NEĆEMO UKIDATI DARVINOVU TEORIJU! Ko smo mi da je menjamo? KONAČNO ZRNCE RAZUMA U SRBIJI!
Foto: Nebojša Mandić

ministar prosvete za espreso

NEĆEMO UKIDATI DARVINOVU TEORIJU! Ko smo mi da je menjamo? KONAČNO ZRNCE RAZUMA U SRBIJI!

- Voljan sam da čujem obrazloženja svih naučnika koji su potpisali peticiju, ali se nastavni planovi neće menjati - poručuje Mladen Šarčević
Objavljeno:

Kao bum odjeknula je vest da grupa intelektualaca želi da se revidira potreba izučavanja teorije evolucije u školama u Srbiji.

Brojni akademici, profesori, pravnici, doktori nauka, umetnici, novinari i sveštenici potpisali su i Ministarstvu prosvete i univerzitetima dostavili peticiju protiv izučavanja teorije evolucije u školama.

Tim povodom, kontaktirali smo Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i upitali ga za komentar s obzirom na to da se ova peticija smatra skandalaznom.

SRBIJA SE VRAĆA PRAVO U 15. VEK! Akademici, profesori i doktori nauka napisali PETICIJU PROTIV TEORIJE EVOLUCIJE!

On je za Espreso.co.rs rekao da je u suštini neutralan, ali da je voljan da sasluša sve naučnike i akademce i čuje njihova mišljenja i obrazloženja povodom ovog slučaja.

- Čuo sam za tu peticiju i nema ništa protiv nje, ali smatram da je ta teorija jaka i planetarna. Nastavni planovi se neće menjati bar za sada. I ne postiji ova teorija samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Ko smo mi da je sad oborimo ili revidiramo? - kaže Šarčević, pa nastavlja:

- Nisam ja taj autoritet koji će reći da se to menja. I uvek ostavljam prostora prosvetnim radnicima, i ja bio jedan od njih, da razmotre i daju svoje mišljenje o onom što će predavati. Planirana su reforma školstva u narednom periodu, a da tada će se ova tema iskristalizovati. Ponavljam, Darvinova teorija je planetarna teorija, a takve teorije se ne obaraju preko noći - poručuje Šarčević za Espreso.

Podsetimo, u Srbiji se pre 13 godina desio sličan skandal, kad je ministarka prosvete Ljiljana Čolić objavila dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred osnovne škole (zbog čega je kasnije morala da odstupi s ove funkcije).

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.