Ukradeno 12 listova iz KNJIGE ŽALOSTI Josipa Broza Tita!
Foto: Profimedia

Zašto?

Ukradeno 12 listova iz KNJIGE ŽALOSTI Josipa Broza Tita!

Najavljeno je da će se nestale stranice pojaviti 3.juna na aukciji u španskom gradu Malagi

Objavljeno:

U muzeju istorije Jugoslavije "Novostima" je potvrđeno da je iz knjige žalosti koja je bila otvorena u maju 1980. povodom smrti Josipa Broza Tita ukradeno 12 listova neprocenjive vrednosti! Najavljeno je da će se nestale stranice pojaviti 3.juna na aukciji u španskom gradu Malagi. DRAMA U ZEMUN POLJU, STOTINE MUSLIMANA BRANE MOLITVENI DOM: Najavljeno rušenje objekta Islamske zajednice, policija blokirala ulicu

U pitanju su stranice na kojima su izjave saučešća poznatih državnika: DžordžaBuša, Mihaila Gorbačova, Jasera Arafata, Norodoma Sihanuka, Nikolaea Čaušeskua,Roberta Mugabea... Tim povodom, medijska kuća Antidot izdala je saopštenje povodom krađe istorijskog nasleđa Republike Srbije u Muzeju Jugosalvije.

Oni su naveli da su došli su do saznanja da će dvanaest eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije biti izloženo aukcijskoj prodaji u Malagi (Španija) 3. juna.

Saopštenje vam prenoismo u celosti:

Naime, radi se o 12 autografskih strana (lotova) sa potpisima poznatih svetskih državnika i njihovim pisanim izjavama koje su tokom poseta Beogradu 80-ih godina prošlog veka zapisali u Titovu Knjigu žalosti koja je za strane državnike bila otvorena u Kući cveća. Posvete državnika poput Norodoma Sihanuka, Indire Gandi, Mihaila Gorbačova, Nikolae Čaušeskua, Hafeza al Asada, Jasera Arafata, Ulofa Palmea, Džordža Buša i ostalih predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.

U nastojanju da utvrdimo autentičnost ponuđenih autografskih primeraka redakcija Antidota je kontaktirala direktora akcionarske kuće International Autograph Auctions Europe S.L (IAAE) koja 3. Juna organizuje aukciju, a koji nam je potvrdio da su ponuđeni lotovi provereno autentični.

U pisanom odgovoru našoj redakciji Francisco Pinero je istakao da su autografski listovi deo veoma vredne kolekcije od 40 izjava napisanih u znak sećanja na Josipa Broza Tita, koja se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara iz te oblasti, čije ime nije želeo da obznani. Govoreći o poreklu kolekcije Pinero je napisao da je ona “prodata pre mnogo godina od strane osobe bliske Titu”. Problem, međutim, leži u tome što, prema važećim propisima, ne postoji niti je postojala legalna mogućnost da se stranice iz Knjige sećanja, kao deo kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije, otuđe od svog zakonitog vlasnika.

foto: Profimedia

Posebnu vrednost Titovoj kolekciji daje i jedinstvena okolnost što je on uživao poštovanje svih lidera sveta. Zbog ove specifičnosti i jedinstvenosti, pomenutih 40 listova mogu na tržištu da dostignu vrednost od preko sto hiljada evra, poput slučaja pisma Džordža Vašingtona koje je u decembru 2009. godine prodato za fantastičnih 3,2 miliona dolara.

U želji da nadležnim državnim organima ukažemo na ilegalni pokušaj prodaje kulturih dobara u vlasništvu Republike Srbije, Antidot je o svom otkriću obavestio Ministatstvo kulture i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Do trenutka objavljivanja ovog teksta, međutim, iz tih institucija nismo dobili povratne informacije o tome da li su i koja aktivnosti preduzete na razrešenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Sa jasnim ciljem da ovaj tekst radimo u nameri da sprečimo ovu nelegalnu prodaju i skrenemo pažnju javnosti na bolje čuvanje kulturnog nasleđa koje je u vlasništvu države naši novinari su poslali dopise na brojne domaće i inostrane institucije, poput INTERPOLA u Srbiji i Francuskoj, Ministarstvu unutrašnjih poslova- Upravi kriminalističke policije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kancelariji UNESCO-a, Republičkom pravobranilaštvu , Direkciji za imovinu, pravnoj službi Vlade Republike Srbije, kao i kabinetu Predsednika, Predsedniku Narodne skupštine, Odboru za kulturu Narodne skupštine i svim ostalim relevantnim nacionalnim i međunarodnim organizacijama u nadi da će najavljena aukcija biti sprečena, a ukradeni eksponti vraćeni Srbiji.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.