NOVI SVETSKI POREDAK: Tramp, Putin, Erdogan, Orban – Da li je u ostvarenju nacionalnih ciljeva sve dozvoljeno?
Usijanje, Foto: Promo

USIJANJE

NOVI SVETSKI POREDAK: Tramp, Putin, Erdogan, Orban – Da li je u ostvarenju nacionalnih ciljeva sve dozvoljeno?

Jačaju napetosti i oko Tajvana zbog sve učestalije demonstracije sile Kine u nastojanju da ga reintegriše

Objavljeno:

Veliki događaji do sada su postavljali temelje za nova pravila odnosno novi svetski poredak. Prognoze ekonomskih i finansijskih stručnjaka predviđale su da nas posle decenije rasta očekuje nova ekonomska kriza, ali je svet zadesila pandemija virusa korona, koja je prouzrokovala najveći pad ekonomije sveta ikada zabeležen. U trenutku kada smo skinuli maske, izašli iz izloacije i pokušali da se vratimo normalnim životnim tokovima, popravljajuci ekonomsku štetu počeo je rat na tlu Evrope.

Kratak naslov označio je početak spirale nasilja “Rusija je napala Ukrajinu”. Nakon dve godine ovom sukobu se ne nazire kraj i mogao bi da se prelije na druge države, poput Moldavije, Gruzije ili baltičke zemlje sa nesagledivim posledicama po celu Evropu. U međuvremenu, velika je opasnost da se rat između Izraela i ekstremističkog palestinskog Hamasa, koji je počeo u oktobru prošle godine, prelije na širi region Bliskog istoka. Po sistemu koncentričnih krugova, jedna kriza sustiže drugu pa je Venecuela proglasila da joj pripada polovina susedne Gvajane bogate naftom.

Jačaju napetosti i oko Tajvana zbog sve učestalije demonstracije sile Kine u nastojanju da ga reintegriše, što bi moglo da izazove sukob širih razmera, pa i Treći svetski rat ukoliko bi se SAD vojno umešale. Širenje BRIKS-a i sve veći jaz između Globalnog juga i zapadnog bloka pokazatelj su tektonskih promena u globalnom poretku, najvećim od Drugog svetskog rata.

Da li velike sile menjaju načine ali ne i namere i ciljeve pri uspostavljanju dominacije?

Da li u svetu jačaju populističke i neliberalne snage?

Da li je Evropa na ivici geopolitičkog raskola?

Gosti “Usijanja”:

Đorđe Todorov - Centar za društvenu stabilnost

Vladimir Kljajić - politikolog

prof. Branko Nadoveza - Institut za noviju istoriju

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.