AMABASADORI EU DOBILI 4 ZAHTEVA OD SRBIJE: Osudite ideju Velike Albanije!
Foto: Fonet, AP

jasno i glasno

AMABASADORI EU DOBILI 4 ZAHTEVA OD SRBIJE: Osudite ideju Velike Albanije!

U dokumentu se iznose četiri zahteva, a prvi je da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele
Objavljeno: 11:56h

Srbija je uručila ambasadorima članica EU "non pejper" sa četiri zahteva zbog napetosti u regionu i "legitimizacije projekta velike Albanije", pišu "Novosti".

Dokument je podeljen na sastanku ambasadora s ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

U dokumentu se iznose četiri zahteva, a prvi je da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele.

Zatim se zahteva nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izbalansirano mirno politčko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država. U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine. Isti papir, kako saznaju Novosti, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK-a na KiM Zahiru Taninu sa zahtevom da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu. Inače, na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet država koje nisu priznale Kosovo i Metohiju. List navodi da su pozicije EU najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Đurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrebi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu, dodaje list.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.