OVO JE DESET KORAKA DO NOVIH BEOGRADSKIH IZBORA! Evo šta je obavezno uraditi do izlaska na birališta
Izbori, Foto: Beta Miloš Miškov

PROCEDURA

OVO JE DESET KORAKA DO NOVIH BEOGRADSKIH IZBORA! Evo šta je obavezno uraditi do izlaska na birališta

Beograđani i zvanično izlaze na birališta jer juče, do kada je bio poslednji zakonski rok, nije konstituisan gradski parlament

Objavljeno:

Sagovornici Kurira ocenjuju da bismo na birališta mogli već krajem aprila ako se do tada ispune sve formalnosti i zakonske procedure koje su uslov da do izbora dođe.

Beograđani i zvanično izlaze na birališta jer juče, do kada je bio poslednji zakonski rok, nije konstituisan gradski parlament.

Odluka o novim beogradskim izborima ubrzaće završetak konstituisanja Republičkog parlamenta, tačnije izbor predsednika Skupštine Srbije koji, po zakonu, i raspisuje izbore u glavnom gradu. Naime, skupština je delimično konstituisana potvrđivanjem mandata narodnih poslanika, ali još uvek nisu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, što je pak nužno kako bi se ušlo u proceduru za raspisivanje izbora u prestonici.

Najranije 21. april

Nakon izbora predsednika Narodne skupštine, on ima rok od mesec dana da zakaže nove izbore koji najranije mogu biti održani 45 dana, a najkasnije 60 dana nakon datuma zakazivanja, odnosno najranije 21. aprila, a najkasnije 26. maja.

Ako novi predsednik skupštine bude izabran 12. marta, kako su neke spekulacije, te ako bi izbore raspisao odmah nakon toga, prvi mogući datum izbora bio bi 28. april, a ako se izbor predsednika skupštine malo odloži, tada bi do kraja maja prestonicom upravljao privremeni organ.

Istovremeno, Vlada Srbije treba da imenuje privremeni organ gradske uprave, ali to može da učini i vlada u tehničkom mandatu, nije neophodno da se čeka sa formiranjem nove Vlade Srbije.

Srbija protiv nasilja, Izbori
foto: Espreso

Svojevrsna zvrčka

Politički analitičar Đorđe Vukadinović, govoreći o novim izborima u Beogradu, ukazuje da je svojevrsna zvrčka to što nemamo predsednika Narodne skupštine koji izbore treba da raspiše.

- Mora najpre da se završi konstitutivna sednica, što znači, da bi mogli da se raspišu izbori neophodno je da se okonča ta sednica, da bude izabran predsednik skupštine. To se pak može desiti u narednih par dana ili nedelja, što je dovoljno vremena, jer novi beogradski izbori moraju da budu raspisani 30 dana od danas (nedelja). A ako bismo spekulisali, izbore bismo tako mogli da imamo najranije za oko dva meseca, recimo 28. aprila, što se i pominje kao datum, iako je meni realnije da oni ipak budu u maju - kazao je Vukadinović za Kurir.

Bez odugovlačenja

Sociolog Vladimir Vuletić za Kurir ocenjuje da bi beogradski izbori trebalo što pre da se raspišu.

Nema potrebe da se odugovlači sa raspisivanjem izbora, jedino treba da budu u zakonskim okvirima. Ako se hoće, predsednik skupštine može već ove nedelje da se izabere, pa da odmah i raspiše izbore. Meni se čini da je za prestonicu realno da izbori budu 28. aprila - kazao je Vuletić.

Osvrćući se na preporuke ODIHR za unapređenje izbornog procesa, kaže da će opozicija, pozivajući se na to, sigurno tražiti što dalji datum održavanja izbora.

- Ali, po pitanju tih preporuka već se dosta uradilo, a i ono što još treba uraditi ne zahteva previše vremena, te nema razloga da se zato odugovlači sa izborima - zaključio je Vuletić.

Nema kvoruma, slede novi izbori Toma Fila pred praznom salom

Toma Fila, Vesna Fila
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kvoruma za konstituisanje Skupštine grada Beograda nema, te se ide na nove beogradske izbore, konstatovao je juče predsedavajući sednicom Toma Fila. Naime, sednica beogradske skupštine trebalo je da počne juče u 10 časova, ali je Fila pred praznom salom naveo da ne postoji kvorum, kao i da nisu ispunjeni uslovi za formiranje Skupštine.

- Nakon sprovedenih izbora nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za formiranje Skupštine grada Beograda - rekao je Fila koji je na sednicu došao sam, a to je, kako je rekao, znak da nema većne u parlamentu i da će ići na nove izbore.

Predstavnici opozicije u skupštinsku salu nisu ni ulazili, već su holu beogradske skupštine dali izjave za medije i poručili da je pred opozicijom vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo.

Deset ključnih koraka

1. Vlada Srbije (može i u tehničkom mandatu) imenuje privremeni organ Grada Beograda koji rukovodi prestonicom do izbora

2. Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije na kojoj se bira predsednik parlamenta

3. Predsednik parlamenta je taj koji donosi odluku o raspisivanju izbora

4. Odluka o raspisivanju izbora donosi se u roku od mesec dana

5. Odluka stupa na snagu onog dana kada je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije"

6. Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan glasanja

7. Izbori najranije mogu biti održani 45 dana, a najkasnije 60 dana nakon datuma zakazivanja

8. To znači da bi najranije bili održani 21. aprila, a najkasnije 26. maja

9. Kao dan glasanja određuje se neradni dan

10. Izborna lista podnosi se neposredno izbornoj komisiji u pismenom i elektronskom obliku na propisanom obrascu, a najkasnije 20 dana pre dana glasanja

Bonus video:

02:56

NOVI IZBORI ĆE DONETI DESTABILIZACIJU, A POGOTOVO ZA BEOGRAĐANE Sagovornici Usijanja analiziraju: Ko će najviše profitirati?

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.