PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINOVE TEORIJE DIGLA JE SRBIJU NA NOGE: Profesori sa Bogoslovije oglasili su se povodom nje!
Foto: Fonet

evo šta kažu

PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINOVE TEORIJE DIGLA JE SRBIJU NA NOGE: Profesori sa Bogoslovije oglasili su se povodom nje!

Put za ovakvu reviziju je, kako navode, dugačak i dobro utaban viševekovnom naučnom praksom koja je i omogućila naučni progres u čijim blagodetima danas ponekad uživamo, a zove se naučni rad
Objavljeno:

Grupa nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenila je povodom peticije grupe građana za reviziju izučavanja teorije evolucije da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije.

U Stavu o teoriji evolucije, koji je potpisalo 12 teologa, podseća se da "nijedna od institucija kojima je pomenuta peticija upućena nema nadležnost da zadire u ma koju naučnu oblast i vrši 'reviziju' onoga što se unutar nje ima smatrati za naučnu teoriju i kao takvo biti izučavano i predavano đacima i studentima".

Oni podsećaju da inicijative za slične ”revizije“ ne mogu poteći od skupine građana (ma koliko ona bila velika, a njeni članovi ugledni), već jedino i isključivo od same nauke, tj. date naučne oblasti (u ovom slučaju: biologije) odnosno od naučne zajednice eksperata kompetentnih u tom domenu istraživanja.

Put za ovakvu reviziju je, kako navode, dugačak i dobro utaban viševekovnom naučnom praksom koja je i omogućila naučni progres u čijim blagodetima danas ponekad uživamo, a zove se naučni rad.

Svaki od potpisnika ima priliku da prilježnim naučnim radom, na osnovu mnoštva ”dokaza“ koje su naveli na dve štampane strane, postulira novu teoriju koja će, ukoliko stekne odobrenje naučne zajednice, zameniti teoriju evolucije, smatraju ovi teolozi, napominjući da se zaobilaznice i prečice (u vidu peticija) moraju bezuslovno odbaciti.

Teorija evolucije jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji, naveli su oni, ukazujući da "trenutno ne postoji nijedna plauzibilna alternativna naučna teorija koja bi mogla da je zameni" ili da bude njena "jednako plauzibilna alternativa".

Podsećamo na stav, široko prihvaćen od naučne zajednice teologa širom sveta, da ne postoji nikakva ”biblijska teorija stvaranja“ koja se može shvatiti kao naučna teorija koja bi, kao takva, predstavljala naučnu alternativu teoriji evolucije, ukazala je ova grupa nastavnika Boogoslovskog fakulteta.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.