila je komandir prateće čete pukovnika Mihailovića. Od novembra 1941., Kalabić je komandir čete Gorske kraljeve garde. Značajnu ulogu odigrao prilikom bekstva Draže Mihailovića sa Ravne tokom nemačke operacije Mihailović (početkom decembra 1941.), kada je preko svog oca Milana (žand. majora, komandanta 11. odreda K. Pećanca) omogućio Draži i njegovom štabu prebacivanje u Sandžak i povratak kasnije u zapadnu Srbiju. Tada su, 19. decembra 1941. godine, Nemci odveli na Banjicu Nikolinu i Borkinu rodbinu, koju je Kalabić uspeo kasnije da izbavi preko svojih veza.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.