VOJSKA SRBIJE IMA MOĆNO ORUŽJE: Ovakva SNAGA je preko potrebna!
Vojska, Foto: Vosjka Srbije

vojska srbije

VOJSKA SRBIJE IMA MOĆNO ORUŽJE: Ovakva SNAGA je preko potrebna!

Vučić je prilikom posete Nišu prisustvovao prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije i Nišu, gde je predstavljen sistem za elektronska dejstva "Repelent" namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica, a posetioci su mogli da vide i borbena vozila "BRDM-2MS", "Lazar", "Miloš", "MRAP" i "Hamer", kao i bespilotne letelice. Izložena su i pešadijska sredstva - "Kornet", "Fagot", "BGA 30mm", sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Vučić je prilikom posete najavio da će se u naoružanje Vojske Srbije uvesti novi proizvodi domaće namenske industrije. "Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode", rekao je Vučić i dodao da očekuje da do kraja godine "Tamnava" bude deo Vojske Srbije. Predsednik je tada istakao da su "Nora", "Gvozdika" i "Tamnava" velika pojačanja za vojsku, kao i da je u brigadi 18 nora, a još šest treba da stigne. Dodao je da se radi o novoj generaciji artiljerije.

"Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu", rekao je Vučić priliko posete prikazu naoružanja u Nišu uoči Dana državnosti.

Vojska
Vojskafoto: Generalštab Vojske Srbije

Vojni komentator i glavni i odgovorni urednik TV Front Andrej Mlakar za Mondo kaže da je ovakvo pojačanje značajno, naročito ako se uzme u obzir i šta je pokazao rat koji se vodi u Ukrajini. "Artiljerija je kraljica ratova, bila je i ostala još od 14. veka. Rat u Ukrajini ne može da se zamisli bez artiljerije koja je modifikovana upotrebom preciznih granata, kasetne municije, na onu artiljeriju od pre 30 godina", navodi Mlakar. Naš sagovornik kaže da artiljerija sada radi kao kombinacija dronovima izviđačima, koji u realnom vremenu prenose podatke o protivniku.

"Nora" - ponos namenske industrije

Mešovita artiljerijska brigada imaće 24 "Nore", verzija M-15. "Biće tri baterije sa po 8 oruđa umesto 6 koliko je do sada bilo po bateriji. Nama bi generalno bila potrebna još jedna artiljerijska brigada na podrčju Vojvodine sa po tri divizione samokotke M-21 Perun. Reč je o novoj haubici koja se pojavila na Sajmu naoružanja "Partner" krajem septembra 2023. godine." Do 2018. godine osnova naše artiljeerije bili su vučna oruđa top M-48 kalibra 130 mm i "Nora" A kalibra 152 mm. U rezervi smo imali haubice D-30 kalibra 122 mm vučno oruđe, a u sastavu mehanizovanih bataljona Gvozdike, kaže Mlakar za Mondo.

"Raketnu artiljeriju nećemo ni da spomenemo jer smo još iz vremena SFRJ zahvaljujući pokojnom generalu Obradu Vučureviću, doaenu naše raketne tehnike ostvarili ogroman napredak. Naslednicima je general Vučurević utabao put. Modernizujemo artiljeriju jer je danas od presudne važnosti brzina, manevar, pogodak i promena položaja. Zato artiljerija mora biti samohodna, bilo na točkovima ili gusenicama. U skladu sa tim smo krenuli i postali jedan od prepoznatljivih simbola što se tiče artiljerije. Našu Noru čak koristi i Kipar članica EU, a uskoro nas čeka posao veka i sa Azerbejdžanom. Po artiljeriji se Srbija prepoznaje u celom svetu", ističe on.

Vojni komentator je objasnio da se, za sad, radi o Nori verzije M-15, a kako kaže, postoje planovi da to bude Perun koji ima automatski punjač i brzinu vatre. "Mi smo imali projekat haubice M-17 Aleksandar još 2017. sa automatskim punjačem i 12 granata, na Perunu su 24 granate. Postoji opciono i poluatumatska M-21, verzija Nore, koju je testirala američka vojska za svoje Strajker brigade kao oruđe podrške. Izgubili smo za dlaku od Izraela. Pobedili su Izraelci sa svojom, iz političkih, a ne tehničkih razloga. Noru koristi dosta država i nema nikakvog prigovora na nju i njene kapacitete. Mi smo jedna od retkih zemalja koja sama proizvodi granate za haubice u verzijama 122, 130, 152, 155 mm", navodi Mlakar.

Značaj Gvozdike i Tamnave

Gvozdika je samohodna ruska haubica nastala u vreme Sovjetskog Saveza, mi je imamo nasleđenu iz arsenala bivše JNA, objašnjava nam stručnjak. "Kalibra je 122 mm , sada je našla ponovo reafirmaciju u ratu u Ukrajini. Koriste je Rusi i Ukrajinci zajedno sa Akacijom samohodnom haubicom 152 mm. Mi smo je modifikovali sa novim balističkim računarom, SUV, granatama povećanog dometa do 25 km, sistemom za gašenje požara."

Tamnava je samohodni višecevni raketni lanser modularni. Nastala je za potrebe modifikacije raketnog sistema M-87 Orkan, nasleđa bivše JNA, postavljen na šasiju kamiona taktičkih balističkih raketa FROG-7 odnosno Luna po ruskoj nomenklaturi na kamionima ZIl, kaže naš sagovornik. "Orkan je ispaljivao rekete 262 mm dometa do 40 km. Nismo ih nikad lansirali, jer poligona za to kod nas nema. Na vežbama je korišćena modifikacija raketa "Plamen-S" dometa do 18 km. Da bi se zamenio Orkan nastala je modifikovana "Tamnava" sa dva modularna lansera, jednim lanserom Grad raketa, modifikovanim raketama G-2000 dometa 40 km. Rakete Grad ranije verzije su imale domet 21 km. Nova raketa R-262 dobila je povećani domet do 70 km, nastala je modifikacijom rakete Jerina-2 koja je trebalo da se ispaljuje iz raketnog lansera "Šumadija" (taktička balisitčka raketa dometa 300 km kao američki ATACMS)", objašnjava Mlakar.

tručnjak za Mondo dodaje da "Tamnava" ima dva lansera."Postoje dve verzije, jedna sa 4 i jedna sa 8 cevi kalibra 262 mm. Nastala je na ruskom vozilu KAMAZ, što je problem sada, što smo i čuli da će FAP morati da krene u koncepcijski razvoj nove šasije za ovakav sistem težak 33 tone", navodi on.

Vojni stručnjak kaže da su brzina artiljerije i udar najvažniji faktori artiljerije. On ističe da smo mi povećali i modifikovali raketnu artiljeriju uvođenjem novih projektila, poput ALASA, dometa 25 km za udar po ciljevima van vizuelnog dometa. "Takođe povećava se i domet, sada je on već kod raketne na nivou skoro 300 km, a klasične sa laserskim vođenim projektilima skoro 50 km pa čak ide i do 70 km", kaže Mlakar.

Vojska
Vojskafoto: Nenad Kostić

Moćno rusko oružje

U kompleksu Niške tvrđave je juče predstavljen antidron sistem "repelent". Samom predstavljanju je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Reč je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.

"Mobilni antidron sistem “repelent-1” u stanju je da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih i jurišnih bespilotnih letelica (dronova), veoma malih odraznih površina i veličina. Sistem je u mogućnosti da automatski otkrije i neutrališe protivničke izviđačke bespilotne letelice i dron kamikaze na daljinama od čak 30 kilometara, vršeći snažna elektronska ometanja njihovih upravljačkih senzora ili satelitskih navigacionih veza", kaže Mlakar za Mondo.

Prema rečima Mondo sagovornika, sistem je u stanju da otkrije dronove preko njihovih primopredajnih signala upravljačkih komandi, kako u povoljnim tako i u složenim meteorološkim uslovima danju i noću, u temperaturnom opsegu od - 45 do + 50 stepeni Celzijusa, a sam sistem se nalazi na šasiji vozila MAZ-6317 i veoma je mobilan.

Boško Jovanović, vojni komentator, dodaje da je jako važno da se zna šta je radio elektronska borba kako bi se shvatioznačaja Repelenta.

"Cilj radio elektronskih dejstava je da se prekinu veze između operatora i drona koji vas napada. Cilj "repelenta" u vojnoj verziji je da proži neposrednu zaštitu jedinicama u kopnenoj zoni bezbednosti. Dok policijska verzija "repelenta" ima za cilj da nam se nikad više ne ponovi incident sa dronom i albanskom zastavom iznad Marakane, "repelent" u bilo kojoj verziji mnogo znači za bezbednost", zaključio je sagovornik za Mondo.

Bonus video:

00:19

Vojska Srbije

(Espreso/ Mondo/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.