IVO JOSIPOVIĆ: Hrvatskoj i srpskoj vladi pomirenje nije na prvom mestu, izjavama samo dolivaju ulje na vatru! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

espreso intervju

IVO JOSIPOVIĆ: Hrvatskoj i srpskoj vladi pomirenje nije na prvom mestu, izjavama samo dolivaju ulje na vatru! (VIDEO)

Josipović nam je otkrio kako gleda na političku situaciju u Hrvatskoj, šta misli o političkoj situaciji u Srbiji i da li ima relativizacije ustaštva u Hrvatskoj
Objavljeno: 22:44h
foto: Filip Plavčić

Kako sada gledate na političku situaciju u Hrvatskoj i šta mislite o političkoj situaciji u Srbiji? Kada je uporedite s vremenom kada ste vi bili predsednik, da li se promenila i koliko?

- Ja sam verovatno subjektivan. Vreme kad sam ja bio predsednik ću verovatno subjektivno bolje oceniti od ovog današnjeg. Međutim, ono što je dosta vidljivo i objektivno je da su odnosi između država bili puno bolji, u uzlaznoj putanji. Kad je reč o Hrvatskoj, u mom mandatu, ne samo zbog mene, situacija je u Hrvatskoj bila puno stabilnija nego danas. Danas u Hrvatskoj, što je legitimno, imamo jednu desnu vladu, dobila je izbore, međutim, ona je na vrlo krhkim nogama, imamo ozbiljne ekonomske probleme, priča s "Agrokorom" je vrlo nezgodna za nas, a nažalost imamo i određene pojave da se revidira istorija i pokušaje da se oni koji su bili u Drugom svetskom ratu na pravoj strani, na strani dobra, pokažu zlima, a i obrnuto. S druge strane, i u Srbiji je isto desna vlada na sceni, isto tako doliva ulje na vatru. Mislim da vlade dobro sarađuju u tom potpirivanju vatre, ali te detalje kakva je vlada u Srbiji, šta radi, u to ne bih ulazio, jer je to stvar za građane Srbije da ocene jesu li zadovoljni ili ne. Mene naravno zanima, bez obzira na to da li je vlada leva ili desna, da se radi na pomirenju i na miru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je posle komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac rekao da u Hrvatskoj nema relativizacije ustaštva. A, šta vi kažete, kakav je odnos Hrvatske prema ustaštvu sada?

- Ja se s tim ne slažem. O tome sam javno govorio. Rekao bih da je Hrvatska, kad pogledamo istoriju, broj ljudi koji su učestvovali u ratu, da je Hrvatska primarno antifašistička zemlja. Naravno, istorijske i političke okolnosti se menjaju, pa onda neki put jedni imaju priliku da budu glasniji nego što su zaista jaki, neki se pribojavaju, neki zavise od broja ruku u parlamentu, pa onda se nažalost događaju situacije u kojima su neke javne osude, politike relativizuju ustaštvo, žele da pokažu da ono i nije bilo tako loše kao što je zaista bilo. Toga ima, ali to nije samo fenomen u Hrvatskoj, nego i u Srbiji gde se rehabilituje četništvo, nedićevstvo, ali i u drugim evropskim zemljama. Vidimo da ta radikalna desnica uzima maha, nažalost više-manje u skoro celoj Evropi. Svi smo strepeli ko će dobiti izbore u Francuskoj, ali ja sam na kraju optimista i verujem da će u svim zemljama preovladati jedna razumna, proevropska politika. A kad smo već tu, moram reći da Srbiji želim da što pre ispuni one uslove koje je Evropa postavila, i da što pre postane članica Evropske unije.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.