BRAVAR, BAŠTOVAN, GROBAR, CIGLAR: Ovo su zanimanja političara pre nego što su postali javne ličnosti!
Foto: Profimedia, Dragan Kadić, Marina Lopičić, beta

sve je moguće

BRAVAR, BAŠTOVAN, GROBAR, CIGLAR: Ovo su zanimanja političara pre nego što su postali javne ličnosti!

Na raznim javnim funkcijama se nalaze grobari, keramičari ili baštovani, kondukteri

Objavljeno:

Trka za političke i direktorske fotelje iz dana u dan sve više uzima maha, a nije ni čudo obzirom koje sve privilegije dobijaju oni koji ih se domognu. Zato je postati političar ili direktor javnog preduzeća u Srbiji sigurno najunosnije zanimanje kod nas, pa se u toj trci često nađu i oni koji osnovne kriterijume ne ispunjavaju.

Tako se na raznim javnim funkcijama nalaze grobari, keramičari ili baštovani, kondukteri...

Međutim, kada su u igri basnoslovna cifra od nekoliko hiljada evra i mnogo privilegija i beneficija, stručnost pada u vodu, odnosno nije merodavna.

foto: Profimedia

Svi znamo da je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio majstor. Kada je završio osnovnu školu, trebalo je regularno da ode na zanat, ali zbog teškog stanja u porodici otišao je kod svog ujaka u Sloveniju, gde je počeo da radi.

Postao je šegrt jedne mehaničarske radionice, a onda je po završetku šegrtske škole postao član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije i učestvovao u radničkim demonstracijama. Posle toga je radio kao vozač, a onda kreće njegova politička karijera.

foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio je Tehničku školu, građevinski smer u Kragujevcu. Poslovnu karijeru je započeo u Građevinskom preduzeću "Žegrap" 1971. godine gde je radio sve do 1978. Dvanaest godina je bio šef investicija u preduzeću "22 decembar". Dve godine je radio kao tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća u Kragujevcu kada mu je jedna od nadležnosti bila i briga o grobljima, zbog čega ga i danas prati nadimak Toma grobar.

Prvi stranački angažman imao je u Narodnoj radikalnoj stranci u Kragujevcu. Na pitanje šta je bio motiv ulaska u politiku, odgovorio je:

- To je bio zov. Uvek sam dominirao u društvu. Dosta sam čitao. Imam duha. Nije me želja za mesijanstvom uvela u politiku. To je prosto bila moja prirodna potreba koju sam u jednom momentu osetio. U februaru 1990. sam se učlanio u Narodnu radikalnu stranku, koju je vodio advokat Veljko Guberina, a već u septembru, kao potpuni anonimus, postao njen potpredsednik. Sećam se da je moj prvi nastup bio na tribini u Ivanjici, rodnom mestu Draže Mihailovića. U sali mnogo ljudi, ali atmosfera nekako mlaka. Sedeo sam i žarko želeo da ta tribina uspe. Kada sam video da nema nade, osetio sam želju da to nekako pokušam da spasem. Uzeo sam reč i tako je krenulo - rekao je Nikolić 2004. godine za "Plejboj".

Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

foto: routers

Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane, koji će uskoro biti na čelu BIA završio je osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ekonomski fakultet je završio u Nišu. Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

- To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.