"NADAM SE DA ĆEMO NASTAVITI DIJALOG, PREDUSLOV ZA SVE JE FORMIRANJE ZSO": Snažna poruka predsednika na prijemu u UN
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/TV Pink

VAŽNO!

"NADAM SE DA ĆEMO NASTAVITI DIJALOG, PREDUSLOV ZA SVE JE FORMIRANJE ZSO": Snažna poruka predsednika na prijemu u UN

Na prijemu je primetno prisustvo velikog broja stalnih predstavnika država članica pri Ujedinjenim nacijama, kojima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Objavljeno: 20:15h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice Saveta bezbednosti UN na prijemu povodom predložene rezolucije o Srebrenici koji je organizovao za stalne predstavnike država članica UN.

Vučić je istakao da je Srbija uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama i da veruje da su to glavni principi sveta sutrašnjice, te da jedino tako mogu da se povratte mir i stabilnost u svetu.

- Verujemo da su ovo ključni principi sveta sutrašnjice - rekao je Vučić i dodao da je to jedini način da sačuvamo mir i stabilnost u svetu.

- Ko god prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i ko god je žrtva mi smo na njegovoj strani - naglasio je.

- Verujem da ćemo nastaviti naš proces dijaloga sa Prištinom. Nadam se da će EU obaviti svoj posao kako bi nametnula nešto što su nam garantovali prethodnih 11 godina, pošto su sve tri strane potpisale taj Briselski sporazum. Formiranje ZSO najvažniji preduslov za sve - naglasio je Vučić.

- Nadamo se da će to ostati preduslov članstvu tzv. Kosova u SE - rekao je on.

O nacrtu Rezolucije o Srebrenici

Predsednik Vučić je, govoreći o predlogu Rezolucije o Srebrenici, rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest meseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

- Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko deli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicrana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstano i dosledno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici - rekao je Vučić.

Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

- Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zalečiti rane iz prošlosti već ih produbiti. Tražimo da se ona u ovakvom obliku povuče. Mi ostajemo otvoreni za dijalog i javnu raspravost, potrebni su nam pravi razgovori i više razumevanja kako bismo ojačali regionalnu stabilnost i ekonomsku saradnju - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: Printscreen/TV Pink

Podsetimo, u Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavila je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Karoline Zijade. Predsedavajuća Savetu bezbednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer otvorila je sednicu o izveštaju UNMIK-a o Kosovu i Metohiji.

Sednica je počela u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir. Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Sednica Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a održava se u vreme pojačane zategnutosti između Beograda i Prištine, čemu doprinose sporenja oko upotrebe dinara na Kosovu i oko upravljanja većinski srpskim opštinama na severu Kosova, kao i procedura prijema Kosova u Savet Evrope.

Bonus video:

01:38

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.