UMRO OLIVER POTEŽICA: Lekari nisu mogli da pomognu, preminuo je jutros u 5 sati u bolnici u Susu
Foto: Printscreen/youtube/Pancevo RTV

tragedija

UMRO OLIVER POTEŽICA: Lekari nisu mogli da pomognu, preminuo je jutros u 5 sati u bolnici u Susu

Ambasador Srbije je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, kad mu se desila saobraćajna nesreća
Objavljeno: 13:49h

Ambasador Republike Srbije u Libiji Oliver Potežica jutros u bolnici u Susu podlegao je povredama koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći u Tunisu gde se nalazio po nalogu Ministarstva spoljnih poslova.

Zbog poznate situacije u Libiji, sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011.godine, izmestile u Tunis, obavestilo je ovo ministarstvo.

Ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji. Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja. Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka. Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

Deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim tešim trenucima, Ministarstvo i svi njegovi radnici su svesni da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti, ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima.

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno utvrđen.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.